• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Helal kemik tozu için düğmeye basıldı
17 Mayıs 2016 Salı 08:25

'Helal' kemik tozu için düğmeye basıldı

Her yıl milyonlarca doların yurt dışına çıkmasına neden olan kemik tozu, TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığının desteğiyle artık helal standartlarda Türkiye'de üretilecek.
Diş hekimliğinden ortopediye, beyin cerrahisinden omurilik cerrahisine kadar kemikle ilgili birçok alanda kullanılan ve tamamı ithal edilen hayvan kaynaklıkemik grefti (kemik tozu), TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığının desteğiyle artık sığır kaynaklı olarak Türkiye'de üretilecek.

Domuz kaynaklı olarak dünyada birkaç ülke tarafından üretilen ve gramı 170 dolar olan hayvan kaynaklı kemik tozunun, oluşturulan konsorsiyumla Türkiye'de üretilmeye başlanmasıyla hem milyonlarca doların ülkede kalması sağlanacak hem de "helal" standartlara sahip olması sayesinde başta İslam dünyası olmak üzere çok sayıda ülkeye ihracat yapılacak.

DTİ İmplant Genel Müdürü Talat Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik tozunun tedavi sürecinde kemik yetersizliği olan bölgelerde doku oluşturmak amacıyla kullanılan bir materyal olduğunu söyledi.

Kemik tozunun özellikle diş hekimliği, ortopedi-travmatoloji, beyin ve omurilik cerrahisi gibi kemikle ilgili alanlarda sıklıkla kullanıldığı bilgisini veren Buğur, "Kemik tozları insan kaynaklı, hayvan kaynaklı ve sentetik olarak üretilebilmektedir. ABD ve sadece birkaç AB ülkesinde hayvan kaynaklı üretim mevcut olup, hayvan kaynaklı üretimin yüzde 95'i domuzdan elde edilmektedir." diye konuştu.

Buğur, 2014 yılı için dünya kemik tozu pazarının 2,35 milyar dolar olduğuna ve 2023 yılında bu pazarın 3,48 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Hayvan kaynaklı kemik tozunun ortalama pazar fiyatı gram başına 170 dolar civarındadır. En çok kullanım ABD ve AB ülkelerindedir. Nedeni ekonomik olarak pahalı olması. Bizim geliştireceğimiz ve üreteceğimiz ürünlerle ve özellikle domuz yerine dana kullanımıyla Müslüman ülkelerdeki kullanımı artacaktır."

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA