• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Güzel koku kadınlarda ağrıyı azaltıyor
25 Temmuz 2013 Perşembe 13:07

Güzel koku kadınlarda ağrıyı azaltıyor

Araştırmalar, güzel olarak değerlendirilen kokuların, özellikle kadınlarda 'ağrı' duyusunun algılanmasını azalttığını gösterdiği bildirildi.

Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan, yapılan araştırmalarda, güzel kokuların özellikle kadınlarda ağrı duyusunun algılanmasını azalttığını gösterdiğini söyledi.

Canan, kadınlarda erkeklere göre daha hassas bir koku algısı olduğuna dikkati çekerek, şunları kadetti:

"Kadın ve erkeklerin kokulara bağlı geçirdikleri davranış değişimleri az bilinen bir husus. Araştırmalar, güzel olarak değerlendirilen kokuların, özellikle kadınlarda 'ağrı' duyusunun algılanmasını azalttığını gösteriyor. Kadınlar, güzel kokular aldıklarında kendilerini daha iyi hissederken, kötü kokulara maruz kalınca ruhsal durumlarının bozulduğu gözlemleniyor. Örneğin Kanadalı bir araştırma grubunun yaptığı deneyde, 20 kadın ve 20 erkekten oluşan deneklerin elleri sıcak suya sokuluyor. Bu arada kişilere kokular koklatılıyor. Güzel kokular, kadınların ellerinde yanma hissini çok daha az hissetmesine neden olurken; sirke gibi kokuların da ağrı eşiğini düşürdüğü, yani ağrıyı daha fazla hissetmeye neden olduğu görülüyor. Erkeklerde ise bu etki hiçbir şekilde gözükmüyor. Yani koku, erkeklerde önemli bir etki oluşturmazken, bu etki dişi deneklerde oldukça belirgin bir hal alıyor. Böylece özellikle kadınların bulundukları ortamın kokusuna bağlı olarak duyusal algılamalarında değişiklikler olabileceği gösteriliyor." AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA