• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Her tüp bebek merkezine itibar etmeyin
15 Nisan 2009 Çarşamba 11:01

Her tüp bebek merkezine itibar etmeyin

Ünlü kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, Türkiye'de 'yüzde 100 başarı sağlıyoruz' diyen merkezlere karşı temkinli davranılmasını istedi.
Ünlü kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavisi gören bir milyon kadından 10 bininin sağlıklı bebek dünyaya getirdiği Türkiye'de 'yüzde 100 başarı sağlıyoruz' diyen merkezlere karşı temkinli davranılmasını istedi.

Yıllarca bebek sahibi olabilmek için hastanelerin kapılarını aşındıran aileler, pahalı bir yöntem olan tüp bebek tedavisi sayesinde evlat hasretini dindiriyor. Devlet, ailelerin ekonomik yükünü azaltmak için ilk iki denemenin ücretlerini karşılıyor. Çiftleri mutlu eden bu uygulama, bir çok sağlık kuruluşunun da iştahını kabartıyor. Özellikle büyük kentlerde sayıları artan tüp bebek tedavi merkezleri, devlet desteğinin bulunduğu bu alanda yatırım yapmayı tercih ediyor. Uzmanlar ise aileleri, devletin verdiği ücretsiz iki deneme hakkını kalitesi tescillenen merkezlerde kullanmaları konusunda uyarıyor.

Kızılay Derneği Konya Özel Ticaret Borsası Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi kurucularından Prof. Dr. Recai Pabuçcu, Türkiye'de 107 adet tüp bebek tedavi merkezi bulunduğunu ifade ediyor. Söz konusu tedavinin hassasiyet isteyen ve son teknolojiyle donanmış laboratuar ortamlarında yapılması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Pabuçcu, kimi merkezlerin yeterli kalite standartlarını barındırmayan apartman dairelerinde tüp bebek tedavisi yürüttüğünü söyledi. Tüp bebek tedavisi gören ailelerin maddi ve manevi olarak yıprandığını, çevre baskısı gördüğünü hatırlatan Prof. Dr. Pabuçcu, "Aileler, devletin verdiği iki kez ücretsiz deneme hakkını kalitesinden emin oldukları tedavi merkezinde kullanmalı. Birçok aile, 'Yüzde 100 başarılıyız' diyen merkezlere gidip, hayal kırıklığıyla dönebiliyor. Devletin karşıladığı ilk iki denemeyi bu merkezlerde yapıp, başarısız olduğu için çaresiz kalan birçok çift var." dedi.

Türkiye'de tüp bebek tedavisinde ortalama yüzde 65 başarı sağlandığını hatırlatan Pabuçcu, çiftlerin abartılı başarı gösteren merkezlerden uzak durmasını önerdi. Tedavi başarısını etkileyen cinsel ve genetik birçok faktör bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Recai Pabuçcu, erkek ve kadından kaynaklanan etkenlerin yanı sıra akraba evliliklerinin de tedavinin başarısını etkilediğini vurguladı.

Konya Kızılay Derneği Özel Ticaret Borsası Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nin bir başka kurucu üyesi Prof. Dr. Yücel Karaman da Türkiye'deki tüp bebek merkezi sayısının giderek artmasının beklendiğini dile getirdi. Mevcut tüp bebek merkezi sayısının bu alandaki ihtiyacı karşılamaya yetmediğini anlatan Karaman, zamanla kaliteli olanların ayakta kalacağını, diğerlerinin ise kapanacağını belirtti. Türkiye'de 1970'li yılların sonunda tüp bebek tedavisi yönteminin kullanılmaya başlandığını aktaran Karaman, o dönemde yüzde 5 olan başarı oranının günümüzde ortalama yüzde 65'e kadar yükseldiğini kaydetti. Yüzde 80 başarı sağlayan yöntemler de bulunduğunu ifade eden Karaman, 5 yıl denenmeden bu yöntemlerin kesinlik kazanmayacağını sözlerine ekledi. (CİHAN) 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA