• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hayat kadınları topluma kazandırılacak
07 Mart 2010 Pazar 21:26

Hayat kadınları topluma kazandırılacak

Başbakanlıktan genelev projesi... Özel bir heyet, 3 bin hayat kadınıyla yüz yüze görüşecek. 'Beni kurtarın' diyene iş bulup topluma kazandıracak.
Sayılarının 100 bini bulduğu tahmin edilen hayat kadınlarına devlet desteği. Başbakanlık 'Genelev projesi' için start verdi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nca oluşturulacak özel heyet, önce genelevleri inceleyecek. Zorla çalıştığı tespit edilen kadınlara iş imkanı sağlanacak

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, genelevlerde çalışan hayat kadınlarını topluma yeniden kazandırmak için harekete geçti. İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük'ün öncülüğünde hazırlıklarına başlanan 'genelev projesi' çerçevesinde oluşturulacak özel bir heyet, hayat kadınlarıyla görüşüp rapor tutacak. Heyette psikolog ve sosyolog da yer alacak.

Çalışma kapsamında Ankara'daki ünlü Bentderesi Genelevi, pilot genelev olarak seçildi. Genelev heyeti, hayat kadınlarıyla yapacakları özel görüşmelerde 'Kendi hür iradenizle mi burada çalışıyorsunuz, yoksa herhangi bir baskı sonucu mu?', 'Bu hayattan kurtulmak istiyor musunuz?' gibi sorular yöneltecek.

İŞKUR DEVREDE

Görüşmeler sonrası hazırlanan raporlar, kurulacak komisyonda değerlendirmeye alınacak. Hayat kadınlığını bırakmak isteyen kadınlar için iş imkanları devreye sokulacak. Kadınların İşkur aracılığıyla iş sahibi yapılması planlanıyor.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük, hayat kadınlarının durumuna 'insan hakları çerçevesinde' yaklaştıklarını belirtti. 'Tıpkı suça sürüklenen çocuklarda olduğu gibi zorla çalıştırılan kadınların da varlığını biliyoruz' diyen Başkan Küçük, 'Bana göre çok büyük bölümü oralarda zorla çalıştırılıyor' dedi.

Küçük, şunları söyledi: 'Proje, henüz hazırlık aşamasında. İncelemeyi yapacak ekibimiz arasında psikolog ve sosyologlar da olacak. Amacımız, zorla çalıştırılan kadınları tespit edip, bunları yeniden toplumsal yaşamın içerisine kazandırmaktır.'

YARAYA MERHEM

Aile ve kadınlarla ilgili resmi kurumlarla temasa geçeceklerini söyleyen Küçük, 'Sivil toplum örgütleriyle görüşeceğiz. Bu kadınlarımızı, içinde bulundukları bataktan mümkün olduğunca kurtarmayı amaçlıyoruz. Bu, kanayan bir yaradır. Bu yaraya merhem sürmek istiyoruz' dedi.

SADECE 15 BİNİ KAYITLI

Türkİye'de faaliyet gösteren 56 genelevde, kayıtlı olarak yaklaşık 3 bin seks işçisi kadın çalışıyor. Türkiye'de seks sektöründe kayıtlı olarak çalışan kadınların sayısı ise toplam 15 bini buluyor. Kayıt dışı çalışan çocuk, mülteci, erkek, transseksüel seks işçileriyle birlikte toplam seks işçisi sayısının 100 bini bulduğu belirtiliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA