• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hak-İş Başkanı; "Hedefimiz 1 numara olmak"
05 Mayıs 2011 Perşembe 12:29

Hak-İş Başkanı; "Hedefimiz 1 numara olmak"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ''Üniversite ve devlet hastanelerinde temizlik ve diğer hizmetlerde çalışan arkadaşlarımızın sendikalaşması konusunda ciddi bir organizasyonumuz var...
     Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ''Üniversite ve devlet hastanelerinde temizlik ve diğer hizmetlerde çalışan arkadaşlarımızın sendikalaşması konusunda ciddi bir organizasyonumuz var. Pek çok ilde bunu başlattık'' dedi.
     Arslan, Konya'da bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Hak-İş'in hedefinin çalışma hayatında daha geniş kitlelere ulaşarak, bütün emekçileri sendika bünyesinde toplamak olduğunu belirtti.
     Hak-İş'in 11 sendikasıyla Türkiye'nin en büyük konfederasyonlarından biri olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını, misyonları gereği bir numara olmayı hedeflediklerini ifade eden Arslan, ''Bir numara olma mecburiyetimiz var. Bunun için çaba sarf edeceğiz. Bugün bir numara değilsek bu bizden kaynaklanıyor. İşçilere daha fazla ulaşmak için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. İşçilerin bizimle ilgili hiçbir sorunu yok, başka engeller var. Sendikaya üye olma yönünde engeller var. İşverenler üzerinden gelen engeller var. Özellikle özel sektörde sendikalaşmaya izin verilmiyor'' dedi.
    
     -1 MAYIS KUTLAMALARI-
    
     1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Arslan, 1 Mayıs'ın kaos, gerilim, çatışma ve Türkiye'yi geren bir gün olmaktan çıkarılması için büyük bir çaba sarf ettiklerini söyledi.
     Arslan, bu yıl Hak-İş'in de içinde olduğu 8 örgütle ortak bir kutlama heyeti oluşturduklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
     ''Bu yıl gerçekten çok büyük bir katılım oldu. Hak-İş, Taksim alanında en yoğun işçi katılımı olan tek örgüttü. 10 binin üzerinde bir katılımımız oldu. Bu da göstermektedir ki bizim olduğumuz yerde biber gazı, çatışma, cop veya başka bir kısım aykırı hareketler olmuyor. Biz alanlarda ne kadar daha çok bulunabilirsek, inanıyorum ki Türkiye'nin diğer alanlarda normalleştiği gibi 1 Mayıs'ta normalleşecektir. 1 Mayıs'ta Taksim alanı Türkiye'nin bütün renklerinin toplantı alanıdır. Ne yazık ki bu alanda eksik olanlar vardı. Türkiye'de geniş tabanı olan bir kısım vakıflar, dernekler, ağırlıklı olarak da dindar kesim bu alanda yoktu. Bence bunu sorgulamak gerekiyor.''
    
     -TAŞERON İŞÇİLER-
    
     ''Taşeron işçilerle ilgili çalışmalarınız var mı?'' şeklindeki bir soru üzerine Arslan, bu konuda çalışma yaptıklarını ancak yeterli olmadığını belirtti.
     Arslan belediyelerin dışındaki taşeron firmalarda bir kısım çalışmaları olduğunu dile getirerek, ''Üniversite ve devlet hastanelerinde temizlik ve diğer hizmetlerde çalışan arkadaşlarımızın sendikalaşması konusunda ciddi bir organizasyonumuz var. Pek çok ilde bunu başlattık. Aydın'daki bütün hastanelerdeki arkadaşlarımız sendikamız üyesi. Ordu'da Bingöl'de Ardahan'da... İnşallah önümüzdeki haftada Malatya İnönü Üniversitesi'nde bin 800 civarında arkadaşımızın sendika üyeliklerini gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
     Sağlık Bakanlığı ile belediyelerde toplam 300-400 bin civarında taşeron işçisinin olduğunun tahmin edildiğini dikkati çeken Arslan, bunlara ulaşmaları gerektiğini söyledi.
    
     -BELEDİYELER YENİ İŞÇİ ALMIYOR-
    
     Arslan, Konya'da da taşeron işçilerin örgütlenmesi için mücadele ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
     ''Her seferinde çeşitli engellemelerle karşılaşıyoruz. İnşallah bugün sayın Başkanla konuyu tekrar görüşeceğiz. Yasal engellerden bahsedildi, bunların hepsi aşıldı. Arkadaşlarımız da bize üye olmak istiyorlar. Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde çalışanların iki katı, taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımız var. Haksız bir uygulamayla karşı karşıyalar. Belediyelere yeni işçi alınmıyor. 1995 yılında Konya Büyükşehir ve ilçelerinde greve çıktığımızda 4 belediyede 4 bine yakın arkadaşımız çalışıyordu. Bugün bu sayı bin 200'e indi. İşten atılma olmadı, ama emekliliği gelen bütün arkadaşlarımız emekli ediliyor. Yeni işe alım olmadığı için de hizmetler taşeron eliyle yürütülüyor. Bu haksız bir rekabet getiriyor. Gerçekten bir emek sömürüsü ortaya çıkarıyor.
     İnsanlar kıdem tazminatsız, izinsiz, ikramiyesiz, hiçbir sosyal hak olmadan belediyede çalışan kadrolu arkadaşlarıyla aynı işi hatta dağa ağırını yapmakla karşı karşıyalar. Bu bilinçli bir tercih tabi ki... 'Daha ucuz maliyetle hizmet alımıyla bu işleri yürütüyoruz' deniliyor. Ancak insanı odağına almayan bir anlayışın sürekli olması düşünülmez. Hiçbir şey insandan daha değerli olamaz. Ben Konya belediyelerinin hepsinin bugünkü sayının iki katı daha işçiyi kendi bünyelerinde çalıştırabilecek ve ücretlerini ödeyebilecek durumda olduğunu düşünüyorum. Ama bu bir tercih. Biz bu tercihin sorgulanmasından ziyade taşeron işçilerin de sendikalı olmasını istiyoruz.''
     Asgari ücretin insanca yaşamak için yeterli olup olmadığı yönündeki bir soruyu da Arslan, ''Bugünkü ücreti asgari ücret olarak tanımlamak fazla iyimserlik olur. Bu olsa olsa, kölelerin ücreti olabilir. Ama bunun siyasi, ekonomik ve toplumsal nedenleri var. Bütün bunların içerisinde asgari ücreti değerlendirmek gerekiyor'' diye yanıtladı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA