• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gölette ölen işçiler 3. kez kusurlu bulundu
17 Ekim 2014 Cuma 11:14

Gölette ölen işçiler 3. kez kusurlu bulundu

Erzurum'da göletin ortasındaki elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikletinin alabora olması sonucu 5 işçinin ölümü ile ilgili 6 kişini yargılandığı davada, üçüncü kez bilirkişi raporu hazırlandı. Son raporda işçiler ile 6 sanığı

Erzurum- Bayburt karayolu üzerindeki Karasu-2 HES'in göletinde 29 köyün elektriğini sağlayan 4 elektrik direğinden birinde arıza meydana geldi. Enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için 5 işçi, 3 Nisan 2012 günü, deniz bisikleti ile tamir için yola çıktı. Buzla kaplı gölette deniz bisitletinin alabora olması sonucu suya düşen TEDAŞ çalışanı Mustafa Arifoğulları (56), taşeron işçileri Feridun Öztürk (39), Rıdvan Takım (35), Şahin Baykal (24), Ahmet Sait Turan (21) kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Olayın ardından Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, 5 Nisan günü 'taksirli olarak birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'tan tutuklandı. Tuncer Yeşilyurt, personelin kendi inisiyatifleriyle gittikleri gerekçesiyle 30 Nisan günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İlk bilirkişi raporu hazırlandı

5 işçinin ölümüne neden olan kaza ile ilgili soruşturma aşamasında hazırlanan ve 2 Mayıs 2012 günü savcılığa sunulan ilk bilirkişi raporunda, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme ve Bakım Müdürü, taşeronluk yapan Temel Elektrik Sorumlu Müdürü, İş Güvenlik Sorumlusu, Karasu-2 HES şirket yetkilisi, İdeal Enerji, güvenlik önlemi almadıkları için ölen işçilerden Rıdvan Takım ve Şahin Baykal birinci derecede, diğer 3 işçi ise ikinci derecede kusurlu bulundu.

İkinci raporda herkes eşit kusurlu bulundu

Ölenlerin yakınlarının itirazı üzerine ikinci bir rapor hazırlandı. Aynı yıl 27 Temmuz günü sunulan ikinci bilirkişi raporunda ise 'onarın' talimatı veren yetkililer ile hayatını kaybeden 5 işçi eşit oranda kusurlu sayıldı.

İşçilerin ölümlerinin üzerinden 13 ay geçtikten sonra 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde Aras Elektrik şirketi İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel müdürlüğüne olay günü vekaleten bakan Şahin Torun, Taşeron firma olan Temel elektrik şirketinin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji şirketinde proje müdürü Ahmet Duran Kürkcü hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 3-15 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Geçen yıl Eylül ayında başlayan yargılama aşamasında sanıklardan Nurullah Gülmüş'ün Amerika'nın Pennsylvania Eyaleti'nde yüksek lisans eğitimi gördüğü gerekçesiyle bu yıl Haziran ayında ifadesi alınabildi. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyada geçtiğimiz celse ölenlerin ailelerinin avukatı Emine Arslan Avcı'nın talebi üzerine üçüncü bir rapor istendi.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve iş güvenliği uzmanları tarafından hazırlanan son bilirkişi raporunda sanıklar ve ölen işçiler ikinci derece kusurlu bulundu. İnşaat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Ali Uyumaz, Makine Mühendisi Doç. Dr. Selman Bayoğlu ve Elektrik Yüksek Mühendisi Dr. Ali Seffet Altay tarafından hazırlanan raporda, sanıklar şu nedenlerden kusurlu bulundu:

"İdeal Enerji Şirketinde proje müdürü olarak çalışan Ahmet Duran Kürkçü'nün direklerin deplase edilmesi için hazırlanan projenin onaylanmasına rağmen gerekli deplaseyi yaptırmamış olması sebebiyle, Aras Elektrik İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt'un, göl alanında kalan 4 adet direğin relokasyonunun takibini yapmamış olması, uzun bir süre direklerin yer değiştirilmesi işleminin gerçekleştirilmemesine rağmen, gerekli girişim ve eylemlerde bulunmamış olması nedeniyle olayın meydana gelmesinde tali kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır. Temel Elektrik Şirketi'nin sahibi olan Fehmi Temel ve koordinatör mühendis şüpheli Nurullah Gülmüş'ün elektrik bakım, onarım ve tamir işlerinin yapımından sorumlu olan yetkililer olarak, onarım işine giden işçilerini uygun olmayan şartlarda ve uygun olmayan ekipmanlarla arıza mahalline gitmelerini önlememiş olmaları, işyerinde gerekli iş disiplini oluşturmamış olmaları nedeniyle, Aras-EDAŞ İl Müdürlüğü'nde Personel Müdürlüğüne vekalet eden Şahin Torun'un, Aras Aşkale işletme Şefi Yalçın Turda'nın eğitim için Erzurum'a gitmiş olmasına rağmen, yerine bir yetkili görevlendirmemesi sebebiyle, Aras-EDAŞ İl Müdürü şüpheli Ziya Özpeker'in, İl Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalarda gerekli organizasyonu yapmaması ve iş disiplinini sağlamamiş olması nedeniyle olayda tali kusurlu oldukları kanaatine varılmıştır."

Asli kusurlu nerede?

Son raporda da ölen işçiler yine ölümlerinden sorumlu tutuldu. Bilirkişiler ölen işçiler için ise "Olayda hayatını kaybeden Mustafa Arifoğulları, Şahin Baykal, Rıdvan Takım, Feridun Öztürk ve Ahmet Sait Turan'ın, yetkililer tarafından uygun araç temin edilmeden, suyu donmuş gölet içerisine deniz bisikleti ile girerek ve iki kişilik deniz bisikletine beş kişi binerek iş güvenliği kurallarına aykırı davranmış olmaları sebebiyle olayda tali kusurlu oldukları görüş ve kanaatine varılmıştır" dedi.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 6'ncı celsede son raporu aileler ve avukat Emine Arslan Avcı kabul etmedi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için Kasım ayına ertelendi. Avukat Avcı, "Raporda ne şiş yansın ne kebap denmek isteniyor. Raporu kesinlikle kabul etmiyoruz ve itirazlarımızı yapacağız. Sanıkların hepsine tali kusurlu denilmiş. Asli kusurlu nerede. Vardiya bitiminden sonra bu işçiler olay yerine gidiyor. Bir yönlendirme, talep olmasa kendi başlarına neden gitsinler" diye tepki gösterdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA