• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Havasız mekanlarda fazla kalmayın
08 Kasım 2011 Salı 19:27

Havasız mekanlarda fazla kalmayın

Havaların soğuduğu aylarda kapalı yerlerde daha fazla zaman geçirildiği, buna bağlı olarak grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığı bildirildi.
Havaların soğuduğu aylarda kapalı yerlerde daha fazla zaman geçirildiği, buna bağlı olarak grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığı bildirildi.
    
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Aksu, havaların soğuduğu dönemlerde ev ve işyerlerindeki pencerelerin, yaz aylarına göre çok daha az açıldığını belirtti. 
   
Odaların havalandırılmamasının, ortamı sağlıksızlaştırdığını anlatan Aksu, kış aylarında bu tarz kapalı ortamlarda geçirilen sürenin de, yine yaz aylarına göre daha fazla olduğunu söyledi. Buna bağlı olarak kış aylarında solunum yoluyla bulaşan grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığının altını çizen Aksu, kronik hastaların yanı sıra, öğrenci, öğretmen ve sağlık personeli gibi kalabalık ortamlarda çalışanların, gribe yakalanma ihtimali yüksek kişiler arasında bulunduğunu ifade etti.
    
Ev ve iş yerlerindeki odaların sık sık havalandırılması gerektiğini bildiren Aksu, enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamak için hijyene de dikkat edilmesini istedi.
     Özellikle ellerin sık sık yıkanması tavsiyesinde bulunan Aksu, ''El yıkaması grip ve soğuk algınlığını önlemek için alınacak önlemlerin en başında geliyor. Çünkü, ellerimiz en çok kirlenen organlarımız. Onlar aracılığıyla birçok gıdayı tutuyoruz. Eğer el yıkamaya uygun bir ortam yoksa bile el antiseptiklerini kullanmalıyız'' dedi. 
    
-Hasta kişi maske takmalı- 
    
Aksu, enfeksiyon hastalıklarına yakalanan bir kişinin başkalarına bulaştırmamak için tüm tedbirleri alması gerektiğinin altını çizerek, bu kişilerin kalabalık ortamlara girmemesini gerektiğini söyledi. 
    
Hasta olan kişilerin mümkünse işe gitmemesi tavsiyesinde bulunan Aksu, zorunlu olarak dışarı çıkılması durumunda da çevresindeki kişilere hastalığı bulaştırmamaları için maske kullanımını önerdi.
    
Çok sayıda ülkede vatandaşların bu konuda bilinçli olduğunu anlatan Aksu, ''Özellikle Japonlar eğer enfeksiyon taşırken sokağa çıkmak zorunda kalırsa maske takıyor. Biz de ise bu, alışkanlık haline getirilmemiş. Eğer enfeksiyon hastalığınız varsa bunu başkasına bulaştırmamak için her türlü önlemi almanız lazım. Maske takmak da bu konuda alınacak tedbirlerin en başında geliyor'' diye konuştu.
 
 
AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA