• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Görmez;"Benim arkadaşlarıma dokunmak yok"
20 Nisan 2013 Cumartesi 18:55

Görmez;"Benim arkadaşlarıma dokunmak yok"

Görmez, Konya'da: "Peygamberimizin hayatına baktığımızda, insan onuruna ne kadar değer verdiğini görürüz. Tüm söz ve davranışlarında insan onurunu ne kadar yücelttiğini görürüz
     Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Hz. Peygamber ve İnsan Onuru" sempozyumuna katıldı.
     Görmez'in selamlama konuşması yaptığı sırada, salonda bulunan çocuklar, kürsünün önüne gelerek cep telefonları ile Görmez'in fotoğrafını çekmeye çalıştı. Görevliler, çocukları kürsü önünden uzaklaştırmak istedi. Görmez ise "Benim arkadaşlarıma dokunma, benim arkadaşlarıma dokunmak yok. Çocuklar, siz istediğiniz gibi koşuşturabilirsiniz" diyerek görevlilere müdahale etti.
     Konuşmasına devam eden Görmez, Hz. Muhammed'in sadece ahlaklı bir insan değil aynı zamanda kıyamet sabahına kadar tüm insanların örnek alacağı güzel bir ahlak numunesi olduğunu söyledi.
     Her yıl Hz. Muhammed'in kainatın en çok ihtiyaç duyduğu bir yönünü insanlıkla paylaştıklarını ifade eden Görmez, "2 sene önce 'merhamet' dedik. Geçen sene 'kardeşlik' dedik. Bu sene ise 'insan, insanlık onuru' dedik. Çünkü insan bazen kendisini unutuyor. İnsana kendisini hatırlatmak gerekiyor" dedi.
     Görmez, Allah'ın kitabında; "Ey insanlar, eğer siz Allah'ı unutursanız, Allah da size kendinizi unutturur" buyurduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     "İnsan bu sebeple bazen Allah'ı unutuyor, Allah da ona kendisini unutturuyor. İnsana, insanın kainatın göz bebeği olduğunu bir kez daha anlatmak lazım. Bu sebeple 'insan onuru' dedik. Tabii yeryüzünde insan onuru ayaklar altına alınmaya devam ediliyor. Milyonlarca insan açlık ve susuzluk pençesinde inliyor. Irak'ta, Suriye'de, Myanmar'da, Afrika'da, dünyanın farklı yerlerinde insanlık onuru zedeleniyor. Uzaklara gitmeye gerek yok. Kendi aramızda, kendi ülkemizde sokağa terk edilmiş çocuklar var ve onların her biri insan onurunu taşıyor, yaratıcının kendisine verdiği onuru taşıyor. Şiddete maruz kalan, onuru rencide edilen nice kadınlarımız var. Onuru rencide edilen nice işçilerimiz var, alın teri verilmediği için."
   
     -"Hz. Muhammed'in çocuklara verdiği değer"-
   
     Hz. Muhammed'in insan onuruna büyük değer verdiğini, çocuklarla arkadaş olduğunu, onların onurunu yücelttiğini dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle devam etti:
     "Peygamber Efendimiz, çocuklarla konuşurken, onlarla göz göze gelerek hitap etmiştir. Çünkü bu konuşmalarında çocuklara yaratıcının, yaratılıştan onlara verdiği onuru, şerefi hatırlatmak, göstermek istemiştir. O, çocuğa, 'kuşu öldü' diye taziyesine gitmiş bir peygamberdir. O secdede iken 'çocuk sırtıma bindi' diye secdesini olabildiğine uzatan bir peygamberdir. Peygamberimizin hayatına baktığımızda, insan onuruna ne kadar değer verdiğini görürüz. Tüm söz ve davranışlarında insan onurunu ne kadar yücelttiğini görürüz."
     Hz. Muhammed'in vefatından sonra insanların, makam, mevki, dil, ırk ve soyundan dolayı farklı değerlendirilmeye başlandığını, bunun sonucunda da her türlü yanlışlığın ve tehlikenin başladığını aktaran Görmez, tüm Müslümanların Allah'ın önünde eşit olduğunu, bu nedenle günlük hayatta insanların birbirine değer vermesi, birbirinin onurunu koruması, yüceltmesi gerektiğini bildirdi.
   
     -"Rabbimden niyazım, bu topraklarda hiçbir insanın onuru kırılmasın"-
   
     Hz. Peygamber'in Hacerü'l-Esved taşını Kabe'ye yerleştirmesi olayını örnek gösteren Görmez, şöyle konuştu:
     "Mekke'nin ileri gelenleri anlaşırlar ve Kabe'ye ilk giren Peygamber efendimizi hakem tayin ederler. Peygamberimiz de hırkasını yere serer, taşı elleriyle üzerine koyar. Tüm kabile reisleri hırkanın ucundan tutar ve kaldırarak birlikte taşı Kabetullah'ın köşesine koyuverirler. Benim de çağrım şu; her birimiz hırkamızı yere koyalım, hırkamızın üzerine bu topraklarda onuru kırılan, rencide edilen tüm insanların onurlarını koyalım, kalbi kırık herhangi bir insanımız varsa kırılmış kalpleri koyalım. Bu ülkede hangi anne gözyaşı dökmüş ise o annenin gözyaşını koyalım ve her birimiz bir ucundan tutarak kaldıralım insanlık onurunu... Kabetullah ile eşdeğer olan kalbimizin köşesine koyalım, ta ki insan onuru yücelsin, insanlık onuru yücelsin. Rabbimden niyazım; bu topraklarda hiçbir insanın onuru kırılmasın, rencide edilmesin."
     Görmez, konuşmasının ardından, salonda bulunanlara karanfil dağıttı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA