• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gözaltılar kısa zamanda bitirilmeli
03 Mart 2011 Perşembe 21:50

Gözaltılar kısa zamanda bitirilmeli'

Başbakan Erdoğan, Ergenekon soruşturması kapsamında bugün gerçekleştirilen aralarında Nedim Şener'in de bulunduğu çoğu gazetecilere yönelik gözaltı operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon soruşturması kapsamında bugün gerçekleşen gözaltılarla ilgili yaptığı değerlendirmede, ''bugünkü gözaltı olayı her zaman söylediğimiz gibi, bunlar bizim talimatımızla olan şeyler değil. Bu, savcılığın talebi üzerine güvenlik teşkilatımızın, emniyet teşkilatımızın, o verilen talimatı yerine getirmesi olayıdır. Burada, şüphesiz ki savcılık herhalde bazı bilgilerden, bazı belgelerden hareketle böyle bir adımı atıyor'' dedi.
 
Başbakan Erdoğan ile Slovenya Başbakanı Borut Pahor, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenlediler ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
 
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Kaddafi'ye yönelik bir önerisi vardı. Uluslararası bir komisyon kurulması çağrısı vardı. Kaddafi buna evet demese de Chavez'in sözcüsü bu öneriyi Kaddafi'nin kabul ettiğini açıkladı.
 
Türkiye olarak böyle bir komisyon kurulmasına karşı tutumunuz nedir?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Bildiğim kadarıyla böyle bir talebe, böyle bir tespite Arap Birliği de 'evet' demiş. Ve tabii bunların detayları filan bizlere ulaştığı anda bizim de bu sürece katkıda bulunmak için şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli bir gayretimiz olur. Çünkü müzakere süreciyle buradaki sıkıntıyı gidermek, burada kanı durdurmak, burada çatışmaları durdurmak ve ideal bir çıkış yolunu bulmak, özellikle Libya halkının talepleri istikametinde, Libya halkının demokratik taleplerini, özgürlüklere yönelik taleplerini göz ardı etmeksizin böyle bir adımın atılmasını çok arzu ederiz. Ama her zaman söylediğim bir şey var. Bugün yine söyleyeceğim; Libya'ya, Libya'nın petrol kuyularını değerlendirmek üzere bakmamalıyız. Libya halkının huzuru için, mutluluğu için bakmalıyız. Onun demokratik haklarının kazanımı, özgürlükler noktasındaki sıkıntılarının giderilmesi için bakmalıyız. Bir de şunu çok samimi söylüyorum; Libya Libyalılar'ındır diye bakmalıyız.''
 
-GÖZALTILAR-
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ergenekon soruşturması kapsamında bugünkü gözaltıları basın özgürlüğü kapsamında nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:
''Bugünkü gözaltı olayı her zaman söylediğimiz gibi, bunlar bizim talimatımızla olan şeyler değil. Bu, savcılığın talebi üzerine güvenlik teşkilatımızın, emniyet teşkilatımızın o verilen talimatı yerine getirmesi olayıdır. Burada, şüphesiz ki savcılık herhalde bazı bilgilerden, bazı belgelerden hareketle böyle bir adımı atıyor. Bunu üzerinde benim zaten herhangi bir değerlendirmeye girmem, şöyle mi böyle mi, bu tür ifadelerde bulunmam bunlar da zaten yanlış. Şu anda emniyet teşkilatımız kendisine verilen görevi yerine getirmiştir. Ve bundan sonraki süreçte de savcılık hazırlık safhasını yerine getirir, ondan sonra da ilgili mahkemeye bunu sevk eder veyahut da sevk etmeden bırakabilir. Bunların hepsi onların tasarrufudur. Buna tabii bizim karışma yetkimiz zaten yok. Benim sadece söyleyeceğim bir şey var; bu süreçlerin süratle neticelendirilmesidir, kısa zamanda bitirilmesidir. Bu da arzumdur, bunu da özellikle ifade etmek isterim.''
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sloven halkının, Türkiye'nin AB'ye üye olması noktasında gerçekten destek verdiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan ile Slovenya Başbakanı Borut Pahor, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantı öncesinde Başbakan Erdoğan ile Slovenya Başbakanı Pahor, Türkiye ve Slovenya arasında Stratejik Ortaklık Belgesi'ni de imzaladı.
Başbakan Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, dost ve müttefik Slovenya'nın Başbakanı Pahor'u Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Özellikle bu kısa dönemde attığı önemli adımlarla gerçekten Slovenya'nın gelişmesine önemli katkıları olan değerli mevkidaşımızın bu ziyaretiyle, gerek bugün Ankara'da gerekse yarın İstanbul'da yapılacak iş konseyi toplantısı ile ilişkilerimizin çok daha farklı bir şekilde gelişeceğine inanıyoruz'' dedi.
 
Erdoğan, şöyle konuştu:
''Slovenya özellikle özellikle siyasi noktada, AB ile ilişkilerimizde bizi bugüne kadar hiç yalnız bırakmayan, sürekli yanımızda olan, desteğini gerçekten güçlü bir şekilde bizlere veren bir ülke. Ve önümüzdeki süreçte de yine bu desteğini vereceğine inandığım, bundan şüphe duymadığım bir ülke. Böyle güçlü bir başbakana sahip olmasından ayrıca mutluyum.
Herhangi bir sorunu içermeyen ilişkilerimizi ele aldık. Ağırlıkla Balkan barışında ne gibi emeğimiz olabilir, müşterek ne gibi çalışmalar yapabiliriz, bunları görüşme fırsatımız oldu. Bölgede son zamanlardaki gelişmeleri, Ortadoğu'yu kast ediyorum, Kuzey Afrika'daki sorunları değerlendirme fırsatımız oldu. Türkiye ve Slovenya olarak birlikte ne gibi adımlar atabiliriz bunları görüştük. Ve Slovenya'da Türkiye'nin girişimcilerin çok daha farklı şekilde yer alması, müşterek olarak 3. ülkelerde yer almaları, bunları görüşme fırsatımız oldu.
 
Özellikle, yeni Erzurum'da yaşadığımız ve halef-selef de olduğumuz dünya üniversite kış olimpiyatlarında Slovenya'nın birikimlerinden çok istifade ettik. Oradaki atlama kulelerini, Slovenya teknolojisiyle birlikte inşa etme imkanımız oldu. Bundan sonra Soçi'de yapılacak oyunlarda müşterek adımlar atabiliriz.
 
Tabii Sloven halkı, özellikle AB'ye üyelik noktasında gerçekten destekçi ve desteğini de veriyor. Ve bu ziyaret, bu noktada Türkiye'nin AB'deki ertelemeye yönelik, gerek AB'nin şu andaki mevcut konseyin, 8 maddeyi bloke etmesi, Güney Kıbrıs'ın 6 maddeyi, faslı bloke etmesi ve Fransa'nın da 5 faslı bloke etmesiyle meydana gelen durum, tabii bizler için sıkıntılı bir durum. Ve bunu da her platformda dile getirdik, getiriyoruz. Bunu da değerli dostumla paylaşma imkanı bulduk. İnanıyorum ki değerli dostum, yaptıkları toplantılarda dile getireceklerdir.''
-''ONYILIN DEVLET ADAMI ÖDÜLÜ''-
Başbakan Erdoğan, Slovenya'da yerleşik Uluslararası Ortadoğu ve Balkan Araştırmaları Enstitüsü'nün, kendisine ''Onyılın Devlet Adamı Ödülünü'' vermeyi kararlaştırdığını memnuniyetle öğrendiğini ve bundan dolayı şükranlarını sunduğunu kaydederek, Slovenya'ya yapacağı ziyarette söz konusu ödülü almayı öngördüğünü söyledi.
Slovenya'nın öncülüğünde başlayan ve Gazze'ye yönelik saldırılarda çeşitli uzuvlarını yitiren Gazze'li çocukların rehabilitasyonunu amaçlayan projeye Türkiye'nin de katkı verme kararı aldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, ''Bu bağlamda sizlerin aracılığıyla tüm dünya kamuoyunu bu önemli konuya duyarsız kalmamaya çağırıyor, sayın Pahor'un nezdinde değerli katkılarından ötürü tüm Slovenya halkını en içten duygularımla kutluyorum'' dedi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA