• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gün Türkiyenin günüdür
24 Mart 2013 Pazar 16:30

'Gün Türkiye'nin günüdür'

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığı için, ''Her zamankinden daha fazla hazırız'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul 2020'nin, iki kıtada aynı anda yapılan ilk olimpiyat oyunları olarak tarihe geçeceğini vurgulayarak, ''Gün Türkiye'nin günüdür. Her zamankinden daha fazla hazırız'' değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı için İstanbul'da incelemelerde bulunacak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun açılış toplantısının ardından yapılan değerlendirmede, ''Çok yönlü ticari, finansal ve kültürel alışverişlerin gerçekleştiği gerçek bir global şehir'' olarak nitelediği İstanbul'un ''2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için tüm antik ve çağdaş kimlik unsurlarına sahip olduğunu'' belirtti.
İstanbul 2020'nin, ''iki kıtada aynı anda yapılan ilk olimpiyat oyunları'' olarak tarihe geçeceğini vurgulayan Gül, ''Bunun da ötesinde Türkiye'de yani bir Müslüman ülkede yapılacak ilk olimpiyat oyunları olacak. Olimpiyat ailesini dünyanın başka hiçbir şehrinde var olmayan zengin bir tarihe ve etkileyici bir kültüre sahip yepyeni bir çevre ile tanıştıracak'' ifadesini kullandı.
İstanbul'un ve merkezinde bulunduğu geniş coğrafyanın heterojen yapısının ve kültürel çoğulluğunun altını çizen Gül, bunun yan yana inşa edilmiş camileri, kiliseleri ve sinagogları bir araya getiren İstanbul mimarisinde görülebileceğini, İstanbul'un olimpiyat ruhunun henüz dokunamadığı çok geniş bölgelere, kültürlere ve inançlara ulaşabildiğini kaydetti.
IOC üyelerinin İstanbul'u son ziyaretlerinin 2001 yılında gerçekleştiğini anımsatan Gül, Türkiye'de son 10 yılda yaşanan değişime dikkati çekti. 10 yıl önce başlatılan reformlar ve siyasi istikrarla daha güçlü bir Türkiye vizyonunun hayata geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin kendisine ve geniş bir coğrafyada ''iyiliğin gücü'' olabilme potansiyeline inandığını belirtti. Hayata geçirilen yapısal ekonomik reformlarla gayrisafi milli hasılanın 1 trilyon doları aştığına vurgu yapan Gül, 10 yıl içinde Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesinin beklendiğini hatırlattı.
Unutulmayacak bir olimpik miras bırakmaya kararlıyız
Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen altyapı yatırımlarına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'un da altyapısının oyunlara hazır olduğunun altını çizdi. Gül, ''Bu yatırımların arasında yeni havalimanları, yüksek hızlı trenler, metro hatları, otoyollar, yeni spor tesisleri ve dev konut projeleri var. İstanbul son 10 yıl içinde kendini dönüştürdü. 2005 yılından bu yana ulaşım alanındaki iyileştirmeler için her yıl ortalama 1,5 milyar dolar harcandı. 2018 itibarıyla ulaşım altyapısı için 10 milyar dolarlık daha yatırım yapılacak'' değerlendirmesini yaptı.
İstanbul'un son yıllarda gerçekleştirdiği başarılı uluslararası organizasyonları da anımsatan Gül, Türkiye'nin ve İstanbul'un ekonomik ve organizasyonel kapasitesi, her tür uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmaktaki becerisini kanıtladığını kaydetti. Olimpiyatlar için inşa edilenlerin oyunlardan sonra atıl kalmayacağına vurgu yapan Gül, inşa edilenlerin Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuna miras kalacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''2020 Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yaparak bu şehirde, bu ülkede ve tüm bölgemizde unutulmayacak bir olimpik miras bırakmaya kararlıyız. Gün Türkiye'nin günüdür. Her zamankinden daha fazla hazırız'' vurgusunda bulundu.
Twitter'dan takipçileriyle paylaştı
 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu toplantısında anlattıklarını, Twitter'dan takipçileriyle paylaştı.
Gül, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığı için karar verecek komitenin değerlendirme toplantısına katıldığını belirtti.
Toplantıda Türkiye'nin bu büyük organizasyonu İstanbul'a getirme kararlılığını anlattığını belirten Gül, ''Biliyorsunuz daha önce 3 kez aday olduk ama hiçbir zaman bu kadar hazır değildik. Umarım bu sefer gerçekleşir'' ifadelerini kullandı.
Bugün 2 milyona yakın öğrencinin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girdiğini de hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, sınava girenlere başarı diledi.
Sunum yapıldı
Öte yandan, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday olan İstanbul'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun incelemeleri kapsamında sunum yapıldı.
Komisyonun inceleyeceği 14 temadan ''Spor ve Yarışma Yeri'' ile ''Olimpiyat Köyü'' hakkında Conrad Otel'de düzenlenen toplantıda, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Medya ve İletişim Danışmanı Emir Turam, Sporcu Komisyon Başkanı Alper Kasapoğlu ile İstanbul 2020 Teknik Direktörü Nejat Sarp tarafından görüntüler eşliğinde bilgi verdildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA