• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Günay: Mevlana tarif edilemez bir duygu
18 Aralık 2010 Cumartesi 10:45

Günay: 'Mevlana tarif edilemez bir duygu'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Celaleddin-i Rumi'nin 700 yıl önce yazdıkları ve söyledikleriyle bugün hala insanlığa yol gösteren gerçek bir bilgin, mutasavvıf ve alim şair olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Celaleddin-i Rumi'nin 700 yıl önce yazdıkları ve söyledikleriyle bugün hala insanlığa yol gösteren gerçek bir bilgin, mutasavvıf ve alim şair olduğunu söyledi. 
   
  Bakan Günay, Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri çerçevesinde Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenindeki konuşmasına, dün kutlanan 10 muharrem nedeniyle ''insanlığın büyük yol göstericisi Hz. Muhammed Mustafa ve onun en sevgilisi Hz. Ali'nin oğlu Hz.Hüseyin''i yad ederek başladı.
     Bugün burada Asya coğrafyasının ve insanlık ailesinin en büyük isimlerinden birisini, Celaleddin-i Rumi'yi anmak için toplandıklarını ifade eden Günay, şunları kaydetti:
     ''Celaleddin-i Rumi 700 yıl önce yazdıkları ve söyledikleriyle bugün hala insanlığa yol gösteren gerçek bir bilgin, mutasavvıf ve alim şairdir. Anadolu'nun bozkırından bir tasavvuf ehlinin bugünden 700 yıl önce ardı ardına sıraladığı mısraların bugün hala insanlığın hafızasında özel bir yer tutmasının sebebi nedir? Yaradanı ve onun yarattıklarını anlamaya duyulan sonsuz, sınırsız, karşı koyulmaz, tarif edilmez bir duygu. Bir aşk duygusu... Fuzuli'ye de 'aşk imiş alemde her ne var ise' dedirttiren o derin duygu. Sonsuzluktur aşk... Ve sürer sonsuza dek... Aşık asra asla zincirlenmeyecek. Er geç çıkageldiğinde mahşer günümüz mahkum olacak aşksız kalmışsa yürek...'' 
    
 Günay, Yunus Emre'nin ''Yaradılanı hoş gördük yaradandan ötürü'' sözünü anımsatarak, ''Yunun Emre'nin dediği gibi Mevlana Celaleddin Rumi'nin bütün yazdıkları, anlattıkları, söyledikleri de yaradana duyulan sonsuz sevgi ve onun yarattıklarına duyulan saygı ve hoşgörünün dışa yansıması, tezahürüdür'' dedi. 
   
  Celaleddin Rumi'nin insanları dillerine, inançlarına, menşelerine, meşreplerine göre ayırmadığını dile getiren Günay, şöyle konuştu:
     ''O, kimsenin yüzüne umut kapısını kapatmaz. Onun derdi insanı kazanmaktır, gönül kazanmaktır, dost kazanmaktır. 'Görünürüm, saklanırım, işte buyum. Müslüman, Hristiyan, Musevi olurum, kalbim yerleşsin diye her bir yüreğe, ben kendim de her gün yeni bir suret olurum'. Celaleddin Rumi insanlığın 21. yüzyılda hala ihtiyaç duyduğu ve anlamaya çalıştığı bir öğretiyi, birlik öğretisini, yüzyıllar öncesinden bize duyurmaya çalışan gerçek bir bilginin sesidir. Dünyada nice diller var. Ama hepsinin de anlamı bir. 'Sen kapları, testileri hele bir kır. Sular nasıl bir yol tutar gider. Hele birliğe ulaş, hırı, gürü, savaşı bırak. Can nasıl koşar bunu canlara iletir'. Bugün hala hepimizin bu birlik çağrısından öğrenecekleri var.'' 
    
Günay, Mevlana'nın barış, birlik ve hoşgörü çağrısının iki cihanda herkesin kılavuzu olmasını diledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA