• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hayali ihracat çetesinden akıllara zarar vurgun
17 Ağustos 2011 Çarşamba 10:02

Hayali ihracat çetesinden akıllara zarar vurgun

Türkiyede son yılların en büyük hayali ihracat vurgunu aylar süren titiz çalışmayla ortaya çıkarıldı.

Türkiye’de son yılların en büyük hayali ihracat vurgunu aylar süren titiz çalışmayla ortaya çıkarıldı. Mali polisin 10 aylık teknik takibi sonucunda geçen nisanda operasyon için düğmeye basan Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı aralarında gümrükçüler, maliye memurları ve mali müşavirlerin de bulunduğu bir çetenin Ocak 2009 ile Aralık 2010 arasında yüzlerce paravan firmaya ait naylon faturalar kullanarak 5 şirket üzerinden 900 milyon TL’lik hayali ihracat yaptıklarını tespit etti. Türkiye’nin bir yıllık ihracatının binde 5’ine denk gelen bu hayali ihracat karşılığında 51 milyon TL KDV iadesi alındığı belirlendi.

Radikal Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, ‘Naylon fatura operasyonu’ olarak kamuoyuna yansıyan soruşturmayı Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül yürüttü. Soruşturmanın savcılık ayağı tamamlandı ve Savcı Gül’ün hazırladığı fezleke kapsamında Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dosyada 31’i tutuklu 65 kişi yer alıyor. Savcılık iddianamesine göre, suç örgütünün tepesinde üç isim bulunuyor: Ergül Kanbur, Emel Toka ve oğlu Erdem Toka. Her üç isim de tutuklu yargılanıyor.
 
Vurgun iki yıl sürmüş
Hayali ihracatta ne kadarlık vurgun yapıldığını ise yüzlerce şirketin faturasını inceleyen Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Risk Analiz Merkezi (RAM) belirledi. RAM, işlemlerin naylon faturalar üzerinde yapıldığı, şirketlerin büyük bir bölümünün paravan olduğu, yapılan ihracatın ise hayali olduğunu kesinleştirdi. RAM’ın tespitlerine göre çetenin 2009 Ocak ayından itibaren 24 ayda 900 milyon TL’lik hayali ihracat yaptıkları ve bunun karşılığında da devletten 51 milyon liralık KDV iadesi aldıkları belirlendi.
 
İddianameye göre vurgunda iki temel şirket grubu yer alıyor. İhracat işlemleri, vergi iadesinin rahat alınabildiği sektörel dış ticaret şirketleri üzerinde yapılırken, söz konusu firmalar için fatura giriş çıkışları ise yüzlerce alt şirket üzerinden gerçekleştirildi. Hangi ihracatçı şirketin hangi alt şirket ile çalışacağı tek tek belirlendi. Söz konusu şirketlerin bir bölümünün de İzmir, Düzce, Çorum gibi illerde olduğu anlaşıldı. Yine bazı şirketlerin sahte kimlikler kullanılarak kurulduğu da tespit edildi.
 
Çetenin ‘hayalet’ şirketleri
İSTANBUL DIŞ TİCARET
Çetenin vurgunuyla ilgili olarak hazırlanan raporda bir diğer firma olan İstanbul Dış Ticaret Hizmetleri AŞ’nin de anılan dönemde 468 milyon 772 bin TL’lik ihracat yaptığını beyan ettiği ifade edildi. 448 firmadan fatura alan İstanbul Dış Ticaret AŞ bu işlem için devletten 45 milyon 900 bin TL’lik vergi iadesi talep etmiş. Firmaya 29 milyon 833 bin TL’lik ödeme yapılırken, kalan kısmın iade işlemlerinin sürdüğü tespit edildi.
 
SEKTÖR DIŞ TİCARET
Sektör Dış Ticaret AŞ isimli şirket 351 milyon 636 bin TL’lik ihracat yapmış gözüküyor. Söz konusu ihracat tutarı için 1 milyon 796 bin TL’lik vergi iadesi için talepte bulunmuş. Firmaya 284 bin TL’lik ödeme yapılırken, kalan kısmının iade işlemleri ise devam ediyor. Firmanın faturaları, 228 farklı firmadan aldığı, 2 bin 846 adet de Gümrük Çıkış Belgesi düzenlendiği tespit edildi.
 
MARSAD DIŞ TİCARET
53 milyon 469 bin TL ihracat yapmış gözüken Marsad Dış Ticaret AŞ, 1 milyon 178 bin TL’lik vergi iadesi talep etti. RAM’ın hazırladığı raporda söz konusu paranın büyük ölçüde ödendiği bilgisi yer alıyor. Yine RAM raporunda Marsad adlı şirketin 117 farklı firmadan naylon fatura aldığı, 273 adet Gümrük Çıkış Belgesi düzenlediğine de dikkat çekiliyor.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA