• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HSYK birinci kuvvet
08 Ocak 2014 Çarşamba 08:08

HSYK birinci kuvvet

İstanbul Emniyet Müdürü'nü hedef alan paralel yapılanma yürütmeye gözdağı verdi.

Yayınladığı korsan bildiri ile yargıya açıkça müdahale eden HSYK, şimdi de milli iradeyi hedef aldı. Görev alanına girmeyen soruşturmayı hukuksuz bir şekilde yürüten, soruşturma evrakını basına sızdırarak hak ihlallerinin kapısını açan, soruşturmadan el çektirildikten sonra ise adliye kapısında basın bildirisi dağıtan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'a verdiği destekle gündeme gelen, görev ve yetkisini aşarak Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği basın açıklamasıyla eleştiren HSYK yine bir skandala imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, TMK Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Oktay Erdoğan, Dubai skandalıyla gündeme gelen Başsavcıvekili Zekeriya Öz ve 25 Aralık korsan baskın girişiminin müsebbibi Savcı Muammer Akkaş hakkında inceleme yapılmasına izin veren HSYK 3. Dairesi, görev ve yetkisini aşarak tarihinde ilk kez İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında da inceleme başlattı.

KANUNSUZ EMRİ UYGULAMADI

17 Aralık kalkışmasının 2. ayağını yetki ve sorumluluğunu aşarak yaptırmak isteyen savcıya, görevi gereği engel olan İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında HSYK'nın inceleme izni vermesi şaşkınlıkla karşılandı. Kaynaklar, Altınok hakkındaki kararın, HSYK Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin 43. maddesine dayandığını belirtiyor. İlgili maddede Altınok'un görev tanımına giren 'en üs dereceli kolluk amirlerinin' adli görevlerinden doğan suçlardan dolayı CMK'nın 161. maddesinin 5. fıkrası uyarınca hakimlerin tabi olduğu usûle göre araştırma, inceleme ve soruşturma yapılacağını söyleniyor. Ancak diğer yandan yönetmeliğin atıf yaptığı CMK 161'de, savcıların yetki alanına girmeyen bölgelerde soruşturma yapamayacağı açıkça dile getiriliyor. TMK 10. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş terör örgütleri, uyuşturucu çeteleri ile silahlı suç gruplarını soruşturmakla yetkili. 25 Aralık'ta operasyon emri veren Savcı Akkaş'ın usulsüz soruşturma yaptığını İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da açıklamıştı. Yani İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, kendisine verilen usûlsüz emri yerine getirmedi. Buna rağmen HSYK'nın inceleme başlatmış olması kafaları karıştırdı.

Adalet Bakanı'nın oluruna bağlı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, HSYK 3. Dairesi'nin savcılar ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında inceleme yapılması talebinin Adalet Bakanı'nın oluruna bağlı olduğunu bildirdi. Köylü HSYK Kanunu'na dikkat çekerek, 6. maddede Adalet Bakanı'nın görevleri arasında 'İlgili dairenin teklifi üzerine, hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma işlemlerine olur vermek' bulunduğunu dile getirdi.

Üyelere demeç yasağı

HSYK İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ike vekili Oktay Erdoğan hakkında da inceleme başlattı. Akkaş'ın adliye sistemi içinde amiri konumunda olan Çolakkadı ile Erdoğan 25 Aralık operasyon girişiminden sadece birkaç saat önce haberdar edilmişti. Usulsüz olarak soruşturma sürecinde haberdar edilmeyen Başsavcı ile vekili hakkındaki inceleme kararının neye dayanılarak verildiği ise açıklanmadı. Bu arada HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici'nin, üyelere açıklama yapma yasağı getirdiği öğrenildi. HSYK 3. Daire, hakim ve savcılar hakkında araştırma ve gerektiğinde soruşturma için teklifte bulunabiliyor. Bu teklifi ise HSYK 2. Daire görüşüp karara bağlıyor ve ilgililer hakkında yaptırım uygulayabiliyor.

Her şeyde hayır vardır

HSYK tarafından bir ilk gerçekleştirilerek hakkında inceleme başlatılan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, süreci 'Her şeyde hayır vardır' sözleriyle yorumladı. Beylikdüzü Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki etkinliğe katılan Altınok, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanmasıyla ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını da değerlendirdi. 'Öyle bir yasaklama diye bir şey sözkonusu değil. Emniyet Müdürü'nün genelgesi de o manada değildi. Sadece emniyet binalarındaki basın odalarının kaldırılması sözkonusuydu ve o kalktı. Emniyete giriş yasağı yok. Müsaade alındığı takdirde, izin alındığı takdirde rahatlıkla bütün basın mensuplarımız ilgili birimlerimizden bilgi alabilir' diyen Altınok, İzmir merkezli operasyonla ilgili soruya ise 'Benimle alakalı değil. Onu İzmir'e sorun' şeklinde konuştu.

Buna yetkisi yok

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, HSYK'nın İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında inceleme kararı vermeye yetkisinin olmadığını dile getirdi. '(Altınok) HSYK'nın elinde, kapsamında olan bir kişi değil. Olsa olsa suç duyurusunda bulunabilir. Yoksa kendisinin bir inceleme yapma yetkisi yoktur' diyen Feyzioğlu, işadamı Ali Ağaoğlu'nun parasıyla Dubai'de tatil yaptığı ortaya çıkan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz ile ilgili olarak ise şu ifaleri kullandı: 'Böyle bir şey varsa çok yakından incelenmesi gerekir. Hangi menfaat karşılığında gidilmiştir ya da böyle bir menfaat var mıdır? Dost mudur, dostluk mudur bunların ortaya çıkması gerekir. Ücretinin bir işadamı tarafından ödenmesi ciddi bir olaydır.'

İntikam aracı

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nın İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında inceleme başlatmasına hukukçular tepki gösterdi. HSYK'nın görev sınırını aşan uygulamalarıyla Batı Çalışma Grubu'nu hatırlattığını ifade eden Avukat Şeref Malkoç, 'Geçmişte devletin içinde Batı Çalışma Grubu milli iradeye karşı seçilmiş hükümeti hedef alarak bildiri yayınlayarak yetkilerini aşıyordu. Şimdi ise HSYK, BÇG'nin yerini aldı' diye konuştu. HSYK'nın objektif olma özelliğini kaybettiğini anlatan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya ise 'Bazı hukukçular hukuku silah olarak kullandı. Dün başkaları yaptılar, şimdi onlar yapıyorlar. Hukuk bir intikam aracına dönüştü' dedi.

AYAKTA ALKIŞLARDIK

HSYK, kendi çelişkili davranışlarıyla tarafsızlığı koruyamadığına işaret eden Kaya, 'Gördüğüm ve yaşadığım olaylar nedeniyle yeni HSYK'yı eleştiriyorum. Hiçbir zaman ilkesel davranmadı. Yargı bağımsızlığını esas almadı. Yargının güçlenmesi için gayretini görmedim.Yazdıklarımız ötekileştirilen adaletin sessiz çoğunluğun yaşadıklarıdır' diye açıkladı. HSYK'nın ilkesel bir duruş sergileyemediğini aktaran Savcı Kaya, 'Güvenilirliğini yitirdi. Adil davransalardı bugün hepimiz ayakta alkışlardık' diye konuştu. Avukat Sinan Kılıçkaya ise şu an yapılanın daha çok ön araştırma olduğunu belirterek, sözkonusu tasarrufun olağan olduğunu savundu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA