• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hukukçuların yüzde 90ı yargıya güvenmiyor
07 Nisan 2010 Çarşamba 10:51

Hukukçuların yüzde 90'ı yargıya güvenmiyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışması olarak yapılan bir anket çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışması olarak yapılan bir anket çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı.

Ankete katılan hukukçulardan yaklaşık yüzde 90'ı, yargıya güvenmediklerini beyan etti.

ÇOMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden bir yüksek lisans öğrencisi tarafından rastgele seçilen 50 avukat üzerinde yapılan ankette, hukukçuların adalete güveni sorgulandı. "Türk yargı sistemine güveniyor musunuz?" sorusuna 42 kişi olumsuz, 8 kişi olumlu cevap verdi. Güvenin sebepleri şunlar: "Kamu düzenini sağlayıp kaosu önleyecek tek unsurun yargı olması. Nitelikli ve dürüst hukuk adamlarıyla oturmuş içtihat birikiminin olması. Kanunlar çerçevesinde işlem yapılıyor olması." Güvenmeyenlerin gerekçeleri ise şöyle sıralanıyor: "Kişilere göre karar verilmesi. Yargının siyasileşmesi. Suçluların az ceza alması. Anayasa'daki eksiklikler. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bağımsız olmaması."

Ankatteki, "Sizce Türk yargısı bağımsız mıdır?" sorusuna ise 50 avukatın 41'i "Bağımsız değil", 9'u "Bağımsız" cevabı verdi. Bağımsız olmadığını düşünenlerin gerekçeleri yargının siyasileşmesi, yargı mensuplarının askerlerden brifing alması, yargılanan kişiler arasındaki adaletsizlik ve yargı içindeki çekişmeler şeklinde sıralandı.

"Türk yargısını sorunlu olarak görüyorsanız, sebebi nedir?" sorusuna karşılık ankete katılan avukatlardan 19'u sebep olarak kanunları, 22'si hakimler ve savcıları, 9'u ise Anayasa'yı gösterdi

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA