• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hangi partiler seçime katılabilecek?
04 Şubat 2011 Cuma 13:15

Hangi partiler seçime katılabilecek?

YSKdan derlenen bilgilere göre, 12 Haziranda yapılması öngörülen seçimlerde ittifak veya seçimden çekilme olayının yaşanmaması halinde seçim pusulasında 24 parti yer alacak.
22 Temmuz 2007 yılında yapılan genel seçimlerde ittifaklar veya seçime katılmama sonucu sadece 14 siyasi parti seçime girmişti. Ancak bu dönemde de oluşacak ittifaklar nedeniyle seçime girecek siyasi parti sayısının 24’ün altında gerçekleşmesi bekleniyor.
 
AKP’den ayrılarak Türkiye Partisi’ni kuran Aldüllatif Şener, Saadet Partisi’nden ayrılarak HAS Parti’yi kuran Numan Kurtulmuş, MHP’de Genel Başkan adaylığına izin verilmeyerek MMP’yi kuran Ahmet Reyiz Yılmaz ile Hak ve Özgürlükler Partisi’ni kuran emekli general Osman Pamukoğlu, Haziran’da yapılacak seçimlere katılan yeni partilerin yeni siyasi aktörleri olacak. DTP’nin kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi de Haziran’daki seçimlerde öne çıkacak yeni partiler arasında yer alacak. 2007 seçimlerine girmeyen Büyük Birlik Partisi ile Demokratik Sol Parti de seçimlerde yarışacak partiler arasında olacak. DSP, bu yıl tek başına seçimlere girmeye hazırlanırken, DSP, son olarak 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlere girmiş, 2007 seçimlerinde ise, CHP ile ittifak yapmıştı. Böylece DSP, 2002’den sonra ilk kez milletvekili seçimlerine bu yıl tek başına girecek.
 
SHP’nin çatısı altında kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi de seçimlerde yarışacak yeni partiler arasında yer alacak.
 
Saadet Partisi’nden olaylı bir şekilde ayrılarak, Halkın Sesi Partisi’ni (HAS Parti) kuran Numan Kurtulmuş da seçimlere girecek liderler arasında yer alıyor.
 
Milliyetçi cephede 2007’de seçime girmeme kararı alan ancak, bu seçimlerde yer alacak Büyük Birlik Partisi (BBP) ile yeni bir oluşum olan Milliyetçi ve Muhafazakar Parti (MMP) de seçmen karşısına çıkacak partiler arasında yer alıyor.
 
Yine 2007 seçimlerine ANAP ile DYP arasındaki birleşme çalışmalarında yaşanan anlaşmazlık sonucu girmeyen Demokrat Parti(DP) bu yıl seçimlere farklı bir vizyonla hazırlanıyor. Anavatan Partisi ile bütünleşen ve Namık Kemal Zeybek Genel Başkanlığı’nda yeniden yapılanan DP, merkez sağda yer alan partiler arasında.
 
Merkez sağ partilerden Abdüllatif Şener başkanlığındaki Türkiye Partisi ise, bu yıl ilk kez seçime girecekler arasında yer alıyor.
 
YSK’ya göre, seçime katılacak siyasi partiler şöyle:
“Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)
Büyük Birlik Partisi (BBP)
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
Demokrat Parti (DP)
Demokratik Sol Parti (DSP)
Emek Partisi (EMEP)
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP)
Genç Parti
Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR)
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR)
Halkın Yükselişi Partisi (HYP)
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti)
İşçi Partisi (İP)
Liberal Demokrat Parti (LDP)
Millet Partisi (MP)
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
Milliyetçi ve Muhafazakar Parti (MMP)
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)
Saadet Partisi (SP)
Türkiye Komünist Partisi (TKP)
Türkiye Partisi (TP)
Yurt Partisi(YURT-P)”
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA