• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Güçlü şehirler güçlü bir Türkiye demektir
28 Haziran 2011 Salı 12:00

'Güçlü şehirler güçlü bir Türkiye demektir'

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil odalar arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla Antakya, Osmaniye, Adana ve Mersindeki sanayi ve ticaret odaları ile..

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve Yönetim Kurulu üyeleri odalar arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla Antakya, Osmaniye, Adana ve Mersin’deki sanayi ve ticaret odaları ile ticaret borsalarını ziyaret etti. Ziyaretlerde sanayi ve ticaretin şehirlerin gelişmesindeki önemine dikkat çekildi. KSO Yönetimi ayrıca Mersin Serbest Bölge ve Liman Yönetimini de ziyaret ederek, Konyalı sanayicilerin ithalat ve ihracatta karşılaştıkları sorunları iletti

Dünyanın koştuğu şehirler
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ziyaretlerine Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile başladı. KSO Heyeti, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayrittin Çolakoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile görüştü. Ziyarette KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerine Konya sanayisi hakkında bilgi verdi. Konya ve Antakya illerinin ortak çok fazla özelliğinin bulunduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, karşılıklı olarak projelerin geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi. Konya’nın 167 ülkeye ihracat yapan, sanayi ve ticarette ön plana çıkan bir şehir olduğunu söyleyen KSO Başkanı Büyükhelvacıgil, Konya’da bulunan 4 üniversite ile istişareli olarak projeler ürettiklerini ifade etti. Güçlü bir Türkiye’nin güçlü şehirlerle mümkün olabileceğini vurgulayan Büyükhelvacıgil, Antakyalı iş adamlarını Konya’yla ticaret yapmaya davet etti.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, oda faaliyetleri ile Antakya ekonomisini anlattı. Çinçin, Konya’nın da Antakya gibi bir medeniyetler merkezi olduğunu belirterek, dünyanın bu şehirlere koştuğunu belirtti.

KSO Heyeti Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinin ardından Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Kuseyri ile görüşerek, Antakya tarımı hakkında bilgi aldı.

Osmaniye büyümesi en ileri illerden
KSO Yönetim Kurulundan oluşan Konya Heyeti, Antakya’daki oda ve borsa ziyaretlerinin ardından Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.  Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Taşkaya ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüşen KSO Heyeti, Osmaniye ekonomisi hakkında bilgi aldı. Osmaniye TSO Başkanı Taşkaya, Osmaniye’nin 2009-2010 yıllarında büyümesi en ileri illerden birisi olduğunu, son zamanlarda özellikle arsa fiyatlarının katlanarak arttığını anlattı.

“Konya sanayileşmede takdir ettiğim illerden biri”
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Büyükhelvacıgil ve Yönetim Kurulu üyelerini Adana’da Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı.  ‘Konya sanayileşmede takdir ettiğim şehirlerden birisi’ diyen Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, “Konya yürüttüğü Kümelenme projeleri, sanayisi, ticareti ve tarımı ile önemli bir şehir” dedi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök de, Konya sanayisinden övgüyle bahsederek, Adana hakkında bilgi verdi. Sürenkök, “2023’de 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için kapasitemizi 3 kat daha artırarak çalışmalıyız. Rekabette eşitlik istiyoruz” dedi. ADASO ziyaretinde konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de, Konya’nın şehir büyüklüğünde OSB’leri olduğunu belirterek, Konya’da öne çıkan sektörleri anlattı. Adana’nın Türkiye’nin öne çıkan sanayi şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Büyükhelvacıgil, odalar arasında işbirliğinin artması gerektiğini sözlerine ekledi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer’i de ziyaret eden KSO Heyeti, oda ziyaretlerinin ardından Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ni gezerek, Başkan Bekir Sütçü’den bölgede yürütülen projeler hakkında bilgi aldı. Başkan Bekir Sütçü, bölgenin  bin 600 hektar alana sahip olduğunu, bölgede yüzde 85 doluluk oranıyla 30-35 bin kişinin istihdam edildiği belirtti.   Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık 500 milyon dolar civarında ihracat yapıldığını anlatan Sütçü, bölgede tüketilen elektrik ve doğalgaz miktarları hakkında da bilgi verdi.

Mersin’de Konya’nın ithalat-ihracatta karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı
KSO Heyeti, son olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Serbest Bölge ve Mersin Limanı’nı ziyaret etti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serafettin Aşut ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüşen KSO Heyeti, Mersin’in Konya için, Konya’nın da Mersin için önemli olduğuna dikkat çekti. KSO Başkanı Büyükhelvacıgil, Konya-Mersin demiryolu hattının bir an önce rehabilite edilmesinin iki şehir arasındaki işbirliğini daha da artıracağına dikkat çekti. ‘Şehirlerimizin ve ülkemizin üretim gücünü artırmalıyız’ diyen Büyükhelvacıgil, “Üretimin olduğu yerde iş vardır, aş vardır, huzur ve zenginlik vardır” şeklinde konuştu. Mersin TSO Başkanı Serafettin Aşut ise, Mersin’in 11 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle önemli bir şehir olduğunu ifade etti.

KSO Heyeti son olarak Mersin Serbest Bölgesi ve Mersin Limanını ziyaret ederek, Konyalı sanayicilerin ithalat-ihracatta karşılaştığı sorunları iletti.

Ziyaretlere Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’in yanı sıra, Başkan Vekili Tahir Şahin, Yönetim Kurulu üyeleri Rıfat Hekimoğlu, Mehmet Ali Acar,  Ömer Saylık, İbrahim Bozkurt Çağlayan, Mehmet Çolak ile oda Genel Sekreteri Mustafa Sedat Taşkazan katıldı.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA