• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Her 4 kişiden birinde olan hastalık
19 Mayıs 2014 Pazartesi 09:49

Her 4 kişiden birinde olan hastalık

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon hipertansiyon hastası olduğunu bildirdi.

Sağlıker, yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de her geçen gün hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası sayısının arttığını belirtti.

Erkeklerin kadınlara oranla daha yüksek kan basıncına sahip olduğu için daha fazla risk altında bulunduğunu anlatan Sağlıker, "Ayrıca, ileri yaşlarda hem damarın yapısındaki esnekliğin azalması hem de damar içindeki sıvının yapısındaki değişiklikler, kan basıncında yükselmeye neden olabiliyor. Bu da tansiyonunuzun yükselmesindeki nedenlerden birisi" diye konuştu.

Aşırı kilonun da hipertansiyon hastalığını tetiklediğini ifade eden Sağlıker, şu bilgileri verdi:

"Bunların yanı sıra sigara ve alkol de damar sertliği, buna bağlı olarak kan basıncı yükselmesine neden oluyor. Günlük alınan kalori miktarı ile harcanan miktarın eşit olması için düzenli yürüyüş ya da egzersiz gereklidir. Aksi takdirde bir taraftan göbek çevresinde, cilt altında yağlanma meydana gelir. Bunlar da hipertansiyon oluşumunda etkili faktörlerdir."

"4 kişiden biri hipertansiyon hastası"

Sağlıker, hipertansiyon hastalarının çoğu zaman hastalıklarının farkında olmadıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yaklaşık 20 milyon insan, yani her 4 kişiden biri hipertansiyon hastası. İstanbul'da 3 milyon, Ankara'da 1,5 milyon, Adana'da 500 bin civarında hipertansiyon hastası var. Bu sayı gün geçtikçe artıyor. Tansiyonunuz 14/9'un üzerinde ise risk başlıyor. Ülkemizde kendisinin hipertansiyon hastası olduğunu bilenlerin sayısı bile çok az. Tansiyonunu normal zannediyorlar. ABD'deki insanların sadece yüzde 7,5'i kendisinin hipertansiyon hastası olduğunun farkında, oran bizde daha düşük."

 

Hipertansiyonu kontrol altına almak için sigara ve alkolü bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve özellikle tuzdan uzak durmak gerektiğini aktaran Prof. Dr. Sağlıker, sözlerini "Hipertansiyon tedavi edilmediği zaman kalp krizi, kalp yetmezliği, beyin kanaması, üre, felç, büyük damarların tıkanması ve bacağın kesilmesi gibi sonuçlar doğurabilir" diye tamamladı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA