• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gücü doğru kullanmak

27 Nisan 2007 00:09
15 gün önce Aksaray yakınlarında meydana gelen trafik kazasının en acılı kurumu Zafer İlköğretim okulundan bir haber vardı ajanslarda.
“Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 14 Nisanda Aksaray yakınlarında meydana gelen trafik kazasında 1 öğretmen, 4 öğrenci ve çok sayıda velisini kaybeden İzmir Zafer İlköğretim Okulunda buruk şekilde kutlandı.” Haber böyleydi. Hiç düşündünüz mü bilmiyorum; ama Türkiye uzun yıllardır “bayram ve buruk” kelimelerini yan yana kullanıyor. Sevinçler hep üzüntüye, çöküşe karamsarlığa dönüşüyor.
Bu kaza ile ilgili geçtiğimiz çarşamba günü Konya ve Aksaray sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen “Çözüm Çağrısı” oldukça önemsenmeli. Sadece 24 saat içinde gerçekleştirilen bu programa 200 civarında STK temsilcisinin katılmasıyla nasıl bir sosyal sorumluluk örneği verildiği görülmeli. Şimdiye kadar hemen hiç bir meselede tam anlamıyla bir araya gelemeyen katılımcıların bu konuda topyekun hareket etmesi, bundan sonraki “şehir meseleleri” içinde önemli bir milat olacağa benziyor. Dileğimiz de bu yönde zaten. STK’lar daha fazla katılımcı ve daha fazla etkin olduğu sürece, hem siyasetin daha az hata yapması sağlanır, hem de anti demokratik her konuya müdahil olunur.
Problemi ortaya koyar ve makul çözüm yollarını da belirlerseniz aklıselim herkes bu işe destek verir. Bu konu da Sivil Toplumun önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Konya’da, çözüm çağrısının yapıldığı saatlerde, Türkiye’nin uzun zamandır uzak olduğu, provokasyon kokan bir olayın haberi Malatya’dan geldi. Olayın içeriğinden ve gelişmelerinden haberdarsınızdır. Bu konuda Malatya STK’ları şehirlerinin böyle bir vahşetle anılmasına çok sert tepki göstererek, bireysel davranışlarla tüm şehrin anılamayacağını dile getirerek, her türlü vahşete karşı olduklarını ifade ettiler.
Sonuna kadar haklılar. Hatta daha fazlasını da söyleyebilirlerdi. Mesela; insan canının kutsallığından yola çıkarak şehirlerini bir kaşık suda boğmak isteyenlere, aynı gün Bağdat’ta çokta farklı olmayan gerekçelerle katledilen 173 insan için dünya kamuoyunun nasıl bir tepki verdiğini sormaları iyi olurdu.
O günün gecesinde ise Avrupa Birliği’nin başkentinde, Başkan Tahir Akyürek Malatya’daki olaya nazire yaparcasına bir kiliseden sevgi ve barış mesajları veriyordu. Dünya ne yazık ki sevgiden hızla uzaklaşıyor, bunu tekrar inşa etmenin yolları ise bu topraklarda görünüyor. Başkan Akyürek’in, Brüksel’de yapılan Konya ve Mevlâna Günleri programında tüm dünyaya sevgi ve barış çağrısı yaparken “Sevgi dünyaları kuralım. Hoşgörüyü tüm dünyada hakim kılalım” temennisi hiçte yabana atılacak bir mesaj değildi
 
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA