• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hastaneler kalifiye personel bulamıyor
16 Aralık 2009 Çarşamba 11:51

Hastaneler kalifiye personel bulamıyor

Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yahya Paksoy, üniversite hastanelerine verilen sağlık personeli kadroları
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yahya Paksoy, üniversite hastanelerine verilen sağlık personeli kadroları sınırlı olduğu için sözleşmeli personelle çalışmak zorunda kaldıklarını, kendini yetiştiren sağlık personelinin de başka kurumlara gittiğini söyledi.
     Doç. Dr. Paksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerdeki yardımcı sağlık personeli sıkıntısını genel olarak tespit etmek için bir araştırma yaptıklarını söyledi.
     Bu araştırmanın Sağlık Bakanlığına bağlı değişik illerdeki 15 devlet hastanesi ile 15 üniversite hastanesinde yapıldığını belirten Paksoy, ''Hastanelerin yardımcı sağlık personeli, yatak ve yoğun bakım yatak sayılarını alarak 30 hastanenin verilerinin toplamını çıkarıp analiz yapmaya çalıştık'' dedi.
     Araştırmaya konu olan hastanelerin büyük üniversite ve devlet hastaneleri olduğunu, araştırmanın gelişi güzel hazırlanmadığını vurgulayan Paksoy, bizzat hastanelerin yöneticileriyle görüşüldüğünü bildirdi. 
          Araştırmada, üniversite hastanelerinde daha çok yardımcı sağlık personelinin geçici ve sözleşmeli statüsünde çalıştığının ortaya çıktığını söyleyen Paksoy, şunları kaydetti:
     ''Bazıları şirket personeli olarak çalışıyor. Asgari ücret ya da asgari ücretten biraz daha fazla verilerek hemşire çalıştırılıyor. Araştırmanın analizini yaptığımızda üniversite hastanelerinin kadrolu hemşire sayısının daha az, sözleşmeli hemşire sayısının daha fazla olduğunu görüyoruz.
     Üniversite hastaneleri üçüncü basamak olduğu için bize hep ağır hastalar geliyor. Bizim hemşire sayımızın daha fazla olması gerekiyor ya da hemşire başına düşen yatak sayısının daha az olması lazım. Hemşire başına düşen yatak sayısı bizde maalesef daha fazla.'' 
     
     İkinci basamak olan hastanelerden problemi çözülemeyen hastaların tıp fakültelerine çok kolay sevk edilebildiğini savunan Paksoy, şöyle devam etti:
     ''Ama bizim hastaları dördüncü basamağa sevk etme gibi bir şansımız yok. Burada her hastayı kabul edip ona gerekli sağlık hizmetini vermemiz gerekiyor. Üniversite hastanelerine verilen sağlık personeli kadroları sınırlı olduğu için sözleşmeli personelle çalışmak zorunda kalıyoruz. Durum böyle olunca ciddi şekilde personel sıkıntısı çekiyoruz. Üniversite hastanelerinin hasta bakımı açısından kaliteleri düşüyor. Biz de hemşire yetersizliğinden bu açığı sözleşmelilerle gideriyoruz. Bu insanları eğitiyoruz, yetiştiriyoruz. Bizde yetişen sözleşmeli sağlık personeli kadrosu olmadığı için tecrübe kazanınca başka kurumlara geçiyor. Tecrübeli eleman bulamıyoruz. Bunları özel hastaneler transfer ediyor. Biz bir anlamda tecrübe kazanılan yer oluyoruz.''
     Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki gelişmelere imrenerek baktıklarını; imkan, kalite ve elemanlarının iyi olduğunu anlatan Paksoy, devlet hastanelerinin ciddi bir atılım yaptığını, üniversite hastanelerine de personel açısından destek verilmesi gerektiğini söyledi.
     Paksoy, araştırmada kazançlar durumuna bakıldığında da üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri doktor ve idarecilerinin gelirleri arasında da ''ciddi uçurumlar'' olduğunu, ücretteki adaletsizliğin ''heves kırdığını'' sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA