• Konya21 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Güne dair, gündeme dair

21 Kasım 2013 19:20

Türkiye artık yeni bir döneme daha giriyor. Korkular ve kalıplaşmış söylemler birer birer anlamsızlaşıyor. Gerçekle yüzleşmek hiç bu kadar mutluluk verici olmamıştır. Evet, Diyarbakır’da çözüm sürecine sahip çıkılmasını isteyen Başbakan Erdoğan, orada yaptıklarıyla hem tarihi bir adım atmış oldu hem de Türkiye tarihine “Kardeşlik” adına ismini yazdırmış oldu.

Bu konunun detayları daha çok uzun bir süreçte tartışılacak ve herhalükarda bu coğrafyanın masum ve mazlum insanları kazanan olacak.

Diğer taraftan iç siyasette ateş her geçen yükseliyor. Sürekli söylüyorum, aslında önceki seçimlere göre bu seçim bir hayli sönük geçiyor. Bunun kalıcı bir tutum olması Türkiye açısından da önemli bir dönüşüm demektir. Zira siyaset temel amaç olmaktan, ideali aramak için “araç” olduğunda gerçek anlamına da kavuşacak demektir.

Yerel yönetim seçimleri için Ak Parti adaylarını açıklamak için gün sayıyor. Belki gelecek hafta veya 15 gün içinde isimlerin açıklanacağını düşünüyorum. Özellikle Büyükşehirler için herkesin öngörüsü bu yönde. İlçe belediyeleri için ise sanki Büyükşehirler belli olduktan sonra tespit yapmak daha isabetli olacak kanaati haklim. Bu yüzden ilçe başkanları için sürecin biraz uzayabileceğini söyleyebiliriz.
Adaylar kendi ilgi alanlarında hummalı bir çalışma içinde. Sonucun kişisel menfaatlerden çok, şehirlerin gelişimi ve yükselişi paralelinde olmasını temenni etmekten başka şuan söyleyecek sözümüz yok. Çünkü Türkiye’nin yeni pozisyonu topyekun bir büyüme üzerine kurulu, umarız başkanlar Başbakan Erdoğan’ın 2023 Türkiye projeksiyonu anlamışlar ve O’na göre yola çıkıyorlardır.
Hafta sonu Konya’da önemli bir buluşma da vardı. Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti. Sempozyumu son gününde, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) üyesi üniversitelerin çalıştayı yapıldı ve sonuç bildirgesi yayınlandı.
Sonuç bildirgesinde ifade edilen iki cümle dikkat çekiciydi, çünkü birbiriyle çelişki içerecek bir anlamdaydı; İlki; Bölgede yapılacak demiryolu hatlarının sadece yolcu taşıma amaçlı YHT olarak değil aynı zamanda yük taşınmasına da imkan sağlayacak karma (yük+yolcu) hatlar şeklinde tasarlanması.
İkincisi; Kayseri-Antalya hızlı tren hattının 2023 yılında tamamlanacak şekilde yatırım programına alınması.
Üniversitelerin Antalya- Konya YHT hattıyla ilgili kararının arka planı ilginç bir gelişmeymiş. Bizim haberimiz olmadan sessiz sedasız Ulaştırma Bakanlığı bir şurasında, Konya-Antalya Hızlı tren hattının, pahalı olduğu gerekçesiyle normal yolcu+yük hattı olarak planlanması için tavsiye kararı almış. YHT ulaşım hızı250 km/saat den 130 km/saate düşecekmiş. Böylece 2023 YHT Antalya-Konya hattı fiili olarak rafa kalkmış oluyor. Bunun gerçekliğini ilgililerden öğrenmek isteriz. Bu olayın doğrusu ne acaba?

UNİKOP’un aldığı ilk karar ise Ulaştırma Bakanlığı tavsiyesine uygun, Antalya-Konya-Kayseri hattının sadece yolcu değil, yük taşıyacak uygunlukta olması isteniyor. Uzmanlardan öğrendiğimiz kadarıyla bir yerde YHT hattı varsa o hat yük için uygun olmuyor. Yük taşınırsa  gece taşınması gerekiyor ve hat hızla deforme oluyor. Haliyle yolcu+yük hiç mantıklı bir seçenek değil. Doğru önerme; Yük için ayrı hat, yolcu için ayrı hat. Antalya-Konya Kayseri YHT hattı.(Kapodokya’yı da içine alacak). Kayseri- Ulukışla-Taşucu yük hattı.(Konya-Ulukışla bağlantısı ayrıca olacak)

Konu henüz sıcak ama yazmasak eksik kalırdı. Bu konu bu üç şehir ve bölgenin, turizm gelirini direk etkileyecek bir gelişme. Şimdiden ilgililerin haberi olsun istedim.

 

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA