• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HIÇKIRIK, KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR
14 Haziran 2014 Cumartesi 13:01

HIÇKIRIK, KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR

HIÇKIRIK, KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR- GÜNLÜK YAŞANTIMIZDA BİRÇOĞUMUZUN YAŞADIĞI HIÇKIRIK, ÇOĞU ZAMAN ÖNEMSENMESE DE UZUN SÜREN HIÇKIRIKLAR ÖNEMLİ BİR HASTALIĞIN BELİRTİSİ OLABİLİR

Birçoğumuzun gün içerisinde başına gelen çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan hıçkırığı çoğu zaman önemsemeyiz ve kısa sürede kendiliğinden geçer. Ancak bu durum, her hıçkırığın göz ardı edilebileceği anlamına gelmemeli. Uzmanlar, bazen günlerce hatta haftalarca kesilmeyen hıçkırığın, önemli bir hastalığın belirtisi olabileceği yönünde uyarıyor.
Çoğu zaman masum görülen hıçkırık hakkında bilinmeyenleri anlatan Medicana Konya Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Deniz Yorgancılar, hıçkırığın, göğüs boşluğuyla karın boşluğunu ayıran diyafragma kasının istemsiz kasılmasıyla birlikte ses tellerindeki ani kapanma esnasında soluk alma işleminde oluşan bir ses çıkarma işlemi olduğunu ifade etti. Hıçkırığı basit hıçkırıklar ve inatçı hıçkırıklar diye 2’ye ayırdıklarını anlatan Op. Dr. Yorgancılar, “Basit olanları toplumda çok sıkça görülüyor. Bunlar genelde beslenme, psikolojik etkiler ve bazen ilaçlar gibi durumlarda görülüyor. Gazlı içecekler veya fazla miktarda karın içi basıncı artıracak miktarda yemek yeme, alkol ve sigara kullanımı gibi faktörler de hıçkırığı tetiklemekte ve bunlar genelde kendiliğinden geçmektedir. Basit hıçkırıkların geçirilmesinde, mesela bir torbaya hava solunması veya burnu tıkayarak belli bir süre nefes tutulması, korkutma veya su içme gibi halk arasında çok yapılan uygulamalar var. Bunların olumlu etkileri görülüyor. Onun dışında mutlak suretle 1 haftayı bulan bir süreci aşmışsa bir hekime danışılması gerekir” dedi.

UZUN SÜREN HIÇKIRIKLAR KALP KRİZİ HABERCİSİ OLABİLİR
İnatçı hıçkırıkların özellikle üzerinde durulması gereken hıçkırık türü olduğunun altını çizen Op. Dr. Yorgancılar, “Genelde 2 saatten fazla süren hıçkırıklarda dikkatli olmak gerekir. Bunlar böbrek rahatsızlıkları, diyabet, eşlik eden kalp yetmezlikleri ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığın ön habercisi olabilirler. Hatta 1 haftadan uzun süren hıçkırıkların altında basit kalp krizleri bile tespit edilmiş durumda. Bu anlamda inatçı olan, özellikle 2 saatten fazla süren hatta 1 haftaya, 1 aya kadar uzayan hıçkırıklarda altta santral sinir sistemi, beyin tümörleri de dahil menenjit gibi kalp rahatsızlıkları gibi tümörel oluşumlar gibi birçok patolojiyi de göz önünde bulundurmak gerekir. Bu konuda dikkatli olup, bir hekime mutlaka danışmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA