• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ham yağ fabrikası, açığı azaltacak
26 Nisan 2012 Perşembe 15:31

Ham yağ fabrikası, açığı azaltacak

Konya'nın Altınekin ilçesinde, Konya Şeker A.Ş. tarafından projelendirilen Yağlı Tohumlar İşleme Ham Yağ Fabrikası'nın montajı sürüyor.
Konya'nın Altınekin ilçesinde, Konya Şeker A.Ş. tarafından projelendirilen Yağlı Tohumlar İşleme Ham Yağ Fabrikası'nın montajı sürüyor. Fabrika tamamlanarak üretime geçtiğinde Türkiye'nin ham yağ ithalatı yüzde 10 oranında azalacak.
Fabrika sahasında basın mensuplarına yönelik düzenlenen gezide çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Konya Şeker A.Ş. iştiraklerinden Beta Ziraat A.Ş. Genel Müdürü Oğuz Dalkılınç, Türkiye'nin tohumculukta yurt dışına bağımlı bir ülkeyken Konya Şeker A.Ş. gibi firmaların Ar-Ge yatırımları sayesinde bu bağımlılıktan giderek kurtulmaya başladığını söyledi. Dalkılınç, dünya pazarlarında Türk şirketlerinin ciddi anlamda söz sahibi olmaya başladığını, bunda Beta Ziraat'in de katkısı olduğunu ve bu katkıdan dolayı gurur içinde olduklarını kaydetti.

Beta Ziraat A.Ş. Ham Yağ Fabrikası Müdürü Niyazi Arslantaş ise, yaklaşık 95 bin metrekare alan üzerine kurulan tesisin günlük 500 ton çekirdek kırma kapasitesine sahip olduğunu, bu rakamın yıllık tam kapasiteye ulaşıldığında 150 bin tona çıkacağını kaydetti. Bu sayede Türkiye'nin ithal ettiği ham yağ oranının yüzde 8-10 dolayında azalacağını bildiren Arslantaş, "Bu yılın Eylül ayı itibariyle yatırımın devreye gireceğini, bölgede çok ciddi bir ayçiçek üretiminin gerçekleşeceğini ve dış ticaret açığının
kapanmasına hizmet edecek bir sektör olarak faaliyete girmiş olacak. Tesis 35-40 kişilik bir istihdama yol açarken, bölgedeki ayçiçek ve yağlı tohumların üretiminin artmasıyla birlikte yaklaşık 20-25 bin çiftçi ailesinin ek katma değer oluşturması anlamına geliyor. Bu da bölgeye 325 ila 350 milyon lira ek katma değer oluşturulması niteliği taşıyor" dedi. İlk etapta 15 milyon dolarlık bir yatırımla start alan tesisler, yanına kurulacak ek tesislerle birlikte 110 milyon dolarlık bir yatırım bütçesini öngörüyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA