• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Halkbank tek seçenek
15 Şubat 2014 Cumartesi 09:08

Halkbank tek seçenek

İstanbul'da Başbakan Erdoğan ile görüşen IKBY Başbakanı Barzani, Bağdat yönetiminin baskılarına rağmen petrol sevkiyatını Türkiye üzerinden yapmaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde kabul edildi.

Görüşmede, petrol, enerji boru hatları, Bağdat-Erbil ilişkileri, Rojava ve çözüm süreci konuları ele alındı. Kerkük-Yumurtalık boru hattından pompalanan Geçen aydan itibaren Yumurtalık'ta depolanan Kürt petrollerinin geleceğinin masaya yatırıldığı görüşmede, Neçirvan Barzani'nin, Bağdat yönetimi ile Erbil yönetimi arasındaki diplomatik temas ve mektuplaşma trafiğini Başbakan Erdoğan'a aktardığı ifade edildi. Barzani, Maliki ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin tutumunun tamamen siyasi olduğunun altını çizdiği, hiçbir anayasal tutarlılığının olmadığını belirttiği öğrenildi. Barzani, Maliki ve Şehristani'nin kendisi ile yaptıkları görüşmede sorunun çözümü için çaba gösterdikleri mesajını verdiğini ancak uluslararası platformlarda ikircikli bir tavır sergileyerek Kürt yönetimini görmezden geldiklerini vurguladığı bildirildi.

TÜRKİYE STRATEJİK ORTAK

Bağdat'ın tüm siyasi ve bürokratik baskılarına rağmen geri adım atmayacaklarının sinyalini veren Barzani, Türkiye'yi stratejik ortak olarak gördüklerini, bu anlamda yeni enerji hatları ile ilgili planlarını ve fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini ilettiği öğrenildi. Barzani, Bağdat yönetiminin kendilerinden petrolün hamallığını yapmalarını istediğini ancak bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Barzani'nin, Bağdat yönetiminin baskılarına rağmen petrol sevkiyatının Türkiye üzerinden yapılmasına kararlı olduklarını vurguladığı belirtildi.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Barzani, 17 Aralık operasyonundan sonra Halkbank'a yönelik başlatılan operasyonlar sonrasında petrol gelirlerinin Amerika'da bir banka üzerinden Irak merkezi hükümetine aktarılmasına da karşı olduğunu belirtti. Barzani'nin görüşmede, Maliki'nin ısrarı ve baskılarına rağmen petrol gelirlerinin Halkbank'a yatırılması konusunda kararlı olduğu ve geri adım atmayacağını vurguladığı öğrenildi.

BAĞDAT'A GİDECEK

Barzani, Kürt yönetiminin PYD'nin tek taraflı ilan ettiği özerkliği tanımadıklarının bir kez daha altını çizdi. Çözüm sürecine tam destek verdiklerini ifade eden Barzani pazartesi günü de Bağdat'a giderek, Maliki ile boru hatlarını görüşecek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA