• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hacıveyiszade dualarla anıldı
03 Şubat 2010 Çarşamba 13:24

Hacıveyiszade dualarla anıldı

Konya Aydınlar Ocağı, Salı Sohbetleri kapsamında, Konyanın manevi mimarlarından Hacı Veyiszâde Mustafa Hocaefendi ile torunu Ali Ulvi Kurucuyu dualarla andı.
Konya Aydınlar Ocağı, Salı Sohbetleri kapsamında, Konya’nın manevi mimarlarından Hacı Veyiszâde Mustafa Hocaefendi ile torunu Ali Ulvi Kurucu’yu dualarla andı.
 
Sille Kültür Evi’nde düzenlenen “Hacı Veyiszâde ve Ali Kurucu Efendiler” konulu toplantıda konuşan araştırmacı-yazar Mehmet Ali Uz, anma toplantılarının Türk kültürü açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
Uz, Hacıveyiszâde ve Ali Ulvi Kurucu’nun sünnet-i seniyyeye bağlı ve Peygamber ahlâkına sahip şahsiyetler olduğunu söyledi.
 
Hacı Veyiszâde Mustafa Hocaefendi’nin 1303 yılında Konya’nın Şatır Köyünde doğduğunu ve 5 Şubat 1960 tarihinde vefat ettiğini de dile getiren Uz, Hacıveyiszâde Hocaefendi’nin asil bir aileye mensup olduğunu ve Konya İmam hatip Okulu’ndan mezun olduğunu kaydetti.
 
Mehmet Ali Uz konuşmasına öyle devam etti:  “Hacıveyiszâde Hocaefendi, yemek yerken veya kahvaltı yaparken dahi ya eğitim verir ya da bir kitabı mütalâa ederdi. Hacıveyiszâde dendiği vakit selâm akla gelirdi. O, çoluk çocuk herkese selâm vererek selamın yaygınlaşmasına önayak olmuştu. Hacıveyiszâde Hocaefendi ile Ali Ulvi Kurucu, sünnet-i seniyyeye sıkı sıkıya bağlı Peygamber ahlâkına sahiptiler. Torunu Ali Ulvi, Mahmut Şevket paşa İlkokulu’nda okumuştu. Bir gün torununa sizin okulda Kur’an öğretiliyor mu diye sormuş. Hayır, cevabını alınca şunları söylemiş: Sinesinde Kur’an olmayan bir insan kabirdeki karanlık gibidir. Yani Kur’an’sız insanın zulmette olduğunu veciz bir şekilde ifade ediyor.”
 
Ayrıca Uz, 81 yaşında Medine’de vefat eden Şâir Ali Ulvi Kurucu’nun ise, Hacıveyiszâde Hocaefendi’nin kardeşi İbrahim Efendi’nin oğlu olarak 1922’de dünyaya geldiğini ve Kur’an öğretimine izin verilmediği yıllarda büyük gayretlerle hafızlığını tamamladığını da sözlerine ekledi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA