• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gülden askeri öğrencilere tarihi mesajlar
08 Ocak 2014 Çarşamba 21:31

Gül'den askeri öğrencilere tarihi mesajlar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyadaki gelişmelere dikkati çekerek, 'Türkiye ne yapacak' sorusuna büyük resme bakılması ve ona göre konum tespit edilmesi çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyadaki gelişmelere dikkati çekerek, "Yapmamız gereken bu büyük resmin bilincinde olarak bölgesel kazan-kazan formüllerini geliştirmek ama bir taraftan da belli bir periyot geçtikten sonra konumumuzu zayıflatıcı değil, konumumuzu ve pozisyonumuzu daha güçlendirici noktaya getirecek tedbirleri almak olacaktır. Hiç şüphesiz bu yöndeki çabalarımız beyaz bir zeminin içinde yürütülemez. Çok iyimser ve naif olmaya düşemeyiz ve böyle bir durumda olamayız" dedi.
 
Kara Harp Okulu'nu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyadaki gelişmelere dikkati çekerek, "Güvenlik ve normalleşmenin sağlanmasının çok uzun yıllar alacağını tahmin ediyorum. Böyle bir ortamda Türkiye ne yapacak, hangi tedbirleri nasıl alacağız diye baktığımızda milli güvenliğe olumsuz etkilerini bertaraf etmek için uğraşacağımız önemli riskler ve tehditler ortaya çıkmaktadır. Yapmamız gereken bu büyük resmin bilincinde olarak bölgesel kazan-kazan formüllerini geliştirmek ama bir taraftan da belli bir periyot geçtikten sonra konumumuzu zayıflatıcı değil, konumumuzu ve pozisyonumuzu daha güçlendirici noktaya getirecek tedbirleri almak olacaktır. Hiç şüphesiz bu yöndeki çabalarımız beyaz bir zeminin içinde yürütülemez. Çok iyimser ve naif olmaya düşemeyiz ve böyle bir durumda olamayız" dedi.
 
Geleneksel güvenlik anlayışında köklü değişikliklerin yaşandığı bir ortamdan geçildiğini anlatan Gül, bu kavramın kapsamının genişlediğini ifade etti. Gül, "Eskiden toprakların, sınırların, kritik tesislerin, yapının korunmasını hedefleyen klasik güvenlik anlayışı, odağına insanı yerleştiren yeni bir zihniyet içeren güvenlik anlayışına dönüşmüş vaziyettir. Artık konvensiyonel ordular ve silah sistemleri kadar organize suçlar, etnik ve mezhepsel çatışmalar, terörizm, radikalizm, deniz korsanlığı, yoksulluk, salgın hastalıklar, yasadışı göç, siber saldırılar, iklim değişikliği ve enerji güvenliği gibi birçok konuda güvenlik konseptinin içine girmektedir. Ayrıca, güvenlik tek bir ülkeyi ve sınırları ilgilendiren bir kavram olmaktan da çıkmıştır" diye konuştu.
 
GÜL'DEN 'MİLLİ İRADE' VURGUSU
Bölgesel ve küresel barışın her bir ülkede meşruiyet temeli düzenlerinin temelinden geçtiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, meşruiyet temelinin demokrasi olduğunu ifade etti. "Demokrasi aslında milli iradedir" diyen Gül, "Demokratik hukuk devletlerinin kurulmasıdır. Düzenlerin böyle olmasıdır ve demokratik hukuk devleti dediğimizde de çok partili sistem, adil, serbest düzgün seçimler ve kuvvetler ayrılığı prensibi çerçevesinde herkesin yetki ve sorumluluklarının belli olması, bu düzen içerisinde check-balance dediğimiz denge sistemlerinin ahenk içinde yönetilmesidir. Bunun dışındaki rejimler, eninde sonunda ya acı çekerek ya da tecrübeli liderlerin inisiyatifinde öncelik alarak demokrasiye geçeceklerdir. Arap Baharı'nda yaşadığımız, daha önce başka ülkelerde yaşanan budur" ifadelerini kullandı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA