• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakim Ülkeri de Oktay seçtirmiş
13 Haziran 2010 Pazar 08:43

Hakim Ülker'i de Oktay seçtirmiş

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner'in "fotokopiler" üzerinden yargılanmasına karar veren Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker'in, Seyfi Oktay'ın Adalet Bakanı olduğu dönemde Yargıtay'a se
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında fotokopiler üzerinde yapılacak incelemenin ardından karar verilmesine hükmedilmesi hukuk çevrelerince tartışma konusu oldu. Bu kararda imzası bulunan Cihaner'in yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker'in, Yargıtay'a Adalet Bakanı Seyfi Oktay döneminde "Oktay'a yakın isim" olarak seçildiği ortaya çıktı. Skandal ses kayıtlarıyla gündeme gelen Ersan Ülker'e, başkanlığını yaptığı Daire'de yargılanan Cihaner'i tahliye ederek davayı bağlaması karşılığında Yargıtay Başkanlığı önerildiği iddia edilmişti.

Ülker'e ilk önerilen makam Yargıtay Başkanlığı değil. Ersan Ülker 2007 yılı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerinde en fazla oy almasına rağmen eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmamıştı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ersan Ülker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerinde 146 oy alarak seçim ipini göğüslerken halihazırdaki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'ya bu makama aday oldukları dönemde sadece 95 oy çıkmıştı.

VURAL SAVAŞ'TAN TEPKİ İSTİFASI

Ülker'in, Yargıtay savcılığına "Oktay'a yakın isim" olarak seçildiği dönemde HSYK üyesi olan eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, yoğun baskılar, hakimler ve savcıların tarafsızlığını yitirdiğini vurgulayarak istifa etmişti. Savaş, HSYK'dan istifa dilekçesinde; "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, bazı kurul üyelerinin Adalet Bakanlığı'na karşı kişiliklerini koruyamamaları nedeniyle tarafsızlığını yitirmiş ve inanılmaz derecede bakanlığa bağlı hale gelmiştir. Bu şartlar altında hakim teminatı sağlamaya, en iyi hakimleri Danıştay ve Yargıtay üyeliklerine seçme imkanı kalmadığını gördüğümden istifa ettim" demişti.

Vural Savaş istifa dilekçesinde bazı konuların gizli olduğu için ayrıntılı bilgi veremediğini ise şöyle dile getirmişti: "Kurulda yapılan müzakereler ve yapılan işlemler gizli olduğundan ayrıntılı bilgi veremediğim için üzgünüm."

SES KAYITLARINDAKİ PLAN

Cihaner'in, "Görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilik" suçlamasıyla yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin verdiği karar, internete düşen ve Yargıtay üyeleri arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarındaki planların aşama aşama uygulanmaya konulduğunu gösteriyor. Yargıtay üyeleri Hamdi Yaver Aktan ile Fatih Arkan'a ait olduğu iddia edilen konuşmalarda, İlhan Cihaner'in tahliye planları üzerinde konuşuluyor. Yargılamayı yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ülker'e davayı tahliye ile sonuçlandırması karşılığında Yargıtay Başkanlığı teklif ediliyor. İnternete düşen konuşmada Aktan şunları söylüyor: "Ersan Ülker'e dedim bunu yaparsan Yargıtay başkanısın. Üç tane adaysınız Abdurrahman Yalçınkaya, Kadir Özbek ve sen. Hepsine söyledim. Bunu yapan geçer."

Ses kayıtlarında, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İrtica ile Mücadele Eylem Planı ana davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Erzincan dosyasının şekil olarak incelenmesi için istenmesinin de planlandığını söyleyen Aktan, planı şöyle anlatıyor: "Yargıtay 11. Ceza Dairesi dosyanın aslını inceleme bahanesiyle istedikten sonra birleştirme kararı vererek bir daha geri göndermeyip, tutuklu sanıkları tahliye edip davayı zamana yayarak işi oyalayacaktır."

 

Başkanlık teklif edildi

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, internete düşen ses kayıtlarında da gündeme gelmişti. Ses kayıtlarında, Başkan Ülker'e, 'görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilik'ten yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i tahliye ettirmesi karşılığında Yargıtay Başkanlığı teklif ediliyor.

 

Ağabey tavrı niyeti belli ediyor

Yargıtay üyeleri arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarıyla gündeme gelen kurtarma planlarının uygulamaya konulduğunu belirten eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin kararının açık göstergesi olduğunu dile getirdi. Ses kayıtlarındaki "Fotokopi üzerinden karar veririz" konuşmalarına değinen Avcı şunları söyledi:

"Bu son karar bunun açık bir göstergesi. Ses kayıtları, Yargıtay 11. Ceza Daire'sinin verdiği kararla ve daire başkanın kamuoyundan çekinmeden fütursuzca Cihaner'e karşı takındığı ağabey tavrı bu planları açıkça ortaya koyuyor. Hukuka rağmen planları uygulamaya koyuyorlar. CD'den inceleme alışıldık değildir. Aksine tüm materyallerin orjinali incelenir. Bu usulen doğru bir tavır değildir. Fotokopi üzerinden karar veririz konuşmaları vardı."

Emekli Hakim Faik Tarımcıoğlu ise CD'leri vererek dosya ile birleştirme kararında sıkıntıların olacağını söyledi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin İlhan Cihaner ile ilgili sadece görevden dolayı suçu olup olmadığına bakacağını dile getiren Tarımcıoğlu, şöyle konuştu:

"Yargıtay sadece buna bakar. Ama çete teşkil etmek gibi suçlara bakamaz. Ona mahal mercileri bakar. Bu ayrımı yapmak gerekir. Umarım ki Yargıtay yanlış bir şey yapmadan bu ayrımı yapmıştır. Başsavcının meslekten doğan günlük yaşantısı, mesaisi ile ilgili suçlara Yargıtay bakıyor. Ama terör örgütü üyesi olmak gibi suçlamalar mahal merciinde bakılır. Yanlışlık yapılmaması kaydı ile. CD'lerin görülerek davanın birleştirilip birleştirilmemesi mümkündür."

Eski Savcı Sacit Kayasu da Yargıtay'ın verdiği kararı, "Akla hemen ses kayıtları geliyor" diyerek, ses kayıtlarında İlhan Cihaner'i kurtarma planlarının konuşulduğuna dikkat çekti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA