• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Halepteki çığlık: Bizi bir tek Türkiye unutmadı
08 Aralık 2016 Perşembe 10:09

Halep'teki çığlık: Bizi bir tek Türkiye unutmadı

Esed güçleri, Rusya, İran ve PKK’nın ağır saldırısı altındaki Halep her geçen saat yok oluyor.

Kuşatma ve ağır saldırı altındaki Halep'te muhaliflerin şehir yönetim komitesi dünyaya '5 günlük acil insani ateşkes' çağrısında bulundu. Muhalif konseyden yapılan açıklamada, “Bütün dünya bilsin ki, kuşatma altındaki silahlı devrimci grupların arzusu Suriyeli vatandaşların canlarını ve mallarını korumak, daha fazla sivil ölümü olmaması için bütün gücünü kullanmak ve acı çeken Halep şehrini kurtarmaktır” denildi. İşte o bildiriden dikkat çeken ifadeler: “Halep tarihte görülmemiş korkunç bir kuşatma ve bombardıman altındadır. Halep'in cesur insanları varil bombalarına, kimyasal silahlara üç yıldan fazla bir süredir dayandı. Son zamanlarda yerleşim yerleri üzerine Rusların bunker-buster bombaları kullanması ve kasıtlı olarak hastaneleri ve kurtarma servislerini hedef alması durumu daha da vahimleştirdi. Halep'in son 5 yılda tanık olduğu şey sivil popülasyona karşı bir imha operasyonudur. Tutuklanan yüzlerce masumun akıbetleri belirsiz. Kadınlar ise kuşatma altındaki hayatın bütün acı gerçekleriyle karşı karşıya kaldı. Birileri intikam almak istercesine onlara tecavüz ediyor.”

4 MADDELİK ACİL ÇAĞRI

“Söylenenin aksine, eğer silahlı devrimci güçler şehri terkederse kuşatma altındaki Halep büyük bir tehlikeye girecektir. Siviller hem korunmalı hem de güvenli bir alana doğru tahliye edilmelidir. Onlar Esed ve yandaşlarının merhametine bırakılmamalıdır. Bize inanan insanlar yok yere acı çekmesin diye şu 4 maddeyi teklif ediyoruz:

* Kentte 5 günlük acil insani ateşkes ilan edilmeli.

* Gerekli olan bütün güvenlik garantisiyle birlikte BM'nin garantörlüğünde acil tedavi gerektiren ortalama 500 vakanın tahliyesinin önü açılmalı.

* Şehri terk etmek isteyen siviller Halep kuzeydoğusuna doğru tahliye edilmeli. İdlip güvenli bir alan değil çünkü Rusya ve rejim, kasaba ve köyleri hava saldırılarıyla vuruyor.

* Tahliye tamamlandığında Halep'in durumuyla ilgili müzakereler başlamalı.”

Yine bomba yağdı: 61 ölü

Rejim ve destekçileri dün Halep'in doğusunda saldırılardan kaçan sivillere bomba yağdırdı. 61 sivil hayatını kaybetti, 120 kişi yaralandı. Son 22 gündür Halep'te öldürülen sivil sayısı 889 oldu.

'Cenazeleri mezarlığa bile götüremiyoruz'

2012 yılından buyana yüzde 65'i muhalifler tarafından kontrol edilen Halep'te son 10 günde rejim ve müttefikleri 21 mahalleyi ele geçirdi. Kentin tarihi merkezinin tamamı artık rejim ordusu ve Şii milislerin eline geçti. Yeni Şafak'a bilgi veren Halep Yerel Meclis eski Başkanı Abdulaziz Mağribi, benzersiz bir katliam yaşadıklarını, son günlerde ölen sivillerin hemen vuruldugu noktaya defnedildiğini, bombardımanın şiddetinden ötürü hiçbir cenazenin mezarlığa götürülemediğini söyledi.

KENTİN RUHU KATLEDİLDİ

Devrim sürecinde en fazla şehit veren vilayetin Halep olduğunu belirten Mağribi, “Esed, Putin ve Hamaney bombalarla binlerce cana kıydı ve onbinlerce yıllık tarihe sahip Halep'in ruhunu katlettiler” dedi. Kadim kentten geriye çaresiz yığınların feryatlarının kaldığını kaydeden Mağribi, 4 çocuğu ile Halep'te kalmaya devam ettiğini ve kendisi gibi onbinlerce Halep'linin de her tür sona hazırlıklı olarak bekleyişini sürdürdüğünü dile getirdi.

BAZI GRUPLAR TESLİM OLUYOR

Halep'teki direniş gruplarından Ebû Amara Tugay Komutanı Muhanne Ceffale, şehirde durumun her geçen gün kötüye gittiğini, rejim ve Şii milislerin toplamda 21 mahalleyi ele geçirdiğini anlattı. Ceffale'nin bildirdiğine göre Miyesser, Katırcı, Kadı Asker, Kerm el Cebel, Meyselun, Bab el-Hadid, Kermut Tahan, Bostanpaşa, Şeyh Faris, Sahor işgal edilen mahallelerden bazıları. Halen muhaliflerin elinde bulunan mahallelerin ise Bustan Kasr, Firdevs, Salihiyn, Sukkari, Amiriye, Salahaddin, Zibdiye, Ensari, Kellase, Bab el-Nerab ve Meşhed olduğunu dile getiren Ebû Amara Komutanı, ellerinde sadece 10 kilometrekarelik bir bölge kaldığını ancak birçok grubun teslim olmaktan ziyade çatışmaktan yana tavır aldığını vurguladı. Eski Halep'in (kale bolgesi) büyük oranda rejim ve Şii milislerin kontrolüne geçtiğini kaydeden Ceffale, bazı muhaliflerin rejime teslim olduğu bilgisini de doğruladı.

ÇOCUKLAR BOMBALAR ALTINDA

Müslümanların kadim yurdu Halep, adeta 'yokluk' kelimesinin karşılığı haline geldi. Bombalar altında harabeye dönen kentte hayatta kalmayı başaran insanlar, açlık ve susuzlukla pençeleşiyor. Halep'in her gün bombalandığını, umutlarının her geçen gün azaldığını dile getiren yöre halkı, dillerinden duaları eksik etmeyerek, dünyaya “Sessiz kalmayın” diye haykırıyor. Bölge sakinlerinden Faris ebu İslam, Halep'teki Türkmen grupların kaldığı bölgelerin rejim ve terör örgütü PKK/PYD mensuplarınca paylaşıldığını söyledi. Türkmenlerin elinde herhangi bir yerleşim yeri kalmadığına dikkati çeken İslam, her şeye rağmen umutlu olduklarını belirterek, “Allah bizi unutmayacak, bize kapı açacak. Mücahit kardeşlerimiz de o kapıdan gelip bizi kurtaracak. Şimdi tek Türkiye, bizimle beraber. Kalan ülkeler bizi unuttu. Türkiye bizi unutmuyor, Allah da kendilerini unutmasın” diye konuştu. İslam şunları söyledi: “Korku, buradaki en büyük şey. Herkes eli yüreğinde yaşıyor. Bomba sesi geliyor, insanlar ağlamaya başlıyor. Buradaki insanların yaşadığını bir kendileri, bir de Allah biliyor. Elektrik kesik, su yok. 4 litre su 20 lira, 'ekmek' desek, o da yok. Bulsan da 4 ekmek 100 lira. Ekmek de bir gün var, sonraki gün yok. Süt yok, çocuklar için mama da yok. Eziyet, sorun çok. Biz hayatımızdan geçtik ama çocukların suçu günahı nedir? Türk insanı olmasa Esed bizi çoktan öldürürdü. Bize dua edin, dua etmek çok önemli.”

Yeni Şafak

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA