• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Herhangi bir yorum yapmak doğru değil
04 Kasım 2014 Salı 18:40

"Herhangi bir yorum yapmak doğru değil"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın açıklamasına dair, "Beyaz Saray Sözcüsü de Biden'ın sözcüsü de özür dilediğini söylediler...
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın son açıklamaları hakkında, "Sayın Biden'ın yaptığı açıklamadan sonra hem Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest hem de Biden'ın kendi sözcüsü Kendra Barkoff açıklama yaparak Sayın Biden'ın özür dilediğini söylediler.  Bu çerçevede buna ilişkin olarak herhangi bir yorum yapmak doğru değil" dedi.
 
Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Afganistan ve çevresinde istikrarın sağlanması amacıyla Pekin'de yapılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı 'İstanbul Süreci Dördüncü Dışişleri Bakanları Konferansı' hakkında bilgi veren Bilgiç, Afganistan'ın Türkiye için öncelikli bir ülke olduğunu kaydetti.
 
İki ülkenin tarihi ilişkileri bulunduğunu ve Türkiye'nin yaptığı ilk anlaşmalardan bir tanesinin Afganistan'la ilgili olduğunu hatırlatan Bilgiç, 46 yıl aradan sonra cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaretin geçen günlerde yapıldığını hatırlattı.
 
"Afganistan'da temel olarak bizim istediğimiz istikrarın, güvenliğin sağlanması ve geniş tabanlı bir hükümetin kurulması" diyen Bilgiç, Afganistan'daki istikrarsızlığın bölgeyi de etkilediğinde belirtti. Türkiye'nin gelecek dönemde de Afganistan'a yardım elini uzatmaya devam edeceğini dile getiren Bilgiç, "2014 sonunda ISAF süresini dolduruyor fakat Türkiye yine hem Kabil'in güvenliğini hem de Kabil Havalimanı'nın işletimini sağlamak gibi bazı girişimlerde bulunacak" diye konuştu.
 
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin yarın Türkiye'ye geleceğini de açıklayan Bilgiç, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan'a düzenleyeceği ziyarete katılacağını da söyledi.
 
Bilgiç, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Avrupa Birliği'nin (AB) Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına asker gönderilmesiyle ilgili Başbakanlığımızın bir talebi oldu. Zamanı geldiğinde TBMM'de değerlendirilecektir" sözleriyle ilgili bir soruya şu cevabı verdi:
 
"Türkiye, Avrupa ve Atlantik  güvenliğinin bölünmezliği prensibinden hareket etmektedir ve Avrupa'nın güvenliğini ilgilendiren her konuda gerekli tedbirleri alma iradesine sahip. Bu konuda zaten bütüncül bir politika izlemekteyiz, AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikasına katkıda bulunmaktayız. Türkiye, 2003 yılından bu yana altısı tamamlanmış, üçü sürmekte olan toplam dokuz ortak güvenlik ve savunma politikası harekat ve misyonuna katkıda bulunmuştur. Örneğin şu anda Bosna Hersek EUFOR ALTHEA misyonuna en çok katkı sağlayan ikinci ülke konumundadır. Hem OAC hem Mali'ye ilişkin olarak BM Güvenlik Konseyi'nin zaten kararları var ve bu kararlar çerçevesinde OAC için AB EUFOR RCA adı altında Mali konusunda da EUTM-Mali adında bir askeri misyon kurmuştur. Türkiye'ye de bu misyonlara katkıda bulunmaya davet etmiştir".
 
Bilgiç, askeri katkının nasıl ve ne kadar olacağının TBMM'den ilgili tezkerenin çıkması sonrasında hem askeri hem de siyasi makamlar tarafından değerlendirilerek belli olacağını söyledi.
 
Türkiye üzerinden Kobani'ye yeniden bir peşmerge geçişinin olması yönünde talep olup olmadığı sorusuna Bilgiç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın bu konuda herhangi bir talep olmadığı yönündeki cevabını hatırlattı.
 
Sözcü Bilgiç, başka bir soru üzerine de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyarette bulunmasının gündemde olduğunu açıkladı ancak ziyaretin tarihinin daha sonra netleşeceğini söyledi.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'den özür dilemediği şeklindeki açıklamasının kendisinin Türkiye'ye yapacağı ziyareti nasıl etkileyeceğiyle ilgili bir soru üzerine Bilgiç şunları kaydetti:
 
"Sayın Biden'ın yaptığı açıklamadan sonra hem Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest hem de Biden'ın kendi sözcüsü Kendra Barkoff açıklama yaparak Sayın Biden'ın özür dilediğini söylediler. Bu çerçevede buna ilişkin olarak herhangi bir yorum yapmak doğru değil. Zaten bu konu özür dilenmesinin akabinde basın-yayın organlarında geniş şekilde işlenmişti. Ziyarete ilişkin herhangi bir sıkıntı doğacağını zannetmiyorum."
 
Bilgiç, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katılmasıyla ilgili bir soruya ise bu konuda herhangi bir şüphe olmadığı cevabını verdi. "Türkiye, IŞİD terör örgütüyle mücadeleye devam ediyor. Zaten spesifik olarak Türkiye'nin yaptıkları da ortada. Fakat hem müttefiklerimizle hem de koalisyon ortaklarıyla bazı konularda müzakerelerimiz devam ediyor. Bu konuya ilişkin olarak siz de biliyorsunuz bazı taleplerimiz var. Uçuşa yasak bölge, güvenli bölge oluşturulması gibi. Benzer şekilde eğit-donat faaliyetlerine ilişkin olarak da prensip anlaşması var fakat bu konuya ilişkin olarak detaylar hala müzakere edilmeye devam ediyor."
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Almanya'da yaşayan Türklere hakaret içeren karikatüre ders kitaplarında yer verilmesiyle ilgili olarak, "Bu tarz bir karikatürün ders kitaplarında yer alması bizim için kabul edilemez" ifadesini kullanan Bilgiç, bunu en kuvvetli şekilde dile getirdiklerini söyledi.
 
Bilgiç, "Bizim görüşümüz bunun ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının bir yansıması olduğu yönünde. Bu tarz karikatürler maalesef toplumsal nefreti ve yabancı düşmanlığını ve İslamofobiyi körüklüyor ve biz bunun herhangi bir demokraside yerinin olmaması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA