• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HSYK 3. Dairenin casus savcı sınavı
19 Ağustos 2014 Salı 13:21

HSYK 3. Daire'nin casus savcı sınavı

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişleri, Suriye Türkmenlerine yardım götüren MİT TIR'larına operasyon yapan savcıların 'casusluk' suçu işlediklerini belirledi.

Rapor işleme konulması için HSYK 3'üncü Daire'ye gönderildi. 19 Ocak'ta Adana'da Suriyeli Türkmenlere yardım götüren TIR'lara baskın emrini veren savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman, Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca ile Yaşar Kavalcıoğlu hakkında HSYK müfettişleri görevlendirildi. HSYK başmüfettişleri 5 savcının 'devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu bozan, mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren eylemlerde bulunduklarını' tespit etti.

Bilerek ve isteyerek yaptılar

Beş savcının meslekten ihracını talep eden müfettiş raporu HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığına sunuldu. Raporu inceleyen Teftiş Kurulu Başkanlığı dosyayı işleme koyarak HSYK 3'üncü Daire'ye gönderdi.

Raporda Adana eski Başsavcısı halen Antalya Savcısı Süleyman Bağrıyanık, Adana eski Başsavcıvekili halen Gaziantep Savcısı Ahmet Karaca, Adana eski savcısı, halen Zonguldak Savcısı Aziz Takçı, Adana eski savcısı, halen Mersin Savcısı Özcan Şişman, Kırıkhan eski Başsavcısı halen Aksaray Savcısı Yaşar Kavalcıoğlu'nun 'casusluk' yaptıkları belirtildi. Raporda beş savcının 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini, gerek yurtiçinde gerekse uluslararası platformda zor durumda bırakmak ve itibarsızlaştırmak, El Kaide vb. terör örgütlerine yardım ettiği görüntüsü vererek uluslararası yargı organları nezdinde hukukî ve cezaî sorumluluk altına sokmaya yönelik, bilerek ve isteyerek, görevleri dışında hareket ettikleri' bildiriliyor.

Sistematik bir organizasyon

Raporda, 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme ve açıklama' suçlarının işlendiğini kaydediliyor. Savcıların Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında dava açılan asker şüphelilerle birlikte planlı, sistematik yürütülen bir organizasyonun parçası olarak hareket ettiği vurgulanan raporda, beş savcının 'mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte eylemlerde bulundukları' ifadesi yer aldı.

Beş savcının dosyası sümen altı yapılacak mı?

Şimdi gözler savcıların ihanet dosyasını görüşecek HSYK 3'üncü dairede... Hakim ve savcılarla ilgili şikayet ile ihbarlara ilişkin işlem yapma yetkisi bu dairede bulunuyor. Savcıların casusluk suçlamasıyla meslekten ihraç talebini içeren dosyanın ne zaman gündeme alınacağına 3'üncü Daire Başkanı karar verecek. Başbakan Erdoğan'a 'Sonun Saddam ve Kaddafi gibi olacak' diyerek ölümle tehdit eden Bolu savcısı Zekeriya Öz hakkında hiçbir işlem yapmamasıyla dikkat çeken an HSYK 3'üncü Daire'nin şimdi casusluk ve vatana ihanetle suçlanan beş savcı için nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.

HSYK 3'üncü daire paralele kalkan mı?

HSYK 3'üncü Daire'nin kumpas davalarda rol alan hakim ve savcılarla ilgili şikayetleri bir türlü karara bağlamaması dikkat çekmişti. 3'üncü Daire bu güne kadar paralel yapıyla ilişkili olduğu iddia edilen hakim ve savcılarla ilgili şikayetler kapsamında hiçbir dosyayı karara bağlamadı.

Eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz hakkındaki onlarca şikayete rağmen işlem yapılmayanlar arasında yer aldı. Daire, Zekeriya Öz'ün twitter paylaşımları nedeniyle yapılan şikayeti çoğunluk olmadığı gerekçesiyle karara bağlamadı. 3'üncü Daire'nin Savcı Öz hakkında inceleme yapan müfettişi de 'yetkin yok' diyerek engellemişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA