• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hadis anlayışımız önemli
09 Haziran 2014 Pazartesi 12:16

''Hadis anlayışımız önemli''

Yeni Haber - Yusuf Karakaş

Ahmet Yücel, İslam ve Batı dünyasında Hadis-i Şerife bakışı anlattı. Yücel, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile birlikte batı ile artık dinin yanında bilimsel olarak mücadele edildiğini söyledi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından düzenlenen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Hocası Prof.Dr Ahmet Yücel’in konuşmacı olarak katıldığı Oryantalistlerin Hadis-i Şerife Bakışı isimli programda İslam ve Batı dünyasında Hadis-i Şerif’e yüklenen anlam, bakış açısı değerlendirildi. İnce minare Darulhadis’te düzenlenen programa Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker ile çok sayıda vatandaş katıldı.1982 yılında aldığı bir mektupta ’Öyle bir konu bul ki hayat boyu çalışasın ’diye tavsiye niteliğinde cümle yazdığını ve kendisini uzun yılardır bu anlamda çalışmalara adadığını, 7-8 yıldır oryantalistlerin hadise bakışı üzerine yoğunlaştığını söyleyen Yücel, içinde bulundukları yerin bir mescit olduğunu, oryantalizmden söz etmenin çok doğru olmadığını ancak çok aşırıya kaçmadan anlatmaya çalışacağını söyleyerek başladı. Müslümanların Emeviler döneminden itibaren çok farklı dine mensup kişilerle karşılaştıklarını söyleyen Yüceler, bu durumun özelliklede Abbasiler döneminde hız kazandığını ifade etti. İslam’ın ilk dönemlerinde değişik eserlerin tercüme edildiğini ve Aristo’nun eserlerinin Arapçaya tercüme edildiğini belirten Yüceler “3.asırdan itibaren İbn-i Sina gibi filozoflar Aristo’nun eserlerini çözümleyip artık İslam felsefesi üzerinde yoğunlaşmışlardır. Daha sonra Farabi’de bunun üzerinde durmuştur. Aslında İslam dünyası ilk 50’li yıllara kadar batı dünyasının birikiminden yararlanmıştır’dedi.

İSTANBUL’UN FETHİ İLE BATI DA İSLAM ALGISI DEĞİŞTİRİLDİ

Yohanna adında bir zatın Müslüman bir ülkede yaşamasına ve o ülkenin devlet dairelerinde kendisine memuriyetlik verilmesine rağmen İslam’ı eleştiren ilk eseri yazan Hıristiyan olarak bilindiğini ve hiç doğru şeyler yazmadığını söyleyen Yüceler, bu zatın yazdığı eserin batıda İslam ile ilgili düşünceleri 16.17 yüzyıla kadar koruduğunu, ancak İslam’ın yaygınlaşması ile birlikte Hıristiyanlığın zor duruma düşeceğini bildiğinden dolayı bu eseri yazdığını söyledi. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile birlikte bu algının değiştirildiğini ve Fatih’in yaptığı konuşmada batı ile artık din ve bunun yanında bilimsel olarak mücadele edileceğini, bunun içinde batıda İslam ile ilgili eserlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yücel, Fatih’in bizzat kendisinin de bu çalışmalara katıldığını, Almanya, Fransa gibi diğer ülkelerin Osmanlının yıkılışından sonra Osmanlıdaki eserleri kendi ülkelerine kazandırma çabasına girdiklerini ve bugün bizde bulunmayan birçok eserin batılı ülkelerin kitaplarında mevcut olduğunu belirtti.

İSLAM İLE HIRİSTİYANLIKTAKİ HADİS ANLAYIŞI FARKLI

19 ve 20. Yüzyılda hadis ile ilgili makaleler yazıldığını, hem İslam ülkelerinde hem de batı ülkelerinde ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Yücel, Gotschi adında Yahudi birinin yazdığı bir eserin İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde bu eserin tercüme edilip öğretilmesinin gündeme geldiğini, İngilizce ‘tradition’ denilen hadis kavramının Hıristiyanlıkta dini gelenek anlamına geldiğini söyledi. Yücel ’Hristiyanlara göre din Mesih (İsa ) ile tanrı arasında başlar ve hadis ile devam eder. Hıristiyanların kafasındaki hadis ile Müslümanların kafasındaki hadis aynı anlamı taşımıyor. Hatta Hıristiyanlara göre Müslümanlar İslam’ı kullanmak, yararlanmak için ‘Hadis’ diye bir kavram icat ettikleri görüşü de vardır’ şeklinde konuştu. 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA