• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HSYKnın Yapısı ve Sorunları paneli düzenlenlendi
07 Mayıs 2012 Pazartesi 14:54

HSYK'nın Yapısı ve Sorunları paneli düzenlenlendi

KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nce ''HSYK'nın yapısı ve Yargının Sorunları'' konulu panel düzenlendi.
KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nce ''HSYK'nın yapısı ve Yargının Sorunları'' konulu panel düzenlendi.
Üniversitede düzenlenen panele HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram ve HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Engin Durnagöl katıldı. HSYK Başkan Vekili Hamsici, panelde yaptığı konuşmada, hukuk fakültesinin seçkin öğrencileriyle birlikte olmaktan mutlu olduklarını belirtti. Hukuk öğrencilerinin 10 üzerinden 5-6 notuyla yetinmemesi gerektiğini anlatan Hamsici, adalet dağıtan hukukçuların kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerektiğini söyledi. ''Türkiye'de yargıya güven çok iyi durumda değil'' diye konuşan Hamsici, ''Bunun sebebi davaların uzaması, iş yükünün çok fazla olması. Yargı sistemine yılda 6 milyon dosya dahil oluyor. Az sayıda hakim ve savcı bu dosyalara bakmaya çalışıyor. İnşallah sizin zamanınızda alternatifler gelişir ve iş yükü azalır. Sizler daha rahat ortamlarda çalışırsınız'' dedi.  HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ise Türkiye'de yargının çok ciddi, kemikleşmiş sorunlarının olduğunu ifade etti. 
     
  -6 milyon davaya 5 bin 300 hakim bakıyor- 
    
Okur, Türkiye'de intikal etmemesi gereken bir çok konunun yargının önüne geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:  ''Yılda 6 milyon evrakın intikal etmesi doğru değil. Her şeyi yargıya intikal ettiriyoruz. Tabii ki bu vatandaşın hukuk bilinciyle ilgili bir durum. 6 milyon davaya 5 bin 300 hakim ile bakıyoruz. Ortalamaya vurunca bir savcıya binin üzerinde dosya düşüyor. Avrupa'da hakimler bazı ülkelerde yıllık 50, bazıları ise 100 dosyaya bakıyor. Yılda 4 bin dosyaya bakılır mı- Takdir edersiniz ki bakılmaz. Bundan dolayı uzun yargılamalardan, uzun tutukluluk sürelerinden bahsediyoruz.'' 
     
-''Yargı dışında çözülebilecek işleri yargının dışına çıkardık''- 
    
Okur, HSYK olarak göreve geldiklerinde sorunların çözümü için toplantılar yaptıklarını ve yargıyla ilgili bazı düzenlemeler hazırladıklarını aktardı.
Gereksiz işlerin yargıya gelmesini engellediklerine dikkati çeken Okur, ''Yargı dışında çözülebilecek işleri yargının dışına çıkardık. Yargının daha etkin işlemesi için tedbirler alındı. Yargıtay'da Şubat ayı itibariyle 1 milyon 260 bin dosya var. Dünyanın hiçbir yerinde bir yüksek mahkemede bu kadar iş yok. Bu dosyaların normal süreç içinde sıfırlanması için Yargıtay'ın 5 yıl, geceli gündüzlü çalışması lazım. Siz adalet bekliyorsunuz. Size 5 yıl sonra adalet gelecek. Adalete güvenir misiz- Tabii ki hayır. Böyle bir durumda toplum da yargıyla ilgili konuşmaya başlar'' diye konuştu.
Okur, TUİK'in 2005-2010 yılları arasında 5 sektörde araştırma yaptığını, araştırmada vatandaşların sektörlerle ilgili memnuniyetini sorguladığını vurguladı. Okur, vatandaşların sağlık, bilişim, ulaştırma gibi sektörlerden memnun olduğunu, ancak yargıyla ilgili 2005 yılında yüzde 49 olan memnuniyet oranının 2010 yılında yüzde 32'ye düştüğünü belirtti.
     Son dönemde yargının hızlı işlediğini eleştirenlerin de olduğunu dile getiren Okur, ''Yargı hızlandı, 'hız felakettir' diyenler var. Adalet, hızlı da olsa var. Hızlanmasaydık hiçbir zaman adalet olmayacaktı'' dedi.  AA
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA