• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gruevski AKTİSADın konuğu
31 Ocak 2012 Salı 16:10

Gruevski AKTİSAD'ın konuğu

TUSKONun ve ANSİFEDin davetlisi olarak Konyaya gelen Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Nikolay Gruevski ,AKTİSADın misafiri oldu.
TUSKON’un  ve ANSİFED’in davetlisi olarak Konya’ya gelen Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Nikolay  Gruevski ,AKTİSAD’ın misafiri oldu.
Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneğinin(AKTİSAD) yapmış olduğu organizeye katılmak üzere Konya havalimanından gecikmeli de olsa iniş yapan Gruevski, yoğun kar yağışı ve tipiye aldırış etmeden mevcut programına devam etti.
Gruevski’ye, Makedonya Başbakan yardımcısı Vladimir Peshesvski, Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir ve bazı Makedon Bakanlar eşlik etti.
10 günlük Türkiye gezisinin 2. ayağı olan Konya programı için özel uçağını zor şartlar altında Konya hava alanına indirmeyi başaran Gruevski’ nin bu kararlı tutumu, Konyalı işadamlarının takdirini kazandı.
Konya Rixos Otel’de tertip edilen yemeğe ve iş forumuna katılan Gruevski ve beraberindeki heyet, gördükleri yakın ilgiden oldukça memnun kaldılar.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti Konya Milletvekillerinden  Kerim Özkul ve Mustafa Baloğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Hakkı  Gökbel , Konya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Şeker, Mevlana Üniversitesi Rektörü  Prof.Dr. Bahattin Adam ,Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, oda başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda iş adamı yemekte hazır bulunan isimler arasındaydı.
 Anadolu İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu(ANSİFED) Genel Sekreteri Mehmet Ulaşan’ın sunuculuğunu yaptığı gecede ilk konuşmayı, ANSİFED Başkanı Vedat Yöndem yaptı.
Geceye katılarak kendilerini onurlandıran misafirlerine hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Yöndem, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin her geçen gün daha iyiye gittiğini söyledi.
Yöndem :’’ Bu kadar zor şartlar altında bizleri kırmayarak Konya’ya gelen Makedonya Başbakanı Gruevski’ye teşekkür ediyoruz. Onun bu akşam aramızda olması bizim için çok anlam ifade ediyor. Ticari ilişiklerin daha ileri bir seviyeye gelmesi, hem bizleri, hem de onları mutlu edecektir. Oradaki yatırım imkânlarını, oradaki Türk Okullarını(Yahya Kemal Eğitim Kurumları), destekleri ve buna benzer kolaylıkları birinci ağızdan dinlemek çok önemlidir. Dilerim bu fırsatı iyi değerlendiririz’’.dedi.
Daha sonra kürsüye davet edilen Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Nikolay Gruevski
Türkiye ile Makedonya'nın dost ve kardeş iki ülke olduğunu belirterek, Makedonya'daki yatırım fırsatları hakkında bilgiler verdi. Makedonya'nın yabancı yatırımcıları için inanılmaz fırsatlar sunduğunu ifade eden Gruevski, "Vergi oranlarımız yüzde 2 seviyelerinde. Gelirlerden ise hiç vergi almıyoruz. Sosyal Güvenlik vergilerini oldukça düşük seviyede tutuyoruz. En önemli vergi indirimi gelir vergisindedir. Biliyorsunuz her yıl bir vergi dilimi çalışması yapılıyor. Makedonya'daki şirketler ve faal yabancı şirketler bu imkânlardan yaralandılar. Yabancı yatırımcılar vergi siyasetinden memnunlar.
Çünkü gelir vergisi şu anda Makedonya'da sıfır seviyesinde. Makedonya'da bürokrasinin azaltılması için çalışmalar başlatıldı. Gereksiz bürokrasiyi ortadan kaldırmak için elimizden geleni yaptık. Ucuz hizmet vermek için çalıştık. Makedonya'ya daha fazla yabancı yatırımcının gelmesi için bütün olanakları yarattık. Biz yabancı yatırımcılara ''Sizi engelleyen şeyler nelerdir?'' diye sorduk ve elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık. Bütün bunun sonunda Makedonya Cumhuriyeti iş imkânlarını daha yüksek seviyeye getirmeye başardı.'' Dedi.
Makedonya'nın şu anda Avrupa'nın ikinci en az borçlanan ülkesi olduğunu ifade eden Gruevski, " Son 10 yıl içerisinde ortalama enflasyon sadece yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Para kuru ise oldukça stabil. Ülkemizde ekonomik alanda iyi bir istikrar var. Burada kendimi hiç yabancı gibi hissetmiyorum. Adeta evimde gibiyim, ''Kendimizi dostlar arasında gibi hissediyoruz. Makedonya'da Türkler her zaman hoş karşılanır. Türkler kendi kardeşimiz gibi karşılanır. Her Türk iş adamı Makedonya'da kendini evinde gibi hissettiğini söylüyor. Sizleri Makedonya'ya davet etmek istiyorum. İş kurma olanaklarını kendi gözlerinizle görün. Sizden önce gelen Türk iş adamları ile görüşün ve fikir telakkisinde bulunun. Makedonya'da iş yapmak isteyen her kimse buyursun gelsin. Bizim kapımız, Hükümetimizin kapısı, bakanlarımızın kapısı, benim kapım açık. Sizi bekliyoruz. Bu akşam ben burada bunun için bulunuyorum. Makedonya Türkiye'den gelen yatırımlara açıktır. Her zaman sizi bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere sahneye gelen Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski, Makedonya ile ilgili bir sunum yaptı. Makedonya’nın 10 yıl sonra eğitim sorunu kalmayacağını dile getiren Peshesvski, her iki çocuktan birisinin yabancı dil bildiğini söyledi.
Bazı önemli değerleri grafikler halinde sunarak Makedonya da ki yatırım alanlarından bahseden Peshevski, Türk yatırımcıları Makedonya’ya beklediklerini söyledi.
Türk asıllı bakan Hadir Nezir :’’Biz aynı kökten çıkmış iki milletiz. Siz buradasınız, ben oradayım’’
Makedonya’nın Türk asıllı Devlet Bakanı olan Hadi Nezir’in sahneye gelerek Türkçe olarak yapmış olduğu konuşması, geceye katılan konuklara duygulu anlar yaşattı.
Bizimle sizin aranızda fark yok diyen Nezir :’’ Ben orada kalmışım has bel kader sizde burada kalmışsınız. Aslında aynı milletin çocuklarıyız. Bakanlıkta ikinci dönemimi yaşıyorum. Orada bulunmaktan son derece mutluyum.
Makedonya küçük bir yer ama kökleri çok eskilere dayanıyor. Türkiye’den gelen kardeşlerimiz ve iş adamlarımız sağ olsunlar çeşitli yerleşim yerlerinde yatırımlar yapmışlar ve yapmaya devam ediyorlar. Mesela Makedonya’nın en yüksek katlı binasını bir Türk firması aldı.44 katlı bir iş merkezi yapacaklar. Sizinde bildiğiniz çok büyük inşaat firmaları Makedonya’da çeşitli yatırımlar yapıyorlar. Onlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Türkiyeli yatırım firmalarını elini çabuk tutmalı. Makedonya bize göre yatırım cenneti.
Yahya Kemal Eğitim Kurumlarına buradan selamlarımı ve saygılarımı iletiyorum. Onların yapmış oldukları fedakârlıkları burada anlatmakla bitirmem. Ülkenin dört bir köşesinde okullar açtılar ve çocuklarımıza sahip çıktılar. Lütfen sizlerde gelin ve ülkemize yatırım yapın. Biz sizlerin gelmesini istiyoruz. Siz sahip çıkmazsanız başkaları gelip sahip çıkacak ‘’dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA