• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakimler ve savcılara özgürlük sağlanmalı
02 Kasım 2010 Salı 17:40

Hakimler ve savcılara özgürlük sağlanmalı

Yargıtay emeklisi Hakim Engin Şafak, değişen Anayasaya göre meslekten ihraç edilen Hakim ve Savcılara yargı yolunun açılmasının temel hak ve özgürlükler için gerekli olduğunu söyledi.
Yargıtay emeklisi Hakim Engin Şafak, değişen Anayasa’ya göre meslekten ihraç edilen Hakim ve Savcılara yargı yolunun açılmasının temel hak ve özgürlükler için gerekli olduğunu söyledi.
 
Şafak: “Meslekten ihraç edilen Hakim ve Savcılar yargıya başvurabilecek“
 
Yeni Anayasa’ya göre HSYK’nın 22 asıl üye ve 10 yedek üyeden oluştuğunu,  kurulun 10 yedek üyesinin adli ve idari hakim ve savcılarınca seçildiğini ifade eden Yargıtay’dan emekli Hakim Engin Şafak, kurulun mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre  görev yaptığını kaydederek, ‘’ Kurul 3 daire halinde çalışır. Her daire kendi içinde başkanını seçmek suretiyle  atanmış olur. Kurulun meslekten çıkarma cezasına ilişkin  olanlar dışındaki kararlarına karşı yargı yoluna başvurulamaz. Buna göre hakimlik ve savcılık mesleğinden  çıkarma cezasına muhatap olan meslektaşlar yani meslekten ihraç edilen hakim ve savcılar yargıya başvurabilecektir. Dolayısıyla bu konuda şimdiye kadar kapalı  olan  yargı yolunun bu şekilde açılmış olması bile  önemli aşamadır. Esasen hakim ve savcı meslek  mensuplarına verilen disiplin cezalarına da yargı yolunun açılmasının  temel hak ve özgürlükler için gerekli olduğuna inanıyorum.'' dedi.
 
Engin Şafak,  yeni Anayasa'ya göre oluşan HSYK'nın ülkemize, milletimize ve tüm meslek mensuplarına, yargı camiasına hayırlı olacağı liyakat ve ehliyetin esas alınacağını meslektaşların sorunlarının objektif anlamda adalet ilkeleri dairesinde  çözüme kavuşturulacağı hukukun, yasaların, adaletin temel hak ve özgürlüklerin korunacağı bir anlayışla hareket edileceği temenni ve ümidi içerisinde olduğunu dile getirerek,  özellikle bugüne kadar gerçekleşmeyen kürsü hakim ve savcılarının değişen yeni Anayasa’ya göre Yüksek Kurul’da gerek adli ve gerek idari yargı hakim ve savcılarının temsilinin sağlanmış olmasının son derece önemli temel hak ve özgürlükler için gerekli demokratik bir açılım olduğunun altını çizdi.
 
 Şafak: “Yargıtay’da ek ceza ve hukuk daireleri kurulması ceza dosyaları için şart“
 
Ülkemizde özellikle Yargıtay'ın bazı daireleri başta olmak üzere beşerin üzerinde iş terakümü yani dosya birikimi karşısında Yargıtay yasasında yapılacak değişiklikle ihtiyaç olan alanlarda ek ceza ve hukuk dairelerinin kurulması yasal anlamda bunun ivedilikle  çıkarılmasının özellikle ceza dosyaları için (zaman aşımı gibi nedenlerle) son derece önem arz ettiğini vurgulayan Şafak, yargı bağımsızlığı konusunda da mutlak anlamda adli kolluğun ülkemiz genelinde kurulmasının sağlanmasının da  hukuk ve adalet için son derece gerekli ve yararlı olacağına inandığını dile getirdi.
 
Yürürlüğe girmiş ve yasası bulunan Bölge İstinaf Mahkemelerinin de aynı şekilde ivedilikle uygulamaya konulmasının ülkemiz için hukukun ve adalet hizmetlerinin zamanında teslimi konusunda son derece yararlı ve hayırlı olacağını vurgulayan Şafak,  yeni anayasa ile önceden asker kişilerden hakim ve savcılardan meslekten ihraç edilenlerin yeniden görevlerine dönmeleri konusunda  yargıya başvurabilmeleri yolu açıldığını belirterek,  yeni anayasa değişikliğinin ülkemize temel insan hakları ve özgürlükleri konusunda  tarihi bir boyut kazandırdığını kaydederek,  ‘’Ülkemizin farklı mozaiklerine rağmen  bütünlüğünü ve üniterliğini koruması toplumumuzun temel hak ve özgürlükler konusunda  korkudan kurtulma hürriyetine kavuşması ülkemizin her konuda yarınlara donanımlı, bilgili, kimlikli, kişilikli,  liyakatli bireylerle küreselleşen dünyada bölgede giderek artan etkinliği ve ülke olarak kendi konumunu bütün kurumlarıyla sosyal, siyasal, ve ekonomik yapısıyla dünya’ya örnek olabilecek şekilde gelişmişlik boyutunda bir seviyeye ulaşacağı ümidini taşıyor, ülkemiz ve toplumumuz için her şeyin hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA