• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Her 100 liralık verginin 84 lirası hizmete gitti
23 Haziran 2013 Pazar 12:34

Her 100 liralık verginin 84 lirası hizmete gitti

Maliye Bakanı Şimşek, 2012'de her 100 liralık verginin 84 lirasının hizmet için harcandığını söyledi.

Malatya Aktif İşadamları Derneği'nin (MAKİAD) Ekonomi Dünyası Ödülleri Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı törenle sahiplerini buldu.

Şimşek, Yeni Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada dünyanın son 60 yılın en büyük küresel kriziyle karşı karşıya kaldığını belirterek Türkiye'nin, birçok yönüyle küresel krizden en az etkilenen ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

 Türkiye'nin 1990'lı ve 2000'li yıllarda milli gelirinin 200 milyar dolar civarında olduğuna değinen Şimşek, "Son 10 yılda Türkiye'nin geliri 787 milyar dolara çıktı. Sabit fiyatlarla reel olarak bakarsak böyle olmadı diyenler var. Aslında bütün dünyada kişi başına milli gelir karşılaştırmaları basit bir şekilde dolar cinsinden yapılır. Ya sabit fiyatlarla dolar cinsinden milli gelire bakılır ki bu Türkiye'de 3'e katlanmıştır. Ya da satın alma gücü paritesi ile bakılır. Bunda da Türkiye yine katlamıştır" diye konuştu.

 Türkiye'nin 2002 yılında topladığı her 100 liralık verginin 86 lirasını devletin borç faizine ödediğini kaydeden Şimşek, "Geçen sene ise her 100 liralık verginin 84 lirası hizmete gitmiştir" dedi.

 Ekonomide başarılı bir hükümetin işbaşında bulunduğunu dile getiren Şimşek, "Milletin içinden çıkan, elitist olmayan, milletle gönül bağı olan, milletin değerlerine, demokratikleşmeye, temel hak ve özgürlük alanını genişletmeye, milletin ekmeğini büyütmeye kararlı ama bir o kadar güçlü, bir o kadar istikrarlı bir hükümet var" değerlendirmesinde bulundu.

 Geçen mayıs ayının faizin cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine indiğine vurgu yapan Şimşek, IMF'ye olan borç stokunun da sıfırlandığını ifade ederek, "Devletin dış borcu 2012 sonu itibari ile 110 milyar dolar. Devletin döviz ve altın rezervi 129 milyar dolar. Aslında bu devletin net olarak dünyaya borcu yok demek" ifadesini kullandı.

Gezi Parkı odaklı gelişmeler

Konuşmasında Gezi Parkı odaklı gelişmelere de değinen Şimşek, bu eylemlerin organize bir sabote eylemi olduğunu belirterek, "Biz dünyada bir çıkar lobisinin olduğunu, bir yarış olduğunu biliyoruz. Bir çatışmanın içten içe olduğunu biliyoruz. Fakat içeride bu fitneye güçlü bir katılımın olmasını doğrusu anlamakta güçlük çekiyoruz" açıklamasını yaptı.

Milletin çoğunluğunun oyunu arkalarına aldıklarını kaydeden Şimşek, buna karşılık çoğulcu bir yaklaşım içinde olduklarını söyledi.

"Kimsenin hayat tarzına müdahale ettiğimiz yok" diyen Şimşek, şöyle konuştu:

  "Tam aksine hayat tarzına müdahale edilenleri özgürleştirme noktasında bir irade ortaya koymuşuz. Başörtüsü dahil olmak üzere. Kimseye biz içki içmeyin demiyoruz. Bütün medeni, demokratik, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uyuşturucu, içki, sigara gibi konularda birtakım düzenlemeler yapmışız. Kimseye zorla şu kadar çocuk yapacaksın demiyoruz. Bu ülkenin nüfusu 2050'li yıllarda hızla azalmaya başlayacak. Çalışma çağındaki nüfus hızla azalacak. Yani Türkiye henüz zenginleşmeden yaşlı hale gelecek. Aldığımız tedbirler karşısında 2050 sonrasını düzeltmeye çalışacağız. Buna diyorlar ki, bizim hayat tarzımıza karışmayın. Karışan yok. Ülkenin batısında doğurganlık oranı yüzde 1,6'ya düşmüş. Gelişmiş ülkelerin de aşağısında. Sağolsun Doğu ve Güneydoğu Anadolu sayesinde Türkiye'de ortalama doğurganlık oranı yüzde 2 civarında."

Son 3 hafta boyunca bütün şer şebekelerinin işbirliği yaptığını belirten Şimşek, "Muazzam bir dezenformasyon süreci başlatmışlar. Yatırımcıları arıyorlar. Türkiye'de iç savaş var diyorlar. Nasıl olur dediklerinde ise 'inanmazsanız televizyona bakın' diyorlar. BBC'ye bakın, CNN'e bakın diyorlar. Reuters'a bakın diyorlar. Onlar da bizi arıyorlar. 'Böyle bir şey mümkün mü?' diye soruyorlar" ifadelerini kullandı.

 Konuşmaların ardından kulvarlarında yılın en iyisi seçilen işadamları ve işkadınlarına ödülleri verildi. Yılın işadamı seçilen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın ödülünü Maliye Bakanı Şimşek verdi. Diğer işadamları ve işkadınları ise ödüllerini Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin'den aldı.

 Programda THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu'ya da "Malatya'nın tanıtımına katkı" ödülü verildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA