• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hastanelerin ortak kullanımı Anayasa Mahkemesinde
08 Aralık 2011 Perşembe 12:46

Hastanelerin ortak kullanımı Anayasa Mahkemesinde

Danıştay, ortak kullanıma olanak tanıyan Kanun hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu
Danıştay 10. Dairesi, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimlerinin birlikte kullanılmasına olanak tanıyan kanun hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.
     Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birkan Yakan ve 493 öğretim üyesi, nüfusu 850 binden az olan illerde, üniversitelerin sağlıkta uygulama ve araştırma merkezlerinin Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları ile birleşmesini zorunlu hale getiren Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesisleri ve Üniversitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı ve İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.
     Danıştay 10. ve 11. dairelerinden oluşan müşterek kurulca öncelikle dava konusu yönetmeliğin dayanağı 3359 sayılı Yasanın Ek 9. maddesinin anayasaya uygun olup olmadığı incelendi. Müşterek heyet, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun ilgili maddesinin, anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak Anayasa Mahkemesine başvurma kararı aldı.
     Başvuru dilekçesinde, 3359 sayılı Yasanın Ek 9. maddesinde, ''Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimleri, bakanlık ve üniversitelerce karşılıklı olarak işbirliği çerçevesinde birlikte kullanılabilir. Birlikte kullanım ve işbirliğine ilişkin usul ve esaslar ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde döner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödemelere ilişkin esaslar, Maliye Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir'' hükmüne yer verildiği hatırlatıldı.
     Dilekçede, Anayasa Mahkemesinin kararlarında getirilen ölçütlere göre, düzenleme yapılan konuya ilişkin temel esas ve hükümler yasada yer aldıktan sonra, uzmanlık veya yönetim tekniğine ilişkin konuların düzenlenmesinin yürütme organına bırakılabilmesinin mümkün olduğu, temel esas ve hükümlerin ise düzenlenecek konuya göre değişiklik gösterebileceği vurgulandı. Bu şekilde yürütme organına yetki tanırken de ''idarenin yargısal denetiminin etkinliğini engellemeyecek objektif kuralların konulmasının zorunlu olduğu'' ifade edildi. 
     ....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA