• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hafızalara kazınmış bir Konya markası var mı?
15 Mart 2010 Pazartesi 18:36

Hafızalara kazınmış bir Konya markası var mı?

Konya sanayisi Türkiye'de büyük markalar çıkarabilecek mi?
Bünyesinde birçok sanayi kuruluşlarını barındıran ve bir KOBİ cenneti olan Konya'nın insanların aklına yer etmiş bir markası hala yok. Nüfus ve sanayi bakımından Konya'nın gerisinde olan bazı şehirler, sanayisinde yarattığı markalar ile pazar alanlarını sürekli geliştiriyor. Kayseri, Bellona, İstikbal, gibi markalarla bütünleşmişken, Gazinantep ise Şölen Çikolata ve Merinos Halı gibi ünlü markalarla anılmakta. Konya'da ise yeni yeni bazı şirketler markalaşma adına çalışmalarına hız verdiği görülmekte. Bu şirketlerin başında İttifak Holding'e bağlı Adese AVM, Konya Şeker ve Atiker gelmekte.
 
Geçen yıllarda Capital'in yaptığı, "Türkiye'nin en değerli markaları" araştırmasında Adese 58. sırada yer almıştı. Yine markalaşma adına önemli bir bütçe ayıran Atiker ise geliştirdiği LPG'de sıralı otogaz sistemini başarılı bir reklam ve sponsor çalışması ile tüm Türkiye'ye duyurarak hem pazar payını arttırdı hem de kendi markasını yaratmak için önemli bir yol aldı. Konya Şeker'de geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ve reklam çalışmaları ile alanında Türkiye'nin en önemli markası olabilmek için ilerliyor. Markalaşma adına Konya'da başı çeken bu kuruluşlar, son bir kaç yılda büyük mesafe kat ederek, Türkiye'de önemli bir konuma geldiler. Kabuğunu kırarak, içine kapanık şehir havasından kurtulmaya başlayan Konya, sanayide yeni neslin iş başına gelmesiyle de markaya daha çok önem vermeye başladı.
 
Ayakkabı, oto yedek parça ve gıda sektörlerinin birçok büyük firmasını bünyesinde barındıran Konya, bu alanlarda uluslar arası birçok markaya fason üretim yapmakta. İşletmeler kendi markalarını yaratmak yerine, marka yapmış kuruluşlara ürün temin etmekte. MÜSİAD, AKTİSAD, ASKON gibi kuruluşlar ise işadamlarına marka yaratma konusunda bilgiler vererek, yapılan çalışmaları ödüllendiriyor ve işletmelerin daha da aktifleşmesini sağlıyorlar.
 
Globalleşen dünyada markanın önemi giderek artarken, Konya firmaları ve bu konudaki yetkili birimlerin gelecekte neler yapacağı ise merakla beklenmekte. Uzmanlar, reklam ile marka yaratma çalışmalarının sanıldığı gibi fazla maliyetli olmadığını, doğru pazarlama stratejisi geliştiren firmaların uygun maliyetle markalarını pazarlara sokabilecekleri bilgisini veriyorlar. Ayrıca uzmanlar Konya’nın sanayi potansiyelinin çok büyük olduğunu ve bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi halinde Konya’ya sağlıklı ve büyük yatırımların gelebileceğini söylüyorlar.
 
Türkiye'yi dünya, Konya'yı da Türkiye olarak düşünürsek, marka konusunda Türkiye'nin de dünyada ciddi sorunlarının olduğu daha net görülmekte. Fakat son dönemlerde yapılan başarılı çalışmalar ile Türkiye hem dünyadaki yeni konumu hem de açıldığı pazarlar ile kendi markalarını yavaş yavaş dünya ekonomisine entegre ettiği görülmekte.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA