• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Göle para mayalandı
05 Temmuz 2009 Pazar 19:41

Göle para mayalandı

50. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri, Akşehir Gölü yerine gölün kaynağı olan Akşehir Deresi'ne maya ve para çalınmasıyla başladı.
50. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri, Akşehir Gölü yerine gölün kaynağı olan Akşehir Deresi'ne maya ve para çalınmasıyla başladı.
 
Konya'nın Akşehir ilçesinde bu yıl 50'ncisi düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri'ne, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya milletvekilleri, protokol mensupları ve vatandaşlar katıldı. Nasreddin Hoca türbesinde Devlet Bakanı Faruk Çelik, protokol mensupları ve vatandaşların katılımıyla temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir şenliğe davet edildi. Türbeden çıkan Nasreddin Hoca kılığındaki Kadir Çöpdemir, Bakan Çelik ile türbenin önündeki "Dünyanın Ortası" yazan taşın üzerine çıktı. Temsili Nasreddin Hoca burada yaptığı konuşmada, "Ülkemizde bir kriz var. Keriz olan krize yenilir, akıllı olanlar yenilmez. Benim torunlarım akıllıdır. Bu krizin üstesinden gelmeyi bilirler" dedi. Temsili Nasreddin Hoca daha sonra şu fıkrasını anlattı: "Borç aldığım birisi geçen gün tarladayken gelip borcunu istedi. Ben de dedim ki, 'Tarlanın etrafına diken diktim. Koyun sürüleri buradan geçerken yünleri dikenlere takılacak. Ben o yünleri toplayıp iplik yapacağım. Daha sonra pazara götürüp satacağım ve senin borcunu ödeyeceğim' dedim. Baktım kıs kıs gülüyor, seni köftehor, peşin parayı duyunca nasıl gülersin dedim. Dediğim gibi akıllı adam krize yenilmez. Siz benim akıllı torunlarımsınız. Eminim bu kriz size vız gelir, tırıs gider."
 
Devlet Bakanı Çelik ise, Nasreddin Hoca'nın her zaman var olduğunu ve var olacağını ifade ederek, "Yine oturduğu yerden kalktı geldi. Biz torunlarını her yıl gelerek sevindiriyor ve öğütleriyle bize dersler veriyor" şeklinde konuştu.
Buradan eşeğe ters binerek vatandaşlara şeker dağıtan temsili Nasreddin Hoca, maya çalmak üzere Akşehir Gölü'nün kaynağı olan Akşehir Deresi'ne gitti. Devlet Bakanı Çelik ile birlikte dereye maya ve para çalan temsili Nasreddin Hoca, "Her sene gelişimde bir krizle karşılaşıyorum. Geçen sene su krizi vardı. Bu sene ekonomik kriz var. Neyse ki su krizini az da olsa yenebildik. Bu sefer de başımızda bir küresel kriz davası var. Bu sefer de para atacağız, inşallah tutar" dedi.
Bakan Çelik ise, "Hocam neyi mayalasa tutuyor. Tabii ki su toplumun ortak bir değeri. Hocam suya maya çalıyor ve diyor ki, 'Ey halkım bir olun, birlikte olun. Maya gibi olun. Birbirinize yan gözle bakmayın' diyor. Arkasından da maya tutuyor. Bembeyaz bir yoğurt meydana çıkıyor. Yani bütün düşünceleriniz ak olsun, temiz olsun, dürüst olun demek istiyor. Bize sözleriyle, fiilleriyle örnek oluyor. Bugün yine onun arkasında gitmeye devam ediyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından temsili Nasreddin Hoca ve Bakan Çelik dereye maya ve para çaldı.

"NASREDDİN HOCA'YI BİR YÖNÜYLE GÖRMEK HAKSIZLIK OLUR"
Akşehir Deresi'ne maya ve para çalınmasının ardından etkinlikler Akşehir Kültür Merkezi'ndeki programla devam etti. Buradaki törende konuşan Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Nasreddin Hoca'nın kentinde yaşamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Nasreddin Hoca ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ülkemizden, dünyanın çeşitli ülkelerinden konuklarımız, ülkemizin çeşitli üniversitelerinden bilim adamlarımız, sanatçılarımız buradalar" dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, "Burada dünyanın ortasındayız, aynı zamanda düşündürmenin de merkezindeyiz. Göle maya çalarken güldük ama bir yandan da düşündük" diye konuştu.
Devlet Bakanı Faruk Çelik ise, 1959 yılından beri kutlanan, 1974 yılında da uluslararası boyut kazanan Nasreddin Hoca Şenlikleri'nin 50'ncisinde konuklarla beraber olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ederek, "Yaşadığımız coğrafya, bu topraklar birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış topraklar. Çok önemli şahsiyetler insanlığın birliği için, dirliği için bulunmuşlar. Nasreddin Hoca günlük hayatta karşılaşılan sorunları çözen bir şahsiyet. Hakkında söylenecek çok şeyler var. Buraya çıkarken de hocanın itirazı oldu, konuşma uzamasın diye. Nasreddin Hoca'yı bir yönüyle görmek haksızlık olur diye düşünüyorum. Elinizdekilerin kıymetini bilin; imkanınız mı var, kıymetini bilin. İmkanınız az mı şükretmesini bilin. Çok mu, hediye edip kullanmasını bilin. Hocanın kıssasından çıkan şeyler. Dünyanın bir ucundan kalkıp ta bir ucuna gelip, enerji için insanları karınca yerine koyup, milyonlarca insanının yok edilmesi ne acı bir tablo. Irak'ta 1,5 milyon Iraklı öldü. Herkes bunu sorgulayacak, enine boyuna değerlendirecek. Bu sözde medeniyet anlayışı doğru mu yanlış mı herkes bunu düşünecek, değerlendirecek. Bir tarafta kişi başına milli gelir 100 dolar, diğer tarafta 50 bin dolar. Bu da insan, 50 bin dolar alan da insan. 50 bin dolar alan diyor ki, 100 dolar alanı nasıl 50 dolara indiririm. Bu mu bize Nasreddin Hoca'nın dediği şey. Bu mu bize büyüklerimizin, dünyaya medeniyet saçan ceddimizin, dünyaya sunduğu medeniyet? Tabii ki değil, adaletli davranmayı mutlaka bileceğiz" şeklinde konuştu.

"AŞK VE MUHABBETTEN VAZGEÇMEYİN"
Temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir ise, "Değerli torunlarım, aslında bütün hikaye şöyle başladı. Ben Akşehir Gölü'nün kıyısında bir ağacın gölgesinde serin bir şekilde otururken ve yoğurdumu yerken, bir an kendi kendime makara yapmak için yahu acaba şu göle maya çalsam demem ve 2 kaşık yoğurdu alıp atmam üzerine Akşehir'in aslında pek bulunmaz ama o sıralar bulunan boşboğazlarından bir tanesini karşımda görmemle başladı her şey. Baktım bana doğru geliyor, baktım şimdi bu beni oyalar, boş laflarla zamanımı çalar. Ne yapsam ne etsem. Ne yapıyorsun hoca dedi. Göle maya çalıyorum, yani işim var beni meşgul etme manasında. Tutar mı dedi. Ya tutarsa dedim. Ama ben nerden bileyim adamın boşboğaz olduğunu. Dönmüş bu hikayeyi anlatmış. Bu hikaye de çok tutmuş, yüzyıllardır anlatılıyor. İyi ki de anlatılıyor. Ben d örnek oluyor. Bugün yine onun arkasında gitmeye devam edünyada meşhur oldum. Bence işimi iyi yaptığım için meşhur oldum. İşimi niye iyi yaptım. Aşkla yaptım. Dolayısıyla buradan bu senenin sloganını şöyle çıkartalım; ne yaparsanız yapın, ne olur Akşehirliler, değerli Türk milleti, bütün dünya halkları aşkla yapın, muhabbetle yapın. Aşk ve muhabbet gibisi yok. Torunlarım aşk ve muhabbetten vazgeçmeyin. Aşk ve muhabbet üzerinize olsun" diye konuştu.
Konuşmaların ardından temsili Nasreddin Hoca, günün anısına Devlet Bakanı Çelik'e bir kavuk ve plaket verdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA