• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hız koridoru hız kesti
15 Mart 2013 Cuma 10:10

Hız koridoru hız kesti

Türkiye genelinde ilk olarak Konyada uygulamaya geçen hız koridorları, sürücülerin hız keserek trafik kurallarına uyumasını sağladı.
Türkiye genelinde ilk olarak Konya’da uygulamaya geçen hız koridorları, sürücülerin hız keserek trafik kurallarına uyumasını sağladı. Kurulduğu gün yüzlerce aracın hız limitini aştığı görülen hız koridorlarında ihlal sayısı yüzde 1’e kadar düştü.
Konya’da trafik kurallarının ihlali sonucu meydana gelen ölümlü ve yaralamalı kazaların yoğun yaşandığı alanlara kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sisteminin (TEDES) oluşturduğu hız koridoru meyvesini vermeye başladı. Hizmete girdiği ilk gün 12 kilometrelik hız koridor radar sisteminde 900 kişinin hız limitini aştığı belirlenirken, 1 aylık süre içinde bu rakamın yüzde 1’e kadar gerilediği belirlendi. TEDES’in amacının ceza yazmak olmadığını vurgulayan Konya Trafik Şube Müdürü Tolga Özek, asıl amacının trafik kültürünü kazandırmak olduğunu söyledi.
TEDES’le ilgili bilgi veren Konya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürü Tolga Özek, "Trafik Elektronik Denetleme Sisteminde iki nokta arasında koridorlarda ilk girişi ve çıkış arasındaki kameralar aracılığıyla mesafe ölçülüyor. 2 koridor arasında 178 saniye ve üzerinde geçtiğiniz zaman hızınız 70 ve altında yer alıyor. Mesela hız koridorunu 127 saniye ile geçerseniz hızınız 100 oluyor ve aşırı hız yapmış oluyorsunuz. Burada bizim amacımız ceza yazmak değil, asıl amacımız hız koridorları sayesinde sürücülerimizin ikna ederek başka yollarda da hızı kontrollü hale getirmeyi planlıyoruz. İlk gün hız ihlali yüzde 90’lardaydı, şimdi ise yüzde 1’lere düştü” dedi.
12 KİLOMETRELİK ALANDA 94 KİŞİ ÖLDÜ
Hızın görme kaybına neden olduğunu anlatan Özek, "Normal bir insanın bakış açısı 200 derece civarındadır. Arabaya binip 35 kilometreye ulaştığınızda bu 104 derecelik açıya düşüyor. 65 kilometre hızla giderken ise görüş açısı 70 dereceye, 100’le giderken ise 42 dereceye düşüyor. Birde 130’la gittiğinizi düşünürseniz görüş açınız tünelin önünü görürmüş gibi 30 dereceye kadar düşüyor. Bu da yanlardan gelen ani şeyleri fark etmemizi engelleyerek kaza yapma oranını yükseltiyor. Konya’da en çok ölümlü ve yaralamalı kazaların olduğu yerleri belirledik ve 12 kilometrelik farklı noktalara hız koridorunu yerleştirdik. Bunları belirlerken 3 yıllık bir araştırma yaptık. 3 yıl içerisinde hız koridorlarının kurulduğu yerlerde 94 kişi hayatını kaybetti, bin 872 kişi de yaralandı. Bu kazaların büyük bir bölümü aşırı hız nedeniyle meydana geldi. Diğerlerinin de hızın tetiklediği hatalardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Hız koridor sistemini kurduğumuzdan bu tarafa ölümlü ve yaralamalı kazamız meydana gelmedi. Hız koridorunda 12 kilometre içerisinde 130’la gitseniz bile en fazla 200 saniye yani 5 dakika önce varmış olabilirsiniz. Bir insanın hayatı için 5 dakika geç gitmenin bir zararı olacağını düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA