• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Herşey oğlu için
19 Mart 2013 Salı 09:33

Herşey oğlu için

Muş'un Korkut ilçesinde dere taşması sonucu iki köprü yıkıldı. Evde mahsur kalan hasta çocuğuna ulaşmak isteyen bir baba, beline bağladığı halatla derenin azgın sularına girdi.

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Karakale beldesinden geçen derenin taşması nedeniyle evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya giden sivil savunma ekibi, ölüm tehlikesi atlattı.

Alınan bilgiye göre, kentte dört günden bu yana etkili olan sağanak ve havaların ısınmasıyla yüksek kesimlerdeki karların erimesi, il genelinde taşkınlara neden oldu.

Derelerin taşması sonucu çok sayıda evin su altında kaldığı taşkın, en fazla, Muş merkeze 50 kilometre uzaklıktaki Korkut ilçesine bağlı Karakale beldesinde etkisini gösterdi.

Beldeyi ikiye ayıran Karakale deresinin taşması nedeniyle dere üzerinde bulunan ve 16 haneli Merkez Mahallesi ile bağlantıyı sağlayan iki köprü yıkıldı.

Köprülerin yıkılmasıyla belde merkezi ile ulaşımı sağlayamayan 16 hanedeki yaklaşık 150 kişi, evlerinde mahsur kaldı. Günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan ve çocuklarını okula gönderemeyen vatandaşlar, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden yardım istedi.

Bunun üzerine harekete geçen sivil savunma arama kurtarma ekipleri, kısa sürede beldeye ulaştı. Beraberlerindeki kurtarma botunu suya indiren 2 sivil savunma görevlisi, yaklaşık 25 metre genişliğindeki dereyi, önce her iki kıyıdaki ağaçlara ardından bota bağladıkları halatlarla geçmeye çalıştı.

Dereden geçtikleri sırada halatın kopması sonucu akıntıya kapılan sivil savunma görevlilerin içinde bulunduğu bot, yaklaşık 300 metre sürüklendikten sonra taşlık alanda durdu.
Ölüm tehlikesi atlatan kurtarma ekibi, vatandaşların yardımı ve kendi imkanlarıyla saatler sonra mahsur kalan kişilere ulaştı.

Kurtarma çalışmasının botla yapılamayacağını anlayan ekip, vatandaşların da desteğiyle mahalledeki tahta merdivenleri birleştirerek derenin üzerinde seyyar köprü oluşturdu. Mahsur kalan vatandaşlar, merdivenlerle kurulu köprü üzerinden geçerek karşı kıyıya ulaşmayı başardı.

Hasta çocuğuna ulaşmak için kendisini suya bıraktı

Bu arada, ekiplerin kurtarma çalışması öncesinde, evde mahsur kalan hasta çocuğuna ulaşmak isteyen 60 yaşındaki Vechettin Artan da beline bağladığı halatla karşı kıyıya geçmeye çalıştı.

Beline bağladığı halatın diğer ucunu karşı tarafta bekleyen vatandaşlara uzatan Artan, sivil savunma görevlileri ve vatandaşların tüm ısrarına rağmen dereye girdi. Derenin azgın sularında bir süre sürüklenen ve büyük tehlike atlatan Artan, uzun uğraşlar sonucu halatla çekilerek karşıya geçirildi.

Merkez Mahallesi Muhtarı Abdulsamet Tuğrul, yıllardır ilkbahar mevsiminde bu tür sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ve büyük mağduriyet yaşadıklarını belirterek, mahalle ile belde arasında ulaşımı sağlayan köprülerin kısa sürede yapılmasını istedi.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA