• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Havadan 5 bin 600 lira
05 Ocak 2015 Pazartesi 10:42

Havadan 5 bin 600 lira

Türkler, hobilerinden para kazanmak konusunda Avrupalıdan daha becerikli çıktı.

Visa Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel’in verdiği bilgiye göre Türklerin hobilerinden yıllık kazancı 5 bin 585 lira yani yaklaşık bin 987 Euro. Üstelik Avrupalıların hem hobi hem iş olarak gördükleri ve bundan para kazandıkları ilk alan tasarımken Türkler’de ilk sırada blog yazarlığı var.

‘TÜRKLER KARARLI’

Tezel, her 5 Avrupalıdan 3’ünün hobisinden gelir elde etmeyi başardığını, bu oranın Türklerde 10’da 1 olduğunu belirterek “Avrupa’da hobilerinden ek gelir elde edenlerin yüzde 72’si ise bunu tam zamanlı bir işe dönüştürmeyi planlıyor. Avrupa’da hobilerinden ek gelir elde edenler arasında ilk sırada yüzde 86 ile takı tasarımcıları geliyor. İkinci sırada ise sanatçı ve zanaatkârlar var. Teknolojinin iş kurmak ve başarılı bir şekilde bu girişimi devam ettirmek konusunda kolaylık sağladığını belirtenlerin oranı Avrupa’da yüzde 23” dedi.

Araştırmaya Türkiye’den 2 bin kişi katıldığını da kaydeden Tezel şöyle konuştu: “Her 10 Türk’ten 8’inin ekstra gelir elde ettiği ya da edebileceği bir hobisi bulunuyor. Hobilerini tam zamanlı bir işe dönüştürmeyi planlayanlar arasında Türkler yüzde 84 ile en kararlı grup olarak öne çıkıyor. Yüzde 77 ile Polonya ve İspanya ikinci sırada.”

‘PLASTİK KART YOK OLMAYACAK ÇÜNKÜ PİLİ BİTMEYEN PARA GİBİ’

Hükümetin aldığı kredi kartı ve taksit önlemlerine de değinen Tezel, kısıtlamaların etkisini gösterdiğini ve artık stabil hale geldiğini belirterek 2015’te kredi kartı pazarında çift haneli büyüme beklediklerini kaydetti. Özellikle gençlerin nakit yerine plastik kart kullanımını tercih ettiğini anlatan Tezel, online ödemelerdeki artışla birlikte giderek büyüyen bir kart pazarı olacağını ifade etti. Plastik kartın online ödemelere rağmen yok olmayacağını savunan Tezel, “Online ve dijital ödemelerden dolayı şekli değişiyor ama plastik kart pili bitmeyen bir para gibi” dedi.

EN KÂRLISI YAŞLI KURTLAR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yüzde 93’lük oranla hobilerini tam zamanlı bir işe dönüştürmek konusunda en istekli grup olduğunu kaydeden Tezel, Marmara ve Ege Bölgesi’nde yaşayan girişimcilerin ise, hobilerinden elde ettikleri yıllık ortalama ek gelirin Türkiye ortalamasının bin TL daha üzerine çıkarak 6 bin 504 TL’ye ulaştığını söyledi. Tezel hobisinden en büyük kazancı sağlayan yaş diliminin 55-64 yaş arası hobi sahipleri olduğunu, bu kesimin yıllık kazancının 8 bin 687 TL olduğunu dile getirdi.

Tezel, “Blog yazarları bloglarına reklam alarak ya da ürün deneyimlerine dayalı içerik üretmek üzere markalarla işbirliği yaparak gelir elde ediyor” dedi.

Habertürk

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA