• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hükümetin 2014 ajandası belli oldu
02 Ocak 2014 Perşembe 13:22

Hükümetin 2014 ajandası belli oldu

Derin operasyon gölgesinde 2014'e kilitlenen hükümetin ajandası bu yıl da yoğun.

Hükümet, seçimlerin yanı sıra komşularla ilişkiler, Kıbrıs sorunu, AB, çözüm süreci, çılgın projeler ve demokratik açılım çalışmalarına hız verecek.Geçen yılı tarihi gelişmelerle geride bırakan hükümet, 2014'e odaklandı. Yolsuzluk iddiasıyla başlatılan "derin operasyon"la ilgili gelişmelerin gölgesinde yerel seçim çalışmalarını sürdüren AK Parti iktidarının yeni yıl ajandası da oldukça dolu. Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre;  çifte seçimin yanı sıra çözüm sürecini de kesintiye uğratmamak için çalışan hükümet, "sessiz devrim" adımlarını bu yıl da sürdürecek. Demokratikleşme paketine hız verecek... İşte hükümetin 2014 ajandasında öne çıkan 13 gündem başlığı:

YEREL SEÇİMLER KİLİT OLACAK
Yerel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi 'kilit' önemde gören AK Parti, belediye sayısını 50'nin, oy oranını da yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedefliyor. 81 il adayını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilçe ve belde adaylarıyla ilgili çalışmanın gelecek hafta netleştirilmesi için kurmaylarına talimat verdi. Bu arada seçim barajıyla ilgili üç başlıktan oluşan öneri için adım atılacak.
GÖZLER ÇILGIN PROJELERDE
Kanal İstanbul Projesi'nin fiiliyata geçmesi beklenirken, Akkuyu'da nükleer santral için temelin atılması bekleniyor. Ankara'da Batıkent-Sincan, Kızılay-Çayyolu hatlarının da aralarında olduğu metrolar hizmete girecek.
MECLİS BAŞKANLIĞI'NA ANAYASA TEKLİFİ
AK PARTİ Anayasayı değiştirme çoğunluğu olmamasına karşın, bugüne kadar Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu öneriler çerçevesinde teklifini metin haline getirip, Meclis Başkanlığı'na sunacak. İçtüzükte değişiklik için de harekete geçilecek.
SEÇİM TAŞLARI YERİNDEN OYNATACAK
Ajandanın en kritik başlıklarından biri de Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Özellikle AK Parti tabanı, Erdoğan'ın Köşk adaylığı için beklenti içerisine girdi. Başbakan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda vereceği karar ne olursa olsun siyasette taşları yerinden oynatacak.
TARİHİ DAVALARDA SÜREÇ
28 Şubat'tan Ergenekon'a, KCK'dan 12 Eylül'e kadar tarihi davalarda yaşanan süreçler hükümet tarafından da yakından izleniyor. Tutuklu milletvekilleri konusunda da yasal adım atılabileceği belirtiliyor.
OPERASYON MERCEKTE
OPERASYONUN  siyasi, ekonomik ve uluslararası boyutu izleniyor. Adli Kolluk Yönetmeliği ve HSYK'nın yapısı konusunda adımlar atılacak.
DERSHANELERDE DÖNÜŞÜM ZAMANI
Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneler konusundaki taslak üzerinde çalışmalarını son aşamasına getirdi. 2015'e kadar planlanan dershane dönüşümünde yasal düzenlemelerle ilgili adımların bu yıl atılması öngörülüyor. İlk Bakanlar Kurulu'nun gündemindeki konulardan biri dershaneler olacak.
ALEVİ VE ROMAN AÇILIMI
Hükümetin, Sessiz Devrim olarak nitelendirdiği adımlar 2014'te de devam edecek. Demokratikleşme Paketi'ndeki yasal düzenlemeler seçimlere kadar Meclis'ten geçirilecek. Ayrıca, Alevi ve Roman açılımı için de çalışmalar son aşamasına geldi.
AB SÜRECİ HIZLANIYOR
2013'ün ikinci yarısında yeniden başlayan AB süreci, 2014'te hızlanacak. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun girişimleriyle yeni müzakere başlıklarının açılması beklenirken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ankara'ya yapacağı ziyaret, Erdoğan'ın Belçika'ya gerçekleştireceği gezinin rüzgarıyla 2014'ün yeni gelişmelere gebe olduğu belirtiliyor. Vize Muafiyeti Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşmalarıyla ilgili yasal prosedür de bu yıl bitirilecek.
ÇÖZÜM SÜRECİNE DEVAM
Çözüm süreci ile ilgili atılan adımlar bu yıl da sürecek. Erdoğan bu yıl önce Bağdat'a, ardından Erbil'e gidecek. BDP'liler ile İmralı arasındaki trafiğin de sürmesi bekleniyor.
SURİYE ANA GÜNDEM
Suriye'deki gelişmeler, 2014'ün de ana başlıkları arasında yer alacak. Cenevre 2 Konferansı için geri sayım sürerken, Türkiye süreçte aktif rol oynuyor. Beşar Esad'ın gitmesi ve ülkenin bütünlüğünün korunarak seçimlere gidilmesi konusundaki çabasını sürdüren Ankara, bu yıl sonuç almayı öngörüyor.
KOMUŞULARLA AÇILIM
IRAK Başbakanı Nuri El Maliki'nin, kalabalık bir heyetle Ankara'ya gelmesi ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı yapılması öngörülüyor. Ermenistan'ın, Dağlık Karabağ'la ilgili teklifi kabul etmesi halinde sınırların açılması da tarihi adımlardan biri olacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA