• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Herkese 12 ya da 15 ay askerlik yolu
25 Nisan 2010 Pazar 09:26

Herkese 12 ya da 15 ay askerlik yolu

Hükümet ve Genelkurmay'ın önceki akşam 'Şartlar uygun değil' diyerek Bedelli askerlikten vazgeçmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığının da, 'Tek tip askerlik konusunda çalıştığı öğrenildi.
Başbakanlık, ’Orta vadede, mevcut askerlik sistemindeki farklı uygulamaların kaldırılıp, askerlik sistemine yeni yapısal düzenlemeler getirileceğini’’ açıklamıştı.

‘’Yeni yapısal düzenlemeler’’ konusunun ileride tek tip askerliğe geçilmesi olduğu belirtildi. Yapılanmanın tamamlanması ile birlikle, yedek subaylık tamamen kalkacak. Herkes 12 ya da 15 ay erlik yapacak. Takım komutanı ihtiyacını, yedek subaylar yerine, sözleşmeli subaylarla karşılanacak.

Yeni yapılanmanın ilk ayağı olarak 6 komando tugayına artık yedek subay ve erler alınmıyor. Bu 6 tugay tamamen subay astsubay ve uzman erbaşlardan oluştu. Böylelikle terörle mücade için, toplam 9 bin 500 kişilik profesyonel birlikler kuruldu.

TEK TİP ASKERLİK

TSK, zaman içerisinde “Profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan bir sisteme” geçecek. Daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısı, tugay-tabur esasına çevrildi. Profesyonel ordu çalışmaları tamamlandığında, zorunlu askerlik hizmeti de tek olacak. Yedeksubaylık ve kısa dönem erlik kaldırılacak. Herkes celp dönemlerindeki ihtiyaca ve yükümlü sayısına göre, 12 ya da 15 ay erlik yapacak. Yurt dışındakiler için dövizli askerlik ise devam edecek.

TSK’daki reform çalışmalarının ilk aşaması askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel ordu faaliyetleri oldu. 18 aylık uzun dönem askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi de 6 aya indirildi. Artık er ve erbaşlara bazı birliklerinde görev verilmiyor. Özel vvetler Komutanlığı, Jandarma özel harekât taburları, 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları, Sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve Destek unsurları da tamamen profesyonellerden oluşacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA