• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Günümüzde sadece nostalji olarak kullanılıyor
13 Nisan 2013 Cumartesi 15:03

Günümüzde sadece nostalji olarak kullanılıyor

Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde yıllar önce un öğütmek ve elektrik üretimi için hizmet veren su değirmenleri günümüzde teknolojiye yenik düşünce, nostalji olarak kaldı.
Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde yıllar önce un öğütmek ve elektrik üretimi için hizmet veren su değirmenleri günümüzde teknolojiye yenik düşünce, nostalji olarak kaldı. 
     Beyşehir'e bağlı Sadıkhacı beldesinde Hititler döneminden kalma tarihi Eflatunpınar Anıtı ve Havuzu yanında bulunan su değirmeni de günümüzde teknolojiye yenik düşen değirmenler arasına girdi.
     Sadıkhacı beldesinde yaşayan Adife Dursun, yaptığı açıklamada, kayınpederi tarafından 18 yıl önce yaptırılan su değirmeninde artık çarkların dönmediğini söyledi.
     Eflatunpınar'da başlayan kazı çalışmaları ve eserin gün yüzüne çıkarılmasının ardından su seviyesinin aşağıya düştüğünü ve çarkların dönemez hale geldiğini anlatan Dursun, "O dönemde burada ailece tarla balıkçılığı yapıyorduk. Burada otel ve restoranımız vardı. Su değirmenini un ve elektrik almak için kullanıyorduk. Şimdi ise artık bizim için nostalji oldu. Keşke imkan olsa da yeniden burayı canlandırabilsek"diye konuştu.
     Beyşehir Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan ise, Beyşehir ve Hüyük ilçesi çevresinde Eflatunpınar'daki su değirmeni gibi günümüzde artık tarih olan ve çarkları dönmeyen çok sayıda su değirmeni bulunduğunu söyledi.
     Bunlardan hemen ilk akla geleninin Beyşehir-Hüyük Karayolu üzerindeki Yelken değirmeni, Adaköy'deki tarihi düşey çarklı su değirmeni, Eylikler köyündeki su değirmeni olarak belirten Tan, şunları kaydetti:
     "Yine Avdancık köyünün altında Çarşamba Kanalı üzerinde artık çarkı görünmese de hala binası duran bir su değirmeni vardı. Zamanında enerji üretmek ve un öğütmek için yapılan su değirmenleri artık günümüzde teknolojiye yenik düştü, kullanılmıyor. O dönemler için güzel hizmetler veren bu değirmenlerin çalışmaması sonucu çarkları da dönmemeye başladı.
     Adaköy'deki düşey çarklı su değirmeninin yeniden çalıştırılması ve kullanılması yönünde Adaköy Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmaları ise takdirle izliyoruz."
    
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA