• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gürsel Tekine istifa kıskacı
05 Haziran 2011 Pazar 10:46

Gürsel Tekin'e istifa kıskacı

CHP'nnin iki numaralı ismi Gürsel Tekin, hakkındaki 'Sahtecilik' suçlaması Yargıtay'da onaylanırsa, imzaladığı taahhütname gereği istifa etmek zorunda kalacak
Yargılaması süren CHP milletvekili adaylarının, 12 Haziran'dan sonra ceza alması durumunda istifa edeceğini açıklayan Kılıçdaroğlu, partinin iki numaralı ismi Gürsel Tekin'i zora soktu. Tekin, hakkındaki 'Sahtecilik' suçlaması Yargıtay'da onaylanırsa, imzaladığı taahhütname gereği istifa etmek zorunda kalacak.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP'den milletvekili adayı olan herkesten dokunulmazlıklarının kaldırılmasını kabul ettiklerine dair taahhütname aldı. Taahhütnameyi imzalayanlar arasında yer alan Kılıçdaroğlu'nun sağ kolu Gürsel Tekin ise seçimlere bir hafta kala kulağını Yargıtay'a dikti. Bir hafta içinde kararın açıklanması durumunda Tekin, TBMM yerine hapse girecek.

Kılıçdaroğlu'nun CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ardından parti içindeki iktidarını sağlamak için yanına aldığı Gürsel Tekin'i, Ergenekon sanığı adaylardan ayrı tutmadı. Ergenekon sanığı milletvekili adayları da dahil olmak üzere herkesten taahhütname alan Kılıçdaroğlu, Mehmet Haberal, İlhan Cihaner, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay'ın ceza almaları durumunda imzaladıkları belgeyi ortaya çıkaracak.

DOSYASI 11. CEZA'DA TOZLANDI

12 Haziran'da yapılacak seçimlere bir hafta kala Gürsel Tekin hakkında Yargıtay'dan bir karar çıkmadı. Yaklaşık Tekin'in 'yüz kızartıcı suç' dosyası yaklaşık 500 gündür Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde tozlanmaya devam ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "CHP'de hiçbir milletvekili, dokunulmazlığın arkasına saklanamaz. Saklanmaması lazım. Onlar ceza alırlarsa istifa edecekler. Bu konuda taahhütname verdiler" açıklaması ile dikkat çekti. Kılıçdaroğlu'nun, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in ceza davasının onanması durumunda nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor. Tekin'in dosyası ile ilgili olarak 12 Haziran'dan sonra karar verilmesi durumunda yargı uzmanları, cezanın uygulanmasının milletvekilliğinin bitmesinden sonra gerçekleşeceğini dile getiriyor.

Yasal olarak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun sözkonusu isimlerden taahhüt alması bir anlam ifade etmiyor. Ancak sözkonusu isimler istifa etmezlerse CHP'nin siyaseten çok ağır bir bedel ödeyebileceği belirtiliyor.

ERGENEKON SANIKLARI DOKUNULMAZLIK ALAMAZ

Konunun yasal dayanağı konusunda açıklama yapan eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, hukuki olarak CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun milletvekili adaylarına imzalattığı taahhütnamenin bir anlam taşımadığına dikkat çekerek, "Zaten Anayasa'nın 94. maddesi kapsamındaki suçlardan yargılandığı için Haberal ve Balbay, milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmezlerse milletvekili olamazlar. Anayasa'nın 83. ve 114. maddelerine göre bu suçlar dokunulmazlık kapsamında yargılanmalarını engelleyen suçlardan olmadığı için yargılanmaya devam edecekler" diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun 'dokunulmazlık zırhına bürünmeyeceğiz' taahhüdünün politik bir açıklama olduğuna vurgu yapan Petek, "Kişinin 'dokunulmazlık kullanmayacağım' diye şimdiden CHP'ye taahhütname vermesi hukuki sonuç doğurmaz. Siyaseten arkasında durursa TBMM Başkanlığı'na sunulur ve dokunulmazlığın kaldırılması işleme konur" açıklamasını yaptı.

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA