• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hep birlikte ağladık
18 Mayıs 2014 Pazar 07:59

Hep birlikte ağladık

Soma'daki maden kazasının ardından tüm Türkiye tek yürek oldu, acıyı birlikte yaşadı. Hatimler indirildi, dualar edildi.

Ateş düştüğü yeri yakar derler. Bu defa hepimizi yaktı. Toprağın derinliklerinde, mesai arkadaşlarıyla yan yana şehadete yürüdü madencilerimiz. Geride gözü yaşlı yetimler, eşler, anne babalar ve bir millet bıraktılar. Hepimizin yüreği yandı. İlk anda yapabileceğimiz dua idi. Eller semaya kalktı. Eğlence programları iptal edildi, küçük bir katkım olur belki diye yardım kuruluşlarına bağışlar yapıldı, dükkanlar camlarına 'Hepimizin başı sağolsun' yazılar asılıp yas için kapatıldı. Kimi Soma'ya gitti, yardım çalışmalarına katıldı. Kötü günde tek yürek olduk.

HER GÜN VEDALAŞIYORLARDI

Maden ocağındaki kazanın hemen ardından Kızılay ve yardım kuruluşları, maden ocağı önünde sevdiklerinin dönmesini bekleyen aileler için su, sıcak yemek, içecek gibi temel ihtiyaç malzemelerini ulaştırdılar. Halkımız da yürekteki acıyı dindirmese de, yaralı ailelerin ayağa kalkmasına yardım edebilmek için yardım kuruluşlarına Soma için bağışlar yaptı. İlk 2 gün İHH'ya 550 bin, İyilikder'e 250 binin üzerinde nakdi yardım ulaştı. Yardımda bulunanlardan biri Bedri Aktaş. Aktaş, 'Soma'daki acıyı yaşamadan, uzaktan hissetmek çok zor. Gidip paylaşmak, görmek lazım. Sadece dua ediyoruz. Acımızı içimizde yaşıyoruz. Bizim katkımız çok küçük bir şey, bahsetmeye değmez. Bu hepimizin acısı. Ancak yıllardır milletin kanıyla vampirleşenlerin, bu acıyı fırsat bilerek çocuklarımızı sokağa dökmek istemeleri de işin başka acı bir yönü' diyor. Avukat Nebahat Şahin de ufak da olsa bir katkım olsun diyerek Soma için yardımda bulunanlardan. Şahin, duygularını şöyle anlatıyor: 'Allah kimseye bir daha yaşatmasın. Onlar her gün ölüme gidiyorlar. Belki her gün ailelerinden ayrılırken vedalaşarak ayrılıyorlardı. Çok üzgünüz. Dua ediyoruz. Rabbim mekanlarını cennet etsin diyoruz'

BAŞKA İHTİYACI OLANLAR VAR

Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin 35 Öğrenci Topluluğu, üniversite tarafından kendilerine verilen bütçenin tamamını, Soma'da hayatını kaybeden madencilerin ailelerine gönderecek. Öğrencilerden 2'si Soma'ya gitti, ihtiyacı olan aileleri tespit ediyorlar. Soma'da bulunan Denizhan Deniz, yaşadıklarını şu kelimelerle anlatıyor: 'Kaza haberini alır almaz okulda organize olduk, yola çıktık. Beraber cenaze namazlarını kıldık, acılarını paylaştık. Yardım edebileceğimiz insanlara ulaşmaya çalıştık. Bu arada başımızdan şöyle bir olay geçti: Bir yere gitmemiz gerekiyordu. Bir amca bizi arabasına aldı. Öğrendik ki o amcanın oğlu da madende vefat etmiş. Eşi ve 3 çocuğu geride kalmış. Hemen neden geldiğimizi anlatıp, yardımda bulunmak istedik. Ancak amca, 'Ben onlara bakabilirim. Burada daha fazla ihtiyacı olanlar var. Siz onlara yardım edin' dedi.'

BİZ DE OTURUP AĞLADIK

Ege Üniversitesi'nden ise 20 kişilik bir öğrenci grubu da haberi alınca organize olup Soma'ya gitti. Öğrencilerden Berkay Erciyes, 'Televizyonda haberleri görünce arkadaşlarla toplandık geldik. Buraya gelince Kızılay'da yetkili birini bulduk. Yardım etmeye geldiğimizi anlattık. O bizi yönlendirdi. Burada kumanya dağıtımına, çöplerin toplanmasına yardım ediyoruz. Yeri geldiğinde ailelere destek olmaya çalışıyoruz. İnsanların psikolojisi çok kötü durumda. Biz de arkadaşlarla oturup ağladık. Bütün gece uyumadan çalışacağız' diyor. Birçok üniversiteden öğrenciler de Soma'ya yardıma koştu. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi'nden öğrenciler Soma'da. Koç Üniversitesi öğrenci kulüpleri yardım kampanyası başlatırken, Turgut Özal Üniversitesi öğrenci kulüpleri Soma için kermes düzenledi.

Hendek Belediyesi'nin Anneler Günü programı Soma'da hayatını kaybedenler ve yaralananlar için Kur'an ve dua etkinliğine dönüştürüldü. Etkinliğe katılanlardan Emine Aygen kaybettiğimiz canlar için Allah'tan rahmet ve yakınlarına da başsağlığı diliyor ve '3 bin kişi Kur'an-ı Kerim ve dualar okuyarak şehitlerimiz andık. Acımız o kadar büyük ki, hepimiz derinden yaralandık. Keşke elimizden başka bir şey gelseydi de yardım eli uzatabilseydik. Ama çok büyük bir ekibin orada çalıştığını da biliyoruz' diyor.

KALBİMİZ ONLARLA

Soma için şu anda en gerekli olan şeylerden biri de psikolojik destek. Aile Bakanlığı Soma'ya ekipler gönderdi. Bunun yanı sıra konuda uzman olan bir çok kişi de yardımcı olabilmek için Soma'ya gidiyor. Üsküdar Üniversitesi 16 kişilik PSİKOAKUT oluşturdu. Türk Psikologlar Derneği Soma'da bir kriz masası açtı. Hacettepe ve Ankara Üniversitesi öğrencileri psikolojik destek merkezi oluşturdu. AID Doktorlar Birliği de bölgeye hareket etti.

Elimizden ne gelirse yapmaya hazırız

Kızılay'a çalışmalarında yardımcı olan bir çok gönüllü vatandaşımız var. Cemal İstekli ve oğlu Mehmet yardıma koşanlardan. Soma'daki dükkanlarını kapatarak yardıma koşmuşlar. Kızılay aracında ve hastanede 2 saatlik uyku ile yaralılara ve madenci yakınlarına yardımcı olmaya çalışıyorlar. Soma'da esnaf olan Şaziment Özgen de hastanede yaralıların yanında olmaya çalışanlardan. 'En azından ellerini tutarak, bir bardak su vererek yanlarında olduğumuzu hissettirdik' diyor. Kızı Ezgi ise olayı duyunca üniversite okuduğu İzmir'den koşup gelmiş. 'Çok fazla acımız var. Yardım kuruluşları çok iyi çalışıyor. Dışarıdan da çok fazla yardım geldi, Allah herkesten razı olsun' diyorlar.

Camilerde Cuma hutbeleri Soma'ya ayrıldı. Pek çok ilde de yurt dışındaki camilerde gıyabi cenaze namazları kılındı. Bir çok kişi de bireysel olarak, hayatını kaybeden madencilerimiz için, arkadaşlarıyla, komşularıyla hatim, Yasin, tefriciye gibi dua halkaları ve hatimler başlattılar. WhatsApp üzerinden de Salavat zincirleri oluşturuldu.

Sizinle birlikteyiz

Yurt çapında Soma için çeşitli etkinlikler ve protestolar yapıldı. Bir çok okulda öğrenciler, 'Soma' yazacak şekilde bir araya gelerek Soma'nın acısını paylaştıklarını göstermek istediler.

Dil duada gönül yasta

Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şubesi bir Hatim organizasyonu düzenledi. Katılımcılardan ilahiyatçı Mehmet Titiz duygularını şu sözlerle anlatıyor: 'Çok büyük kayıplar verdik. Vatandaş olarak elimizden dua geliyor. Soma'ya gidemiyoruz ama en azından teselli verebiliriz diye düşündüm. Ölüm karşı konulmaz bir gerçek ancak hükümetin sorumluları tez elden ortaya çıkarıp kamu vicdanını rahatlatması gerek.'Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, ÖNDER, İstanbul Üniversitesi İlahiyat fakültesi öğrencileri de hatim başlatan kuruluşlardan bir kaçı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA