• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hastalara bile başörtü işkencesi!
03 Şubat 2010 Çarşamba 10:04

Hastalara bile başörtü işkencesi!

GATA Haydarpaşa'da başörtülü hasta ve hasta yakınlarına başörtüsünün altına takılan bone için yasak uygulanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TRT-1’de katıldığı “Enine Boyuna” programında açıkladığı ‘GATA’daki başörtüsü skandalı, askeri hastanedeki yasakçı bir başka uygulamayı yeniden gündeme getirdi. GATA Haydarpaşa Hastanesi’nde başörtülü hasta ve hasta yakınlarına başörtüsünün altına takılan bone için yasak uygulanıyor.

BAŞÖRTÜNÜZÜ ÇIKARIN!

Akıllara ziyan yasağın talimatı ise GATA Haydarpaşa Komutanı Tümgeneral Tuncay Çakan tarafından verildi. Yasak kapsamında GATA’nın nizamiyesinde “Bone Teslim Defteri’ tutuluyor. Hasta, hasta ve personel yakınları girişte başörtülerindeki iğneleri ve bonelerini çıkarmaya zorlanıyor. Başörtülerindeki iğneleri ve bonelerini çıkarmaya zorlanan hasta, hasta ve personel yakınları aksi halde hastaneye alınmıyor.

İÇERİ GİREN FİŞLENİYOR

Bu dayatma karşısında çaresiz bonelerini çıkararak içeri girenler de resmen fişleniyor. Tüm nizamiyelerde tutulan Bone Teslim Defteri’ne, kişinin adı soyadı, niçin geldiği, kiminle görüşeceğine kadar tüm bilgileri kalem kalem işleniyor. ‘Bone Teslim Defteri’ tutulmasına tepki gösteren hasta ve hasta yakınları “bonelerin geri verilmesinde karışıklık çıkmaması” gerekçesiyle yapılan uygulamaya karşı çıkıyor. Amacın fişleme olduğunu belirten hasta yakınları sorunun bir kimlikle çözülebileceği halde deftere tek tek kayıt tutulmasının maksatlı olduğunu belirtiyor. Hasta ve yakınlarının kaydedildiği Bone Teslim Defteri için bir üsteğmen tarafından hazırlanan kullanma talimatı daha önce medyada yer almıştı.

İşte belgede yer alan talimatlar:

** Defter mavi kapla kaplanmış olarak temiz ve bakımlı bulundurulacaktır.

** Defterin sayfaları ortadan mühürlenecek ve her sayfaya numara verilecektir.

** Deftere siyah mürekkepli kalemle yazılacaktır.

** Defterde silinti, kazıntı yapılmayacaktır.

** Yanlış yazılan bilgiler karalanmayacak, silinmeyecek, üzeri tek çizgi ile çizilerek düzeltme yapılacak ve düzeltmeyi yapan parafını atacaktır.

** Defter günü gününe sorumlusu tarafından tutulacaktır.

** Her gün sorumlu komutana imzaya çıkarılacaktır.

** Defterden sayfa kopartılmayacaktır.

** Defter 151 sahifeden ibarettir.

Bunu Emine Hanım’a nasıl iletirim?

Emine Erdoğan’ın Nejat Uygur’u GATA’da ziyaret edememesinin perde arkasını ünlü tiyatrocunun eşi Necla Uygur anlattı. Emine Erdoğan’ın ziyaret talebinde bulunması üzerine “Şeref duyarım’” karşılığını veren Necla Uygur, protokolle karşılanması gerekir diye düşündüğü ziyareti GATA doktorlarına bildirdi. Uygur, daha sonra yaşananları şöyle anlattı: “Başbakanlıktan protokolle ilgili bir telefon gelmediğini bu nedenle protokolle karşılanmayacağını söylediler. Başbakanın eşini, türbanlı olması nedeniyle kabul edemeyeceklerini bildirdiler. Bu durumu da Emine Hanım’a benim iletmemi rica ettiler. Doktorlara ‘Hastaneye eşarplı kadınlar giriyor’ dedim. ‘Onlar girebilir’ yanıtını verdiler. ‘Emine Hanım’a bunu nasıl iletirim’ dedim. Benim düştüğüm durum, Emine Hanım’ın durumundan çok daha zordu.” Erdoğan ile Ankara Kalesi’nde görüştüklerini dile getiren Uygur, “Oturduk. Sohbet ettik. Yan yana gelince el ele tutuştuk. Torunlarımızdan konuştuk. Sarıldık ve öpüştük. Hoşgörülü. Ben yakından tanıdım. Emine Hanım bizden biri. Biz neysek Emine Hanım da o” dedi.

BU AYRIMCILIK TCK’DA SUÇTUR

Emine Erdoğan’ın GATA’ya alınmaması herkesimin tepkisini çekti. Uygulamanın anayasaya aykırı olduğu belirtildi. Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır: Özgürlüğü kısıtlanıyor, herhangi bir yere girmekten alıkoyuluyor. GATA veya başka bir yerle ilgili hiçbir sınırlama yoktur. Bu ayrımcılık da TCK’da bir suç oluşturuyor. İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan: Aslolan özgürlüklerdir. Özgürlükler geliştikçe insanların tavırları davranışları ve giyinişler değişir. Maalesef Türkiye’de bu kabul edilmek istenmiyor. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Hasta ziyaretinde önemli olan hastanın sağlığıdır. Her insanın hastanede yatan yakınını ziyaret etme hakkı vardır ve bu temel bir insan hakkıdır.

Bugün
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA