• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hububatta rekor beklentisi
08 Mayıs 2009 Cuma 14:34

Hububatta rekor beklentisi

Konya'da bu yıl Nisan ayındaki bol yağışın, hububat rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 53 oranında artış sağlayacağı tahmin ediliyor.
Konya'da bu yıl Nisan ayındaki bol yağışın, hububat rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 53 oranında artış sağlayacağı tahmin ediliyor.
 
Konya'da kuraklığın yaşandığı geçen yıl 1 milyon 500 bin ton buğday hasat edildi.
Bu buğdayın büyük bölümü 2. ve 3. sınıf kalitede olduğu için, birinci sınıf buğday açığını kapatmak amacıyla Konya'daki fabrikalar yüksek miktarda buğday ithal etti, Çukurova, Trakya gibi dış havzalardan buğday getirmek zorunda kaldı.
 
Yaklaşık 2,27 milyon hektar alanda tarımın yapıldığı Konya'da toplam arazilerin en fazla yaklaşık yüzde 23'ü sulanabiliyor. 2008 yılı verilerine göre Konya'da kuru ve sulu olarak yaklaşık 740 bin hektar alanda buğday ekimi yapılıyor.
 
Hububatta verim artışı sağlayan yağmurların düştüğü Nisan ayı oldukça bereketli geçti. Konya kent merkezinde Nisan ayı boyunca metre kareye toplam56,5 kilogramyağış düştü. Geçen yılın Nisan ayında düşen toplam yağış miktarı metre kareye 19 kilogramda kalırken, bu yıl Nisan ayı yağışları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 194 oranında artmış oldu. Mayıs ayının ilk haftasında ise Konya'ya metre kareye27 kilogramyağış düştü, bu miktar geçen yılın aynı döneminde15 kilogramolarak gerçekleşmişti.
 
Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, bu yıl yağışların yeterli olması nedeniyle hububatta ciddi oranda rekolte artışı beklediklerini söyledi.
 
Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin ton buğdayın hasat edildiği Konya'da bu yıl 2 milyon tonun üzerinde buğday beklediklerini anlatan Hepokur, ''Bu yıl Konya'da yaklaşık 2 milyon 300 ton buğday üretileceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminimiz gerçekleşirse, geçen yıla göre buğday rekoltesi yüzde 53 oranında artmış olacak. Bu durum, bölge çiftçisi ve ülke ekonomisi adına son derece sevindiricidir'' dedi.
 
Yeterli yağışlar nedeniyle Mayıs ortasına kadar sulama yapılmaması için çiftçileri uyardıklarını ancak bazı çiftçilerin bu uyarıyı dikkate almadığını anlatan Hepokur, aşırı yağışın üzerine bir de sulama yapanların tarlalarında mantar hastalığı görüldüğünü, bu durumun, söz konusu tarlalarda kalitenin azalmasına neden olacağını vurguladı.
Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş ise Nisan ayında düşen ve Mayıs ayında da devam eden yağışların şeker pancarı üretimini olumlu yönde etkilediğini anlattı.
 
Yağmurların yağmaması durumunda herkesin tarlasını yer üstü ve yer altı sularıyla sulamak zorunda kalacağını dile getiren Akbaş, ''Şuan bölgemizde pancar ekimleri tamamlandı. Yeterli miktarda yağış düştüğü için pek çok kişi tarlasını sulama ihtiyacı hissetmedi. Yağmurlar yağmasaydı 100 dekar pancar tarlasında sulama için çiftçi yaklaşık bin lira harcayacaktır. Bu para çiftçinin cebinde kaldı'' dedi.
 
Akbaş, yağmurun sulamaya göre bitkinin gelişimine daha çok katkı sağladığını, bu nedenle geçen yıla göre pancardan daha yüksek verim beklediklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA