• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hukuka uydu Twitter
27 Mart 2014 Perşembe 06:53

Hukuka uydu Twitter

Mahkeme kararlarına uymadığı gerekçesiyle TİB tarafından 20 Mart'tan bu yana erişime kapatılan sosyal paylaşım sitesi Twitter, şikayet konusu 2 hesabı daha kapattı.

Twitter, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları durdurmaya devam ediyor. Bu kapsamda 'oyyokhirsiza' hesabının Türkiye erişimi engellenirken, 'ACEMUSAKLARI' adlı hesapta bulunan şikayet konusu içerikler de kaldırıldı. 'Oyyokhirsiza' hesabını Türkiye'den erişime kapatan Twitter, sözkonusu hesaba girildiğinde '@oyyokhirsiza's account has been withheld in Turkey (oyyokhirsiza'nın hesabı Türkiye'de durduruldu)' mesajını yayına verdi.

'DURDURULMUŞ HESAP' YAZISI

Kullanıcının twetlerinin yerine sözkonusu yazıyı yayınlayan site, bu hesabın kullanıcı adında ise 'withheld account (durdurulmuş hesap)' yazısına yer verdi. Ayrıca 'ACEMUSAKLARI' hesabında yeralan ve şikayet konusu olan içerikleri de kaldıran Twitter, Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesabı da 22 Mart günü askıya almıştı.

İLK KEZ TÜRKİYE'DE UYGULANDI

Twitter, yaptığı açıklamada, C.K. adlı kadının isminin kullanıldığı hesapla ilgili olarak 'ülke gizlilik içeriği aracı'nı kullandıklarını, bunu ilk kez Türkiye'de, bireyin güvenliğinin sağlaması için cumhuriyet savcısının talebine dayalı birkaç tweet ile bağlantılı olarak uyguladıklarını belirtti. Açıklamada, 'Bu engelleme sırasında, Türk hükümetine herhangi bir kullanıcının bizim gizlilik sözleşmesinde taahhüt ettiğimiz gibi email veya IP adresleri verilmedi. Erişim yasağıyla ilgili yapılan tüm açıklamalar temelinde, bizim hizmetimizin Türkiye'de engellemesinin hiçbir yasal temeli yoktur' ifadesi kullanıldı.

'BİLGİLERİ PAYLAŞMADIK ENGELE KARŞI DAVA AÇTIK'

Mahkeme kararlarına uymadığı gerekçesiyle erişimi engellenen Twitter sitesi, kararın geri çekilmesi için mahkemeye başvurduklarını açıkladı. Sosyal paylaşım sitesince yapılan açıklamada, 'Twitter'ın kapalı olduğu süreçte hiçbir kullanıcının e-mail ve IP adresi gibi bilgilerini Türk hükümeti ile paylaşmadık' denildi. Avukatları aracılığıyla yetkililerle temas kurduklarını belirten site yönetiminin, 'Kaygıları ilettik, Twitter kurallarının nasıl işlediğini anlattık' ifadesi dikkat çekti. Twitter açıklamasında ayrıca, kapatılmaya dayanak olarak gösterilen mahkeme kararlarının tümünün kendilerine daha önce iletilmediği iddia edildi.

30 gün daha kapalı kalabilir

Tüm bu gelişmeler sürerken, Ankara 15. Bölge İdare Mahkemesi, kişilik haklarını ihlal eden bazı paylaşımların silinmemesi üzerine kapatılan Twitter'a yönelik alınan kapatma kararının yürütmesini durdurdu. Kararın Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) ulaşmasının ardından Twitter'in 30 gün içinde açılması bekleniyor. Mahkeme kararlarına rağmen Twitter'in Türkiye makamlarının kararlarını uygulamaması üzerine TİB, Twitter'a ulaşımı durdurmak zorunda kalmıştı. Ancak Ankara 15. İdare Mahkemesi, Türkiye Barolar Birliği'nin itirazı sonucu Twitter'a erişimin durdurulması kararının yürütmesini oy çokluğuyla iptal etti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 'ifade özgürlüğü' başlıklı 10. maddesine atıfta bulunulan kararda, Anayasa'nın 22. maddesindeki 'haberleşme özgürlüğü' vurgusu da hatırlatıldı. Kararda, herkesin, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu belirtilerek, 'Sözkonusu tedbir kararı, ifade ve haberleşme hürriyetini kısıtlayabilecek niteliktedir' denildi.

BAŞKAN İTİRAZ ETTİ

Mahkeme ayrıca, savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için davalı idarelere 15 gün süre tanınmasına karar verdi. Mahkeme Heyeti Başkanı Musa Heybet ise sözkonusu kararda 'karşı oy' kullandı. Heybet, yürütmenin durdurulması kararından önce 'idare'nin savunmasının alınması gerektiğine dikkat çekti.

TİB'in itirazı bekleniyor

Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin, gerekçeli kararını TİB'e ulaştırmasının ardından Twitter'ın açılma işlemleriyle ilgili sürecin başlayacağı belirtiliyor. Buna göre TİB, mahkeme kararının ardından en az 30 gün içinde Twitter'ı yeniden açmak zorunda. Diğer yandan TİB, bu sürede mahkemenin kararına Bölge İdare Mahkemesi üzerinden itiraz da edebilir. Bölge İdare Mahkemesi'nin alacağı karar kesin nitelik taşıyor. Bölge İdare, eğer yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin kararını iptal ederse, Twitter üzerinde kanuni yaptırım işlemleri devam edecek. TİB'in bağlı olduğu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nda dün (BTK) acil bir toplantı yapıldığı ve yol haritasının masaya yatırıldığı öğrenildi.

AYM'nin de gündeminde

Twitter'a uygulanan yaptırımlara itirazları Anayasa Mahkemesi (AYM) de ele alacak. CHP'li Sezgin Tanrıkulu, yasağın kaldırılması için AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuş Twitter'a uygulanan yaptırımın, seçimler arifesinde kamuoyu ve kampanya oluşturmanın serbestliğine aykırı olduğunu savunmuştu. Başvuruyu cuma günü görüşecek Yüksek Mahkeme, önce Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmenin durdurulması kararını gerekçeleriyle birlikte inceleyecek; ardından bireysel başvuruya ilişkin kararını verip sosyal medyaya yaptırımlarla ilgili yol haritası çizecek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA