• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Her kriz bir fırsat doğurur
21 Nisan 2009 Salı 11:10

'' Her kriz bir fırsat doğurur''

Konya'nın Ereğli ilçesinde,"Küresel Kriz ve Türkiye" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan eski Merkez Bankası başkanı Süreyya Serdengeçti, ekonomik krizi değerlendirdi.
Konya'nın Ereğli ilçesinde, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Küresel Kriz ve Türkiye" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan eski Merkez Bankası başkanı Süreyya Serdengeçti, ekonomik krizi değerlendirdi.
 
Türkiye'nin ekonomik krizlere alışkın olduğunu, ancak böylesine bir krizle dünyanın ilk kez karşılaştığını belirten Serdengeçti, "Bu krizden çıkış tarihini kimse bilemez. Ama bu krizin şeklini biliyoruz. Bir krizin girişi, orta yeri ve çıkışı vardır. Bazı krizler L tipidir ve Japonya örneğinde olduğu gibi girildiği zaman çıkılamaz. 1920'ler de krize giren Japonya hala krizden çıkamamıştır. V tipi kriz biçimi ise bizim daha önce yaşadığımız kriz şekillerindendir. Girişi ve çıkışı hızlı olur. Bir de bilmediğimiz ve ilk kez karşılaştığımız U tipi krizler vardır. Bu kriz dünya genelinde 2007'de başladı ve üzerinden 20 ay geçmesine rağmen daha ortasına bile gelinemediğine göre çok uzun süreceği anlaşılmaktadır" dedi.
 
Serdengeçti, krizden çıkışın göstergesi olarak ön şartların bulunduğunu ve bunlardan bazılarının Türkiye'de gerçekleştiğine işaret ederek, "Ancak, ön şartın yerine gelmesi krizden çıkış anlamına gelmez. Bizde de başlayan borsalardaki yükseliş, düşen emtia fiyatlarının yükselmesi ve altın fiyatlarının yükselmesi de bir göstergedir. Para piyasaları ve faizlerdeki düşüş de ön şartlar arasında yer alır. Ancak düşen konut fiyatları tekrar yükselirse, finansal piyasaların küçülmeden büyümeye dönmesi krizden çıkış noktasını gösterecektir, özellikle Amerika'da. Ekonomiler de bekleyişlerin yönlendirilmesi önemlidir. Bu güven meselesinin hallolması ise zaman alacaktır" diye konuştu.


Kriz sonrası için tedbirlerin önemli olduğunu dile getiren Serdengeçti, her krizin aynı zamanda ekonomik bir fırsat çıkardığını bildirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA