• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hadimî Konyanın yetiştirdiği en önemli isimlerden
04 Haziran 2011 Cumartesi 13:28

Hadimî Konya'nın yetiştirdiği en önemli isimlerden

Meram Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi(MEBKAM) ve Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi işbirliğiyle yaz döneminde geleneksel olarak yapılan Şehir Okumaları kapsamında bu yıl..
TYB Konya Şubesi’ndeki programın başında kısa bir konuşma yapan TYB Konya Şube Başkanı Bekir Şahin, “Her yıl şehir kültürünü ayakta tutma ve manevi mimarlarımıza gerekli vefayı gösterme adına şehir okumaları düzenliyoruz. Bu yıl da MEBKAM ile birlikte Hadimi Hazretlerinin Berika adlı eserini okumaya başlıyoruz. Hadimi hazretleri, Konya ve çevresindeki ilim erbabını rahle-i tedrisatında yetiştirerek Konya’yı İstanbul’a alternatif bir ilim merkezi haline getiren önemli bir şahsiyettir. Onu hak ettiği şekliyle tanımak ve tanıtmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Konya kültürüne ve ilmine hizmet etmeye gayret ettiklerini belirten MEBKAM Başkanı Hasan Yaşar ise şöyle konuştu: “Hadimi Hazretleri çok büyük bir değerdir. Öyle ki Osmanlı anayasası olan Mecelle-i Ahkam-ı Adliye’nin yaklaşık 20 maddesi Hadimi’nin kitabından alınmıştır. Cumhuriyet döneminden önce Konya’da faaliyet gösteren 600 civarındaki medresenin kaynağını araştırdığımızda Hadimi Hazretleri’nin isminin ön plana çıktığını görüyoruz.”

Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ise, “Bu organizasyonu yapan Meram Belediyesi’ne, MEBKAM’a ve Yazarlar Birliği’ne teşekkür ediyorum. Hadimi Hazretleri’ni daha iyi tanıtmak için Konya, Hadim ve İstanbul’da farklı etkinlikler yapılmalıdır” diye konuştu.

Hadimi konusunda doktora yapan Dr. Yakup Koçyiğit, “Ebu Said Muhammed Hadimi Hazretleri, Anadolu’nun özellikle Konya’nın yetiştirmiş olduğu 2-3 önemli şahsiyetten biridir. Elbette Konya’da çok sayıda alim yetişmiştir ancak Mevlana, Sadreddin-i Konevi ve Hadimi Hazretleri, bıraktıkları eserleriyle aleme yön veren ve ışık tutan şahsiyetlerdir. 18. yüzyılda yaşamıştır.” diye konuştu. Bu hafta Hadimi’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi veren Koçyiğit, 2 ay boyunca Perşembe günleri saat 18’de Hadimi’nin Berika adlı eserini kültür sanat adamlarıyla mütalaa etmeye devam edecek.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA